Na De Rentmeester

24 mei

(Westland, 24 mei 2017). Een XL-supermarkt binnen het complex De Rentmeester in Naaldwijk zit er voorlopig niet in. De Raad van State heeft de gemeente Westland op een voor hem uitzonderlijk krachtige en directe wijze teruggefloten. Projectontwikkelaar Samen Ontwikkelen Westland – lees: (Edward) Koornneef Vastgoed & Ontwikkeling – kan daardoor voorlopig fluiten naar zijn immense Foodmarkt.
De gemeente is van hogerhand tot bestuurlijke risée gemaakt; de ontwikkelaar in het hart geraakt, want in zijn wereld is tijd – groot – geld.

Vloeken
Beide partijen reageerden geschrokken, in een soort pijnlijke stilte. De eerste gaat de RvS-uitspraak nog eens bestuderen, de tweede gaat onderzoekingen verrichten om de door de Raad van State genoemde bezwaren mogelijkerwijs aan te passen.
De werkelijkheid is natuurlijk anders geweest. In de hoogste bestuurlijke gangen van het Westlandse gemeentehuis zijn er, zelfs uit christendemocratische monden, behoorlijke vloeken gekomen. De ambtelijke juriste die tijdens de rechtszaak niet al te best uit de verf kwam, heeft zich waarschijnlijk ziek gemeld. Vrijwel zeker zal in het SOW-directiekantoor de projectontwikkelaar, zelfs voor hem, niet alledaagse woorden hebben laten klinken. En ook daar is in onparlementaire taal gesproken met de juridisch adviseurs. Soms zou ik wel eens een vlieg op de muur willen zijn.

Minachting
Het is nu onduidelijk wat er met dat complex De Rentmeester gaat gebeuren. Wie de raadstatelijke uitspraak goed leest voelt de juridische minachting over de manier waarop de gemeente (en indirect de initiatiefnemers) hebben gehandeld. Zoiets is bijzonder want die rechtsgeleerden zijn niet alleen van hoog juridisch niveau, maar weten ook alle facetten van het maatschappelijk belang. En laten zich niet leiden door persoonlijk geklaag van burgerlijke zeurpieten, betweterige gemeenten of drammende projectontwikkelaars.
Dat er ooit een gebouw op die plek hartje Naaldwijk komt is vanzelfsprekend. Wel moet de hele procedure rond het bestemmingsplan over. De zakelijke en particuliere bezwaarmakers hebben in dat opzicht slechts tijdwinst gekregen.

Belangrijk en vooralsnog onzeker is wat de projectontwikkelaar gaat doen. Blijft hij vasthouden aan zijn megalomane XL-droom en gaat hij schavend en schuivend aan de gang met het oude plan? Of bindt hij in en komt er een kleiner voorstel? Of, je weet maar nooit met projectontwikkelaars, want die denken ruim en anders, trekt hij bij De Rentmeester de stekker eruit. Aju paraplu.

Etiket
Ook de gemeente komt niet ongeschonden uit de strijd; de uitslag is inmiddels nationaal bekend gemaakt. Grote kans dat in bestuurlijke kringen de lelijkste gemeente nu eveneens het etiket van de slechtst bestuurde krijgt. Ook politiek zijn er gevolgen, immers zowel CDA-burgemeester Sjaak van der Tak als diens partijgenoot wethouder Theo Duijvestijn waren zo ongeveer de grootste Rentmeester-ambassadeurs. Hebben hun nek ervoor uitgestoken.
Pikant is daarbij hoe de relatie tussen gemeente en projectontwikkelaar zich gaat ontwikkelen. Die is namelijk breder dan alleen De Rentmeester, hou vooral Kwintsheul of Honselersdijk maar in de gaten.

Tot nu toe was het onduidelijk of de wethouder na de raadsverkiezingen 2018 nog een nieuw termijn wilde. De kansen daarop zijn, na deze bestuurlijke blunder, wel verdampt. Alhoewel, bij politici..
Voor de (benoemde) burgemeester zijn die lokale verkiezingen qua positie geen gevaar, maar zijn status heeft na dit akkefietje in bestuurlijk en politiek Nederland wel deuken opgelopen. En daar zijn burgemeesters, soms overdreven, gevoelig voor.
Voor Sjaak is er gelukkig wel het voordeel dat het al tijden rondzingende, volkomen verzonnen bericht dat hij een penthouse in De Rentmeester zou hebben gekocht, nu naar het Rijk der Fabelen kan worden verwezen.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Na De Rentmeester

  1. De schrijver stelt terecht dat de winst van de klagers vooralsnog alleen tijdwinst is. Projectontwikkelaars zijn inderdaad andere mensen, maar Koornneef zit als supermarktman in dit geval ook vast aan Jumbo. En als Duijvestijn verdwijnt moet hij eerst wel een nieuwe wethouder vriend maken.

  2. Soms lees ik de columns twee keer en ontdek dan iedere keer dat er meer in zit. Nu weer over De Rentmeester. In eerste instantie las ik meer achtergronden over die zaak, bij de tweede keer waren ook de dwarsverbanden zichtbaar tussen de politiek en de projectontwikkelaar. Ineens herinnerde ik me de krantenartikelen over de nog steeds niet geopende supermarkt in Kwintsheul. En ook die over de schoolplek in Honselersdijk waar Koornneef het een en ander mee te doen heeft. Die man lijkt wel een octopus, die overal met zijn tentakels aanwezig is.

  3. Dossier Rentmeester (-2013) is doortrokken van een groen/blauwe CDA-kleur en geur met een meer dan normale welwillendheid aan Koornneef. Wethouder Theo Duijvestijn kreeg vrij mandaat om – koste wat kost – het hem naar de zin te maken en toezeggingen te doen. Onder meer een (Van Rossum)-rotonde van 1 miljoen burgergeld! Zij lieten toe dat direct omwonenden op arrogante en hautaine wijze werden geschoffeerd en van overleg zijn buitengesloten. En namen Duijvestijn’s uitspraak “presentaties zijn ook overleg” voor hun politieke rekening. Met deze opstelling heeft zij een karikatuur gemaakt van het CDA-uitgangspunt dat waarlijk rentmeesterschap er is voor de gehele samenleving!

  4. Zoals u al schrijft: “Soms zou ik wel eens een vlieg op de muur willen zijn.” Nou, meneer Van den Anker , helaas bent u niet die vlieg , maar de luis in de pels. Zie dat dan ook maar als een eretitel. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>