Naaldwijk Woningrijk

3 apr

(Westland, 3 april 2019). We hebben al te weinig (starters)woningen, nu staan ook te veel winkels leeg. Huisjesmelkers en projectontwikkelaars zouden volgens het alwetend, op internet hoererend, consumentenvolk, daar te hoge huren vragen.
Eén krantenverhaal over winkelleegstand en op de project- en melkerskantoren breekt de pleuris los. Wat iedereen ziet, waar ‘de straat’ over praat, dat mag je toch niet zomaar publiceren! MKB Westland reageerde middenstanderig ook heerlijk dom ‘dat negatieve publiciteit de ondernemer tekort doet’. Nog net niet zeggen dat er van het verhaal geen barst klopt.
Gelukkig roept dan een (nuchtere) barbaas als Piet Brederoo: ‘Hè, hè, eindelijk iemand die de waarheid nog eens omschrijft, en pijnpunten zichtbaar maakt’. En reageert raadslid Leo Boekestijn (WV) pisserig: ‘Kom op zeg, doen alsof er niks aan de hand is’.

Out of the box
Het CDA Westland was verfrissend constructief, wil dat meer winkels een woonfunctie krijgen. Gewoon winkelkernen verdichten en leeggekomen winkelpanden in zijstraten herbestemmen tot woningen. Dat geeft ook enige lucht op de woningmarkt. Voor zo’n conservatieve clubje toch een mooi staaltje ‘out of the box’ denken.
Mede daardoor zag ik ook het Licht, nou ja, eventjes, een beetje. Ineens bleek de zo verpauperde Naaldwijkse Molenstraat omgevormd tot een kakkineuze, bijna Wassenaarse mini-avenue. Zonder winkels. Waar exorbitant rijke senioren de chique lofts bewonen in hun riante haak-huizen. (Een makelaarsuitdrukking voor huren, absoluut abnormaal kostbaar. Wist ik ook niet.)

De Tuinen
Wonen in het winkelcentrum De Tuinen is dan de volgende stap. Ik overweeg mijn huis te verhuren aan acht Polen en de vroegere winkel van Van Daalen Optiek te betrekken. Warm voor de voordeur, lekker dichtbij de roltrap naar het parkeerdak. Altijd plek.
Het winkeltje daartegenover is trouwens stiekem al bewoond door twee charmante oudere dames die eerst ‘in de etalage’ zaten maar nu vitrages hebben genomen omdat er geregeld ongure mannen te lang heen en weer liepen. Ik heb wel begrepen dat de Coolcat-locatie daar zal gaan worden bewoond door een Marokkaanse drie-generatie-familie en dat het Intertoys-pand de nieuwe stek wordt van een soort groenlinkserige woongemeenschap. Hun raadslid Ulbe Spaans dubt nog om in te trekken.

Jumbolino
Creatief op hol slaand kwam ik – voor starters –  op jumbolino-woningen rond de supersuper die ooit de achterkant van De Tuinen moet gaan sieren. Rondom, op de begane grond, komen daar dan singlestudio’s die via hun achterdeur direct toegang geven tot de kruidenierswinkel. Als een soort ring van vaste klanten.
Op de eerste etage verschijnen aan de buitenzijde van het parkeerdek zogenoemde garagewoningen. Waar de auto op twee passen van de voordeur kan worden gezet. Autoloze bewoners krijgen jumbonussen.
En verder is er nu ook een Wilheminaplein-plan om, net als vroeger, rond de Oude Kerkmuur in historische stijl, diaconiehuisjes, aan te bouwen. Voor mensen met een beperkt inkomen.

Ook keukenloos
Natuurlijk allemaal wel gasloos, eventueel zelfs keukenloos, hooguit een magnetron en afwasmachine. Culinair is immers alles ‘om de hoek’. Daar kun je eten (afhalen), drinken en plezier maken. Daardoor wordt Westlands ‘hoofdstad’ met flex-, pauze- en misschien kassenhuizen een unieke locatie. Waar wonen belangrijker is dan winkelen. Met alleen koopplekken die echt nodig zijn, want shoppen doe je verder via internet of elders. Naaldwijk Woningrijk, heel bijzonder.

Tenminste, als we die geldruikende projectontwikkelaars en huisjesmelkers een beetje uit de buurt houden.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Naaldwijk Woningrijk

  1. Jarenlang steggelen over het aantal woningen dat wel of niet gebouwd kan worden, wel of niet sociale huur moet zijn. Nu moet je op de blaren zitten college! Laten we niet vergeten dat de meeste partijen destijds ook al een groot overwicht kenden in de raad en het dus hebben laten gebeuren…..dit tekort aan woningen is al jarenlang voorzien.

  2. Iedere week weer verrast over het onderwerp, maar ook over de insteek van de column. Soms de dominee en soms de nar. Maar altijd raak typerend en in tussenzinnen ook zeggen wie of wat verkeerd is. Je hoeft in dit geval niet eens te lezen wie de betrokken huisjesmelkers of projectontwikkelaars zijn. Zelf weten die het ook wel.

  3. Altijd even schakelen tijdens het lezen om te ontdekken waar ernst en grap in elkaar overlopen. Maar van die twee dames in de etalage begreep ik het gelijk

  4. Wat had je anders verwacht van MKB Westland? Natuurlijk zijn er positieve ondernemers, maar vaststaat ook dat nogal wat leegstand is.

  5. De tot dusver doodgezwegen leegstand heeft veel weg van ‘De kleren van de keizer’! Maar nu de stilte is doorbroken gaat het snel. Na aanstelling van, achtereenvolgende managers en als laatste een heuse leegstandsmakelaar, gaat het roer om! Er schijnt een winkel-naar-woningmakelaar, met ondersteuning, aan te komen. De ondersteuning zal, naar verluidt, bestaan uit enkele oud-wethouders op wachtgeld wier aandacht, onder verwijzing naar hun sollicitatieplicht, vriendelijk doch vastberaden op deze uiterst belangrijke taak is gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>