je suis rien (143)

14 jul

Kroegentocht
(Westland, 14 juli 2018). Wethouder Vreugdenhil en burgemeester Van Ardenne gaan dinsdag op kroegentocht. Vader Piet en moeder Agnes – een soort confessionele Henk en Ingrid – doen dat met ouders en hun kinderen om te praten over (minderjarig) alcoholgebruik.
De speciale bus bezoekt drie kroegen. Er is een theatershow, interactieve brainstorm en gesprekken met een alcoholpoli-dokter. Na de (alcoholvrije?) tour worden de deelnemers afgezet bij de beginkroeg. Voor een afzakkertje of een slaapmutsje? Flauw, Anker.

Kapitteltocht
In ernst, volgieten, dronken worden en comazuipen zijn bij jongeren een groot maatschappelijk probleem. Maar juist met diezelfde ernst is de vraag terecht of je dan voor ouders zo’n opvoedkundige kapitteltocht moet houden. In aanwezigheid van de kinderen zeggen dat ze – drinkend – thuis soms het verkeerde voorbeeld geven. En dat ze het dus beter moeten doen, nog net niet met zo’n vingertje. Drank maakt meer kapot dan je lief is. Inderdaad, een kroegentocht met een burgemeester en wethouder ook.

Plantsleuf
Wethouder Coby Gardien (LPF) beantwoorde deze week tijdens de raadsvergadering vragen van Westland Verstandig over mogelijk verpieterde platanen in ‘s Gravenzande. Omdat haar collega Leen Snijders (SGP/CU) afwezig was.
Met een groenevinger-deskundigheid zei ze dat de bomen goed in de gaten worden gehouden, dat er geregeld vochtmetingen zijn en dat bladafstoting een reactie is om te overleven. Daarna volgden pijnlijk professionele woorden als boomstress, afschilferende bast en plantsleuf. Als reïncarnatie bestaat wil ik terugkomen als plataan, in de tuin van Cobie.

Vleermuizen
Nu er een groene Brink komt tussen het nieuwe gemeentehuis en de Oude Kerk in Naaldwijk willen velen ook de achterkant van het historische godshuis ‘s avonds verlichten. Echter, tijdens de renovatie van de kerktoren enige tijd terug zijn er nabij vleermuizen gezien. ‘En die kunnen door het licht worden verstoord’, zegt nu het bestuurscollege op CDA-vragen. ‘Dat vereist dus onderzoek’.
De vleermuizen hebben laten weten dat geluid en verlichting tijdens de komende Feestweek ook nogal verstorend zijn. Die klachten worden ondersteund door de daar wonende kerkuilen.

Blaffende voordeurbel
Mensen met huisdieren moeten op de voordeur een sticker plakken zodat bij brand of andere calamiteit de reddingsdiensten de hond of kat kunnen redden. De gemeente zou die stickers gratis moeten uitdelen, vindt Westland Verstandig. De gemeenteraad vindt van niet en terecht.
De brandweer wordt nu al gek van de huizen met een ‘Hier waak ik!’-raamplakkaat waar geen hond woont. En van viervoeterloze huizen met een voordeurbel die (ook) geblaf laat horen als je aanbelt. Westland Verstandig gaat de stickers nu zelf gratis aanbieden. Ik ga zo’n bel kopen. Woef.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>