Raadsuitje

15 sep

(Westland, 15 september 2021). In de krant stond dan wel dat het tweedaagse uitje van de fractievoorzitters uit de gemeenteraad vrijwel zeker wordt gecanceld, maar het gaat natuurlijk wel door. Logisch, lokale politici zijn net mensen en die willen ook wel eens gefêteerd de wereld buiten het Westland zien. Die hopen dan op Brussel of Berlijn, maar ze waren ook al blij met Venlo en Emmen. Nou, dan wil je echt graag!

Gezellig, op pad met burgemeester Bouke Arends en wethouder Albert Abee als gastheren. ‘En misschien gaan er nog wat andere geïnteresseerden mee, van bijvoorbeeld Glastuinbouw Nederland?’ Lekker lobbyen in de bus, klonk het alsof die net opgestapte minister Cora van Nieuwenhuizen ook zou meegaan.

‘Snoepreisjes’
Maar zelfs Westlandse raadsbobo’s weten natuurlijk dat dit soort ‘snoepreisjes’ gevoelig liggen en dat kritische kiezers die al snel als ‘graaien’ zien. Ze wilden dus voorkomen dat ze op weg zouden worden gespot door journaille, groen-fanatici en mogelijk anti-vaxxers. In ieder geval ervoor zorgen dat die op de overnachtingsplaats niet ineens als een duveltje uit een doosje aan de bar zouden verschijnen.

Dus bedachten enkele politici een list, al helemaal in schoolreisjessfeer, een ‘oude’ studentikoze grap. Hoe werkte hij die ook weer? Ze gingen niet!
Om verwarring te stichten stelden ze eerst voor dat enkelen van hen, met nadruk niet één, allerlei onderlinge onbeduidende mailtjes over dit onderwerp zouden laten lekken. Maar de meesten bleken te laf omdat het risico, dat die zouden uitlekken, hen te groot leek. ‘Want dat gebeurt altijd’, riepen ze met de toon van ervaringsdeskundigen.

Maffioos
Bijna professioneel maffioos werd toen besloten om geselecteerde citaten uit andermans mailtjes te verspreiden. Dat ze niet konden, of er geen geld voor over hadden. Het werkte, het kwam in de krant. Zonder deelnemers geen uitje…
Bijna ging de clou nog mis omdat de griffier, die bij de organisatie betrokken was, niet over de grap was geïnformeerd. Met reden, want die zag er als enige ook de lol niet van in.

Domme kiezer 
Om de joke zo echt mogelijk af te ronden werd vorige week na een commissievergadering onverwacht nog een geheime sessie gehouden. Onderwerp onbekend maar zelfs een domme kiezer kon toen al speculeren dat daar, goed geacteerd, collectief verontwaardigd zou worden gereageerd. Dat er zo’n stuk in de krant was gekomen. Dat er – schande, schande! – zelfs uit mails werd geciteerd die het volk geen moer aan gaan.
En zo kon iedereen geheel voor zichzelf rechtvaardigen van niks te weten. Zeker naar de burgemeester want die was, vanwege een totaal andere Drentse humor, ook niet in het ‘complot’ opgenomen.

Dijenkletser
Daarna liep het overigens bijna weer uit de hand want een enkele, naïeve fractievoorzitter dacht oprecht dat dat geheime ge-acteer echt was. Na jarenlang wederzijds ruzie en wantrouwen had hij niet in de gaten dat die plotselinge collegiale vriendelijkheid gespeeld was, onderdeel uitmaakte van de grap. Na afloop suggereerde hij zelfs nog dat het misschien wel leuk zou zijn om voortaan wat aardiger tegen elkaar te doen. Desnoods gespeeld. Dat werd die avond dé dijenkletser..

Binnenkort rijdt het busje dus gewoon voor, ongetwijfeld bij een wat afgelegen opstapplek. Op de banken lunchpakketjes inclusief bruine boterhammen met gebakken ei. Ook flesjes gezonde jus. En onderweg groot plezier dat de grap is geslaagd. Misschien gaan ze bij terugkeer allemaal nog wegkruipen onder de banken. Zodat de ophalers denken dat de bus leeg is. Laggûh.

Rien van den Anker

 

 

6 gedachten over “Raadsuitje

  1. Met zo’n stel politici zou je bijna wensen dat de bus met pech in Venlo achterblijft. Of misschien nog liever in Emmen maar dat weet ik niet.

  2. Wie heeft Venlo bedacht? Emmen kan ik me nog voorstellen, daar kent oud-Emmenaar en nu burgemeester Bouke Arends de weg. Dat is handig, want als de raadsleden ruziënd alleen op pad gaan verdwalen ze vast en zeker.

  3. Uit Inside Information weet ik dat deze column voor geen meter klopt. Op één punt wel. De verontwaardiging over het naar buiten komen van die e-mails. Hypocriete verontwaardiging mag ik wel zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>