je suis rien (152)

15 sep

Achterdeur
(Westland, 15 september 2018). Het gemeentebestuur zag het niet zo zitten om (vandaag) groots en uitgebreid de Dag van de Democratie te vieren. Dus doen we het maar zelf, dachten ze bij D66 Westland.
Fractie en partijbestuur zijn daarom tussen 11 en 13 uur in het nieuwe gemeentehuis aanwezig om burgers rond te leiden. Door raadszaal en de riante kamer van de burgemeester en wethouders. Dan kunnen ze gelijk een blik werpen in de fractiekamers van de andere partijen. Iedereen is welkom, maar niet aan de Verdilaan. Vanwege het weekend is de entree verschoven naar de achterzijde van het gemeentehuis (!). Kun je ook stiekem naar binnen.

‘Baantjer’ uit de raad
De Westlandse politiek kent al haar eerste slachtoffer: steunraadslid Wybe Epema (Westland verstandig) stapt op, heeft het na ruim 4 maanden wel gezien. Hij doet dat omdat hij heeft ervaren dat de gemeenteraadscultuur er een is van halve waarheden. Waarin hij zich niet prettig voelt.
Die ontdekking is op zich bijzonder voor iemand met een gedegen politioneel verleden. Als een gepensioneerde Baantjer zal hij zich, alvorens kandidaat steunraadslid te worden, tevoren toch wel enigszins hebben verdiept in het politieke wereldje. Of een raadsvergadering hebben bezocht…

Eigen tomaat eerst
Fairtrade-gemeenten streven ernaar dat boeren en anderen producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun productie krijgen. In Westland zijn echter onvoldoende mensen gevonden om daartoe een lokale werkgroep te vormen, een basisvoorwaarde om mee te mogen doen.
Jaren terug al ondersteunden PvdA, GroenLinks, CDA, GBW en D66 daartoe een motie. Zo’n titel is goed voor arme landen, maar ook voor het imago van Westland als internationale duurzame greenportgemeente, stond daarin.
Geen werkgroep gevonden dus, maar de gemeente zegt (verschuilend) dat veel bedrijven en instellingen zich wel bij Fairtrade hebben aangesloten. Het ruikt bij elkaar toch een beetje naar ‘Eigen tomaat eerst’.

Groene bloemenweide
Persberichten met cijfers moet je altijd wantrouwen, kijk maar naar de krampachtigheid waarmee het Varend Corso ieder jaar weer met een (ongecontroleerd) bezoekersrecord komt.
De Nationale Zomerbloemententoonstelling meldt nu ruim 15.000 bezoekers, bijna 20 procent meer dan vorig jaar, met minder openingsuren. Een beetje groei blijft dus mogelijk, alleen kan de Naaldwijkse Oude Kerk niet groter worden dan zij nu al is.
Niet uitgesloten moet worden dat groene snoodaards mogelijk toch al denken aan uitbreiding. Richting Wilhelminaplein? Of naar de Groene Weide aan de Verdilaan. eigenlijk de achtertuin van de Oude Kerk? M’n hemeltje, wat schrijf ik nu? Voor je het weet gebeurt het…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>