je suis rien

18 feb

(Westland, 18 februari 2023, nr. 378). De gemeente Westland maakte deze week via het bestuurscollege bekend dat de schade, aangericht tijdens de afgelopen jaarwisseling, maar een kleine halve ton was: om precies te zijn 49.622,41 euro.
Alles is relatief maar het goede van dit bericht is dat er vorig jaar voor ongeveer € 90.000 – bijna twee keer zoveel dus – aan gemeentelijke eigendommen werd gesloopt. Bedenkelijke boekhouders, ook politici, zien dat als winst en journalisten zetten dat groot in de media. De gemeente concludeert dan dat de jaarwisseling ‘beheersbaar’ is verlopen.

Totale kosten
Enkele uren later bracht diezelfde gemeente per (opgevraagde) brief naar buiten dat die jaarwisseling haar totaal ruim 190.000 euro heeft gekost. Naast die schadelijke halve ton zijn er ook – even snel rekenen –  voor € 140.000 preventieve en andere (o.a. reperatie)maatregelen genomen.
Om zoveel mogelijk schade te voorkomen. En het totaalbedrag had nog veel hoger geweest als de kosten van het ingezette gemeentepersoneel waren doorberekend. Dat soort besluiten maakt de burger blij!

Positieve bijdrage
Er is dus bijna drie keer zoveel geld gebruikt om het schadebedrag naar beneden te halen. Bijzonder is dan dat de burgemeester vindt dat de getroffen preventieve maatregelen voortzetting verdienen ‘omdat zij een positieve bijdrage leveren aan een veilig en ordelijk verloop van de jaarwisseling’.
Je kunt zoiets ook anders uitleggen. Zonder die preventieve maatregelen was de schade waarschijnlijk, net als vorig jaar, ‘gewoon’ weer 90.000 euro geweest, misschien met inflatie zo’n €100.000. Als je dat bedrag afzet tegen de nu geconstateerde totale kosten had je 90.000 euro ‘verdiend’.

Communicatiecursus
Dan had je voor dat overgehouden geld nog een mooie ‘Gedraag je’-campagne kunnen houden of leuke dingen organiseren voor potentiële raddraaiers die nog wel eens geweld tegen hulpverleners willen gebruiken.
En misschien had je ook een ambtenaar een communicatiecursus kunnen laten volgen waarin hem of haar zou zijn geleerd dat je niet eerst half, zogenaamd goed, nieuws naar buiten brengt en later het echte. Dat slechter is.
Want nu blijft bij iedere burger toch hangen: de jaarwisseling in Westland kostte gewoon bijna twee ton. Zo’n 25 mille meer dan het jaar ervoor!

De Veiling
Wethouder Barend  Rombout (WV) vertelde donderdag in alle openheid dat de WOS definitief gaat verhuizen van ‘s-Gravenzande naar Poeldijk. Naar De Veiling, de vroegere Leuningjes, het evenementencomplex dat de afgelopen jaren voor miljoenen is verbouwd.
Dat bericht moeten ze bij de lokale radio- en televisiezender met vreugde hebben aangehoord al was het alleen maar omdat daarmee de toekomstige huisvesting zeker is geworden. De WOS zit nu op de schop op een plek waar een tweede Berkenflat moet komen.

Bestelde verhuiswagen
Breaking news moet er dan ook hebben geklonken, zo verwacht je. Maar niets daarvan, niet op website, radio of televisie. Het kan natuurlijk zijn dat ze daar op de redactieburelen hebben gedacht: Eerst zien, dan geloven. Voordat we zelf de gemeentelijke brief hebben ontvangen waarin staat dat te verhuiswagen is besteld, doen we voorlopig niks. Maar dié primeur hebben ze dan wel binnen..

Kosten naar onderzoek
Die reactie is wel begrijpelijk want politieke tegenstanders van de verhuizing hebben al laten weten de vrijelijk sprekende bestuurder binnenkort te kapittelen. Hoezo definitief?
Vooral de LPF is pissig omdat die nog steeds wacht op de uitslagen van het onderzoek naar wat De (verbouwde) Veiling ons als gemeenschap al heeft gekost. Dat vraagt nogal wat werk en daarom heeft deze fractie, heel gebruikelijk, zogenoemde ambtelijke hulp gevraagd. En die is ook toegezegd. Niet lachen, door diezelfde wethouder. Die van de verhuizing.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

7 gedachten over “je suis rien

  1. De wethouder gaat er vanuit dat het allemaal doorgaat met verhuizing van de WOS naar Poeldijk. Dat is al maandenlang zijn insteek. Maar ik heb hem het woord ‘definitief’ niet in de mond horen nemen. Wellicht heb ik ter plekke last gehad van Oost-Indische doofheid… Heb er geen geluidsopname van, maar er waren nog zeker vijf getuigen bij.

  2. Inderdaad met verbazing gezien dat het schadenieuws zo positief was. En zelfs het totale kostn bedrag is discutabel want er zijn wel vele ambtelijke uren niet gerekend.

  3. Opvallend is ook iedere keer dat er zo weinig daders kunnen worden aangehouden. Als daar als een soort voorbeeld straffen aan worden gegeven met verplichte schadebetalingen dan zou denk ik oudejaarswisseling van zelf rustiger worden. Ik denk dat het toch weer steeds hetzelfde kleine groepje is.

  4. Natuurlijk komt de WOS wel met het nieuws van de verhuizing maar met dit college wachten ze af wanneer de officiële datum bekend wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>