je suis rien

11 sep

(Westland, 11 september 2021, nr. 306). D66 Westland is pislink op groen-wethouder Leen Snijders. De Democraten hadden vragen gesteld over zijn beleid dat elke omgehakte boom wordt vervangen door twee andere. Snijders pakte het daarna ook niet zo tactisch aan, liet ze maandenlang op een antwoord wachten.
Toen dat eindelijk kwam bleek dat zijn een-op-twee beleid inmiddels is vervangen door ‘liever kwaliteit dan kwantiteit’.

Weinig ruimte
Met andere woorden, beter op een goede plek een grote boom zetten dan meerdere kleine bomen op een slechte groeiplek. En, toegegeven, de SGP-wethouder onderbouwde dat geniaal. ‘Er is nu eenmaal weinig ruimte’.
Het zal menig kiezer verbazen maar dat wisten ze zelfs bij D66 ook al. Dat had ook alvast uitgerekend dat er in de afgelopen twee jaren 1792 bomen geplant hadden moeten worden. Tenminste, in het oude beleid. Een simpel rekensommetje laat zien dat in het nieuwe beleid dus minstens 896 bomen moeten worden geplant. Wedden dat Snijders dat niet meer haalt voor de verkiezingen van maart?

Geduld, vooral inzet
De bibliotheek Westland en drie lokale rotaryclubs hebben het nieuwe seizoen van het project taalmaatjes van Taalhuis Westland gestart. Dat betekent dat zo’n 20 Westlanders een half jaar lang contact gaan hebben met Nieuwe Westlanders. Uit bijvoorbeeld Syrië Polen of Eritrea. De taalmaatjes gaan met hen op pad naar super of terrasje of maken gewoon een wandeling en een praatje.
Burgemeester Bouke Arends was aanwezig als ervaringsdeskundige. Enkele jaren geleden deed hij zelf mee. Had hij nog tips? ‘Geduld, heel veel geduld en vooral inzet’. Eventjes leek het of hij zichzelf als voorzitter van de gemeenteraad Westland toesprak.

Lachgas
Al eerder is in Den Haag een totaalverbod van lachgas ingevoerd, onlangs gebeurde dat in Midden Delfland. Nu nog Westland, bepleit Peter Duijsens van Westland verstandig. ‘Je hoeft alleen maar de algemene plaatselijke verordening aan te passen’.
Zo rigide als Den Haag hoeft het volgens hem niet want daar waren aanvankelijk ook tandartsen, die het als verdovingsmiddel gebruiken en thuisbakkers met slagroompatronen feitelijk in overtreding. Het verbod daar geldt nu alleen voor recreatief gebruik.
Als het in Westland zou worden ingevoerd is het misschien een suggestie om een uitzondering te maken voor lachgasgebruik in de raadzaal aan de Verdilaan. Er mag best wel eens wat meer gelachen worden bij dat politieke ‘zooitje ongeregeld’ dat alleen maar ruziënd kibbelt en elkaar zit af te katten.

Lazarus
Eindelijk is het dan zover. Formeel wordt het niet zo genoemd maar de kroeg komt nu ook in de kerk. Eeuwenlang was de borrelplek naast het godshuis maar die tijd is voorbij. In de Bartholomeuskerk in Poeldijk komt ruimte voor een horecaplek. Voor evenementen en activiteiten maar dus ook om wat te eten en vooral te drinken.
Heerlijk om de lokale kerkmeester te horen zeggen: ‘We moeten wel, met kerkdiensten alleen redden we het niet’. Ooit waren er tijden dat na zulke woorden het geknor uit de hemel hoorbaar moet zijn geweest.
En terzijde, je hoeft geen blasfemist te zijn om nieuwsgierig te willen weten hoe het nieuwe etablissement gaat heten. Sodom en Gomorra of Lazarus gaat misschien wat ver, maar bar Tholomeus kan er wel mee door.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Sommige raadsleden zouden wat mij betreft ook een taalmaatje kunnen gebruiken. Al weet ik niet of dat de kwaliteit van de raad zal verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>