je suis rien

6 mrt

(Westland, 6 maart 2021, nr. 279). Ineens was het trending: De Digitale Westlandse Winkelstraat, kortweg DDWW. Wel moesten commerciële initiatiefnemers en gemeente pijnlijk ervaren dat de Poorten der Publiciteit dan onverwacht openspringen. En niet op een door henzelf gekozen en gepland moment.
De DDWW-ideeën gonsden al rond in winkeliers- en horecahoofden, in december was de gemeente om financiële steun gevraagd. Afgelopen dinsdagmorgen hakte het bestuurscollege de knoop door, er kwam zo’n anderhalve ton aan euro’s voor beschikbaar. Maar communicatief werd het daarna een rommeltje.

‘Staatsgeheim’
Zoiets naar buiten brengen is gemeentelijk protocollair streng geregeld. De collegebesluitenlijst moet eerst juridisch worden gecheckt, taalkundig bekeken, enz. Pas op donderdagmorgen (!) gaat ‘ie naar de raadsleden en de pers. Tot dat moment is alles ‘staatsgeheim’.
Nu had verantwoordelijk wethouder Albert Abee de pech dat woensdagavond zijn Detailhandelsvisie ter sprake kwam bij een raadscommissie. En dat die online winkelstraat daar werd genoemd. Toen zat Abee klem.
Niks daarover zeggen kon niet, maar alles vertellen ook niet. Hij koos als CDA’er voor de middenweg. Lang en uitgebreid kwam er tenslotte uit: Er is dinsdag een collegebesluit genomen. In de politieke arena begon direct het gespeculeer.

Lokale bol.com
Een gemeentelijke communicatieadviseur gooide daarna olie op het vuur door de pers te appen dat de wethouder pas de volgende morgen meer zou vertellen. Dat deed hij tijdens de wekelijkse perssessie, maar Abee meldde alleen dat er 152.560 euro naar BIZZen en MKB gaat. Voor een digitale winkelstraat.
Daarna volgde lang en uitgebreid dat dat noodzakelijk was en in de tijdstrend paste. Maar bijvoorbeeld hoeveel, wanneer en waar, daar kon hij geen antwoord op geven. Dat wist MKB Westland wel. “Ik ga hen publicitair niet voor de voeten lopen, al heb ik er voorstelling bij’. Waarna de wethouder lang en uitgebreid loslipte dat het een soort lokale bol.com zou moeten worden.

Wat er zich daarna in de coulissen tussen ambtenaren en middenstanders heeft afgespeeld is onbekend, maar binnen het kwartier was er een uitnodiging voor een digi-persconferentie met MKB Westland, twee uur later. Waar, zo bleek later, ook de wethouder aanwezig was.

Nergens zo groot
Zwijgend mocht hij aanhoren hoe anderen vertelden van een ambitieus plan om te komen tot ëén grote, digitale Westlandse winkel. Niet nieuw, maar nergens zo groot. Waar zo’n 750 ondernemingen zich bij kunnen aansluiten. Niet alleen middenstanders met hun winkels, maar ook horecaondernemers, evenementenorganisaties en dergelijke.
De giga-digi-shoppingmall zorgt ervoor dat alles online op één plek bereikbaar is. Waar bestellen, reserveren, bezorgen of afhalen kan worden geregeld. De Westlandse bol.com komt op de al bestaande site www.winkelinwestland.nl;

In ontwikkeling
De starterskosten van een kwart miljoen worden voor 60 procent door de gemeente betaald, vertelde het MKB. Dat is op zich ook heel bijzonder, zei de wethouder nog, consequent lang en uitgebreid.

Maar door deze – plotselinge – publiciteit blijft de nieuwe DDWW-website nog eventjes ‘in ontwikkeling’. Voorlopig blijft het dus nog even winkelen in een beperkte winkellockdown. Mogelijk gaat de wethouder de PR voor de lancering doen. Hij weet nu hoe het moet.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Tja, communicatie is een vak, dat veel overheden nog niet echt hebben geleerd. Maar het valt ook niet mee met wispelturige politici.

  2. Goed plan, zo’n online winkelstraat voor het hele Westland. Hoop dat die website snel klaar is. Goed voor de winkeliers en voor de Westlanders.

    • Ik hoop ook dat het de lokale ondernemers een betere positie geeft ten opzichte van de grote landelijke webwinkels! 👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>