je suis rien

25 feb

(Westland, 25 februari 2023, nr. 379). Het erkennen van fouten, die toegeven, ja zelfs het boetekleed aantrekken, is niet iedere politicus gegeven. Er zijn er zelfs die – Rutte is een geniaal voorbeeld – het debat dan zo weten te draaien dat de andere partij denkt zelf fouten te hebben gemaakt.
De Westlandse wethouder Barend Rombout (Westland verstandig) is niet van dat houtje. Unverfroren gaf hij deze week toe dat hij de gemeenteraad qua informatie niet goed maar fout had geïnformeerd. Dat verdient een loftrompet, zeker in het Westlandse politieke milieu.

Boetekleed
Rombout trok het boetekleed aan voor zijn eerdere opmerkingen waarin hij een verband had gelegd tussen de leeftijd en het aantal gemaakte fouten bij de administratieve afhandeling van huwelijksvoltrekkingen. Dat had hem ertoe gebracht om voor te stellen reguliere trouwambtenaren een bepaalde maximumleeftijd op te leggen. De raad floot hem massaal terug en stelde dat in theorie zelfs een wilsbekwame 100-jarige een huwelijk zou moeten kunnen sluiten. Aldus werd, met Barends instemming, besloten. Hoera, de democratie zegeviert.

Ex-ambtenaar
Maar wel jammer dat hij zich daarna toch publiekelijk verschool achter de informatiebron die dus onjuist was. In eerste instantie zei hij nog dat hij ook niet beter wist. ‘Ik ben ook maar afhankelijk van de informatie die je krijgt. Ik zoek niet alles zelf uit’.
Later, toen hij nog even werd doorgevraagd door D66 fractieleider Benjamin Hofland, noemde hij zelfs dat die bron één van zijn ambtenaren was. Politiek is dat killing, hij en alleen hij is als wethouder verantwoordelijk. Juist hij had dat als ex-ambtenaar toch moeten weten.

Liers Koningsdagfeestje
Communicatief ging het tijdens die raadsvergadering afgelopen woensdag ook niet best tussen burgemeester Bouke Arends en CDA-raadslid Cor van de Mark. De laatste had vragen gesteld over het zijns inziens niet juist behandelen van de vergunningsaanvrage voor festiviteiten tijdens de Koningsdag in De Lier.
Daardoor bestaat het risico dat dat royale feestje langs de Lee niet zou kunnen doorgaan. Laat Cor maar op de bres springen voor zijn eigen dorpskern, dat kan ‘ie als de beste.

Ambtelijk bureaucratisch
De burgemeester reageerde onverwachts enigszins geïrriteerd, vond dat de aantijgingen kant noch wal raken. Hij hield, toegegeven, een gloedvol betoog dat de regels net als anders normaal zijn gehanteerd.
Maar, gelijk of ongelijk, ook wel op een oprecht ambtelijk bureaucratisch toon, die hij zo nu en dan uit ‘zijn’ Emmen meegenomen lijkt te hebben. En volgens hem is er vooralsnog ook geen enkele reden om te veronderstellen dat dat feestje in De Lier niet doorgaat.
Cor, veelal niet op zijn mondje gevallen, adviseerde de burgemeester licht knorrig toch nog maar eens de brief te lezen die de gemeente aan de organiserende Lierse vereniging had gestuurd. Waarop hij niet reageerde.
Gewone burgers hadden dit in een twee minuten durend belletje opgelost, politici doen dat niet maar praten daarna weer wel met elkaar alsof er niks gebeurd is.

Stem ze weg
Onverlaten hebben de afgelopen weken tientallen verkeersborden in het Westland beplakt met stickers met een omgekeerde Nederlandse vlag en de tekst: Stem ze weg. Ogenschijnlijk ludiek maar wel levensgevaarlijk, omdat de bedoeling van de meeste borden niet meer duidelijk was.
Bijzonder is wel dat de schade per bord volgens wethouder Michiel Ferwerda (GBW) ongeveer € 300 bedraagt. Mogelijk is dat de reden dat de provincie ze op haar wegen in sommige gevallen maar laat zitten tenzij ze echt de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Heel even moet iemand dan toch denken dat een klusser het goedkoper kan doen..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

6 gedachten over “je suis rien

  1. De raad verkeerd informeren, dan heel slim het boetekleed aantrekken en daarna zeggen dat die ambtenaar het niet goed heeft gedaan. Barend moet nog veel leren.

  2. Wat is de burgemeester soms toch een formele bestuurder. De manier waarop hij CDA-raadslid Cor van der Mark toesprak was. echt beschamend. Gelijk of ongelijk is in het politieke spel niet altijd doorslaggevend, ook de toon speelt mee. Dan valt het me tegen dat een burgemeester die zelf zo kritisch is over normen en waarden en respect zo uitvalt tegen een raadslid.

  3. De wittebroodsweken van dit college zijn toch inmiddels wel voorbij, maar dan gebeuren er toch nog dit soort foutjes. Of is het eigenwijsheid?

  4. Even eerder reageerde wethouder Rombout ook nog dat een ambtenaar eerder een insprekende burger had geïnformeerd en dat hij het daar ook nog wel over zou hebben. Mag je daar het concluderen dat hij zijn ambtenaren niet goed in de hand heeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>