Politieke proeftuin

27 mrt

(Westland, 27 maart 2019). De Glazen Stad is nu ook Thierry Town. Westland staat in de toptien op nummer zes van (procentueel) de meeste Forum voor Democratie-stemmers. Daarnaast is Westland uniek omdat daar nu al Baudet Brothers in de lokale ‘regering’ aan de macht zijn. Al heten die dan LPF.

LPF-raadslid Dave van der Meer was nog geen dag uit de lokale politiek of de landelijke media stonden al massaal op de stoep. Ineens wisten ze de net vertrokken politicus te vinden. Publicitair kwam hij paginabreed aan zijn gerief; geen lokaal afscheidsinterview kon daar tegenop.
Allemaal door die gigantische FvD-verkiezingsuitslag in Westland. Baudet haalde hier 24,3 procent van de stemmen; 11.856 kiezers. Onder hen heel veel LPF-leden. Een derde heeft een soort dubbel politiek paspoort; is ook lid van FvD.

Vriendschappelijk
De lokale politieke federatie Westland is warm en vriendschappelijk verbonden met het forum. Vorig jaar zijn afspraken gemaakt dat het de LPF pr-matig zou helpen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Deze keer gingen LPF’ers op pad voor Thierry en zijn club.
Pim Fortuyn zullen ze nooit vergeten maar in sommige LPF-hoofden zitten er soms gedachten om de partijnaam, of mogelijk de ondertitel, te wijzigen in Westlands Forum voor Democratie. Pim blijft heilig, maar Thierry is al een beetje zalig.

Huilend CDA-hart
Na de uitslag van die statenverkiezingen heb ik overigens het meest gelachen om Jenny Vermeer, de verliezende Westlandse christen-democratische fractieleider. ‘Mijn CDA-hart huilt’, reageerde ze verdrietig.
De schreeuwende roep om verandering in Nederland (en Westland) was bij haar wel bekend, maar namens de partij die hier ‘al eeuwen’ aan de macht is, klonk daarna toch zonder gêne: “Ik snap wat de kiezer wil, maar ik vraag me af of Forum voor Democratie ons daar heel erg bij gaat helpen.” Heerlijke taal, maar zonder hem veranderde er klaarblijkelijk (te) weinig. Zo liet de kiezer haar woensdag massaal weten.

Eigen schuld
Ook landelijke politici likten later creatief hun wonden. Beperkt verlies, toch meer dan we gedacht hadden, dat soort zinnen. Maar geen verliezer (of andere winnaar) zei dat het FvD-succes ook aan hen lag. Dat dat door Baudet zo vermaledijde kartel er mede door eigen politieke schuld niet in is geslaagd  de kloof tussen brede delen van het kiezersvolk te dichten. Zelfs wist te vergroten.
En niemand van de zittende partijen zei gewoon eerlijk dat zij er zelf aan hebben meegewerkt dat een ‘kakkineuze populistische, rechtse bal met onbegrijpelijke speeches’ hen electoraal heeft weggevaagd. 

Bestuurlijk voorwerk
Binnen de FvD-top wordt ondertussen Westland, na die eclatante verkiezingsuitslag, gezien als een politieke proeftuin. Immers, daar hebben hun LPF-maatjes lokaal al belangrijk voorwerk gedaan, zitten nu met twee wethouders in het college van bestuur.
Rond Baudet wordt nieuwsgierig gekeken wat Westland bestuurlijk gedaan heeft waar zij nu voor staan: onderhandelen, compromissen, provinciaal meeregeren. Er is vooral interesse hoe LPF Westland het ooit zo liberaal-christelijke bolwerk heeft ingekapseld, en in de klauw houdt.

Forum beseft verder dat ze van hun politieke, op het gemeentelijke pluche belande, kassenvrienden kunnen leren. Omdat die inmiddels ook ervaren dat besturen wel iets heel anders is dan campagne voeren, dat je niet meer ‘zomaar’ het eigen volk à la minute gelijk kunt geven. Thierry Baudet zelf heeft  al laten doorschemeren hen in de gaten te houden.
Tibi prosecutor ero.

Googelen maar, moest ik afgelopen woensdag ook doen.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Politieke proeftuin

  1. Informatieve column. Ik wist niet dat er zoveel dubbelleden waren. Gezien beider standpunten over mensen met twee paspoorten is de term ‘dubbel politiek paspoort’ een vondst.

  2. Wat een echt stuk zeg. Dieptepunt van zijn stukjes. Alleen maar aannames. En dan maar blaten dat omdat hij de speeches niet snapt, niemand ze begrijpt. Net zo zuur als Freek. Zelfde generatie zeker?

  3. Spijker op de kop. De andere partijen hebben Baudet gewoon de ruimte gegeven om succes te scoren. En hij is in dat gat gesprongen. Dan is het toch schande dat Rutte zegt dat hij gewoon doorgaat, wisselend met anderen. Je verlies erkennen is hem al te veel, maar net doen alsof er niks is gebeurd, is beschamend.

  4. Ik vind Thierry Baudet helemaal niks, maar ik gun hem een lang leven. Ik schaam me in een land te leven waar doodsbedreigingen op politieke tegenstanders zo gewoon lijken te worden.

  5. Bijna een derde van de stemmen ging in het Westland naar Forum en naar de PVV, de partijen van de klimaatontkenning en de rabiate anti-immigratie. We waren al uitgeroepen tot de lelijkste en de minst groene gemeente van Nederland. Nu behoren we ook tot de meest rechtse gemeenten. Het boreale Westland, de politieke proeftuin van Baudet, dat als de kleine Gallische nederzetting van Asterix moedig weerstand biedt tegen de invloeden van buiten. Lelijkste, minst groen, meest rechts. Sommigen zullen er trots op zijn en het als geuzennamen opvatten, zullen we maar denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>