Oorlog in de achtertuin

22 feb

(Westland, 22 februari 2023). Vrijdag is het precies een jaar geleden dat Rusland oostelijk Oekraïne binnenviel. In feite was er daar al jaren een oorlog gaande want in 2014 hebben de Russen de Krim ingenomen en sindsdien vechten de Oekraïners in het oosten ook al met aan Rusland gelieerde militante groepen. Maar na 24 februari 2022 leek het ineens of er voor ons ook echt een oorlog dreigde.

Plotsklaps zat de schrik er hier goed in, ontdekten velen dat de hoofdstad Kiev ‘maar’ 1800 kilometer verderop lag, even later stroomden Oekraïense vluchtelingen binnen. Ineens beheerste het militaire conflict de media, werd ook Nederland wakker dat de zo stellige Eeuwige vrede in Europa simpelweg voorbij was; zelfs pacifistische politieke partijen wilden meer geld voor Defensie. Bleek Nederland ook meer gepensioneerde, zichzelf deskundig noemende, generaals te hebben dan talkshowtafels.

WK Voetbal
Maar na een half jaar was die oorlog al geregeld weer naar de binnenpagina’s van de kranten verdwenen, ook niet iedere keer meer automatisch het eerste journaalitem. En even later waren het het WK Voetbal in Qatar en de perikelen rond de families Hazes, Gillis, Meiland  en De Mol die de, al dan niet geüniformeerde, generaals van de buis verdrongen. En het boeken van de tweede, zelfs derde, vliegvakantie werd ook alweer doodgewoon.
Zelfs de anders toch totaal oninteressante statenverkiezingen lijken nu ook belangrijker dan de honderden dagelijkse doden en gewonden aan de fronten. Genoeg Nederlanders zappen snel weg als de Oekraïense president Zelensky weer op de buis verschijnt. De afstand (ongeveer 2300 km) tussen, bijvoorbeeld Donetsk en Westland, lijkt weer ouderwets groter te worden.

Op z’n struisvogels
Zoiets heet oorlogsmoeheid, op zijn struisvogels je kop in het zand steken. Schandelijk, want de oorlog is, gezien de dreiging van een komend gigantisch Russisch tegenoffensief, cynisch gesproken levendiger dan ooit. En ondanks talrijke digitale mogelijkheden worden we door beide kanten haarfijn gemanipuleerd, zijn er nauwelijks betrouwbare (front)cijfers, wel beelden (die dan weer niet altijd echt zijn).
Beide partijen doen daar even hard aan mee, ook op afstand betrokken regeringen en media, omdat er steeds minder betrouwbare bronnen zijn. Maar wij sussen onszelf, het gebeurt immers toch behoorlijk ‘ver weg’.

Dun vredesdraadje
Dat denken we, want die oorlog zit allang in onze achtertuin. Met een groeiend risico dat hij ook in de voortuin belandt. Iedere militaire deskundige, zelfs Maarten van Rossem, zal met de duimschroeven aan moeten toegeven dat het vredesdraadje erg dun is.
Wie desondanks blijft volhouden dat de kanonnen en raketten hier nog lang niet te horen zijn, moet maar eens bedenken hoe belangrijk (vanuit Russisch standpunt) bijvoorbeeld Rotterdam als militaire doorvoerhaven is. Nog maar onlangs waren de transporten met militair materieel rijdend vanuit Vlissingen richting Duitsland en Polen, gewoon zichtbaar op het NOS-journaal.
Elke leek kan zich voorstellen dat dat soort tuig ook frequent, maar voor ons onzichtbaar, via Europoort richting het oosten wordt vervoerd. En die onlangs uit het land geflikkerde Russische spionnen hebben dat allang in detail aan Moskou doorgegeven. Met een beetje goede wil weet Poetin exact waar de Maasdijk ligt.

Aan de overkant
Wie wel eens via Google Earth de hemelsbrede afstanden heeft gemeten tussen de strategisch belangrijke, gas- en olietanks, aan de overkant van de Nieuwe Waterweg,  en het Westland grijpt al snel naar de drank. In meters lijkt het nog wat maar zeker niet in kilometers. Zo’n vijf naar de ’s Gravenzandse Zanddijk, iets meer dan zes naar het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Hoezo geen oorlog in de achtertuin?

Rien van den Anker

9 gedachten over “Oorlog in de achtertuin

  1. Toch weer even schrikken als je ziet hoe dichtbij het voor Rusland strategische Europoortgebied ligt. Je moet er dan ook niet over nadenken als de wind nog verkeerd staat.

  2. De meeste mensen zijn geografisch totale onbenullen. Op datzelfde Google Earth zie je ook hoe groot Oekraïne zelf is. Polen ernaast is bijna net zo groot als Frankrijk.

  3. Het was mij ook al opgevallen dat de oorlog in Oekraïne steeds meer aan ons gewone dagelijkse leven voorbij gaat. Waarschijnlijk is dat de automatische overlevingsdrift die in mensen zit.

  4. Zouden ze in Den Haag wel door hebben dat Europoort ook heel dicht bij hen ligt. Eén Russische afzwaaier en het is gebeurd met het tijdelijke Binnenhof. Wel eng trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>