Onontkoombaar nepnieuws

18 jul

(Westland, 18 juli 2018). Op bijna twee krantenpagina’s stonden dit weekeinde lieden die géén burgemeester van Westland willen worden. Van Adri Bom-Lemstra wist ik het al. Ze is net verkozen tot lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019; zelfs een CDA-politicus schrijft dan geen sollicitatiebrief. Toch?
Van Arne Weverling hoopte ik het, maar ik ben blij te lezen dat het wat hem betreft definitief niet doorgaat. Soms moet je iemand tegen zichzelf beschermen.
Ondernemer Marianne de Winter zegt dat ze erover heeft gedacht maar het niet gedaan heeft omdat er weinig energie is te halen uit zo’n politieke slangenkuil. Een verdacht slim politiek antwoord. Niet overtuigend, want er zijn genoeg zakenmensen die juist tot grote wasdom komen dankzij interne wespennesten, mijnenvelden en slangenkuilen. En misschien moet je juist een Nederlands achternichtje van Trump op de Verdilaan loslaten. Grab them by the balls! Of zoiets.

‘Gekke tikken’
Allemaal leuke verhalen, maar wel fake news. Onontkoombaar nepnieuws, want nu echte kandidaat-namen noemen is uiterst risicovol. ‘Lekkers’ lopen kans op Erdoganachtige gevangenisstraffen; journalisten horen soms ‘gekke tikken’ tijdens het bellen en sommige raadsleden doen ineens schichtig. Alsof ze meeluisterende richtmicrofoons ruiken. De politiek wordt deze maanden beheerst door een geheimzinnig, rigide burgemeesterlijk sollicitatiesysteem. Dat alleen maar is ingesteld om de privacy te beschermen van kandidaten. Vooral van degenen die het niet worden.

Ik ken er inmiddels twee, mogelijk drie, die het willen worden. Die hebben me het zelf verteld. Ik weet niet eens of ze dat wel mochten, nog sterker, ik weet niet eens of ik mag weten dat ik het weet. Laat staan dat ik het mag vertellen.
Ik weet wel dat dat andere systeem (van rechtstreeks gekozen burgemeesters) risico’s heeft, maar zeker ook één voordeel: dat iedereen zich gewoon open en bloot kan melden. Niet alleen malloten, maar ook egodraaiend, succesvol zakenvolk, zelfs lelijke vrouwen en domme journalisten. Maar dan weten wij tevoren wel wie er op het pluche wil gaan zitten.

Verstoppertje
In de huidige, ietwat feodale, procedure zijn er twaalf mensen die hebben gesolliciteerd. Er zijn nu dus evenzoveel huishoudens waar vader of moeder een soort verstoppertje speelt. Tegenover kinderen, vrienden en buren, misschien ook wel naar de eigen partner. Want het zou niet voor het eerst zijn dat die op golf- of tennisbaan ietwat te loslippig is over de ambities van de wederhelft.
Dat zichzelf geselecteerde twaalftal gaat nu eerst ‘op sollicitatiegesprek’ bij de provinciale koningscommissaris Jaap Smit. Stiekem natuurlijk en vrijwel zeker niet op zijn kantoor. Niet dat de paparazzi daar dagelijks op de stoep liggen, maar mogelijk werkt op het Haagse provinciehuis wel een Westlander. “Gôh, jij ook hier? Een afspraak?”
Aannemelijker is dat ‘Onkel’ Jacob Schmitz – met hoed en aangeplakte snor – tussen bejaarden afspreekt in zo’n koffie-etablissement nabij de Reeuwijkse Plassen.

Discipelen
Ondertussen moeten de Westlanders gelaten leven met nepnieuwsachtige reacties van mensen die het niet worden, of niet weten. Zoals waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne die twaalf sollicitaties niet veel vond, maar – met verwijzing naar de bijbelse discipelen – toch een mooi voltallig cijfer. En die polder-profetisch vervolgde: “Als er één goeie tussen zit, dan zijn we eruit.”
Niet de meest gelukkige vergelijking. Een aantal discipelen is niet echt goed terecht gekomen. Neem Petrus, ondersteboven gekruisigd. En die Judas verhing zichzelf na dat akkefietje over die dertig verraderlijke zilverlingen. Dat was ook geen beste. Van een vrouw als discipel heb ik bij dat groepje nooit gehoord. Terwijl er toen toch voldoende Maria’s voorhanden waren.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Onontkoombaar nepnieuws

  1. Vermakelijk en treffend, maar was het nog maar feodaal, dan leverde het tenminste een sperwer op. Nu is het nog maar afwachten.

  2. Ik las dus dat Adrie Bom en ook Marianne de Winter het niet willen worden. Dat mag, maar nu ik dit weet kijk ik niet anders naar ze dan hiervoor. Als ze wel hadden gesolliciteerd had ik ze ook bewonderd dat ze die ambitie hebben. Waarom toch al die geheimzinnigheid?

  3. Ik moet nog steeds lachen om dat beeld van ‘Onkel’ Jacob Schmitz, met hoed en aangeplakte snor. Ik kan geen foto van de commissaris van de koning in Zuid-Holland meer zien zonder die outfit te herkennen.

  4. Al die geheimzinnigheid bij de sollicitatie van een burgemeester is onzin. Ik denk dat er veel meer openheid moet komen. Het zijn de burgers die minstens zes jaar met zo’n man of vrouw moeten leven.

    • Nu, ik zou het wel willen worden. Laat je maar niks wijsmaken lui, het is gewoon een luizenbaantje. Alleen heel belangrijk de juiste houding aannemen : Dus gewoon mijn motto aanhouden: 1/ Iedereen is gek behalve ik. 2/doe wat je wilt gekletst wordt er toch.
      Helaas is qua leeftijd mijn houdbaarheidsdatum overschreden dus heb ik maar niet gesolliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>