Metropoolregio’s, angstig ondemocratisch

13 jul

(Westland, 13 juli 2016). Metropolen zijn de nieuwe toekomst. Dat zijn stadstaten, vaak met miljoenen inwoners. Die worden, of zijn al, soms belangrijker dan landstaten. Voorbeelden te over in de wereld, Mexico City, Mumbai, Jakarta of Cairo. Metropolen ‘bedreigen’ ook Nederland, zijn nu al in vergevorderde stadium in Amsterdam, Eindhoven en de stedencombinatie Rotterdam en Den Haag.
Met die zogenoemde metropoolregio’s ontstaat, hoewel hardnekkig ontkend, een nieuwe bestuurslaag tussen provincie en landsregering. Waardoor de eerste verschrompelt en de tweede (toch al deels ontkleed vanuit Brussel) nog minder macht krijgt.

De Nederlandse metropoolregio’s clusteren soms tientallen gemeenten waarbij de grootsten zoveel mogelijk macht tot zich trekken. Ze ontwikkelen zich vooralsnog op slinkse, angstig ondemocratische wijze. Stap voor stap vooruit. Soms, bij tegenstand, een stapje achteruit.
Dat gebeurt op politiek en bestuurlijk initiatief; de bevolking wordt er nauwelijks echt bij betrokken. In de Haags-Rotterdamse regio zijn er adviescommissies met lokale politici. Om alles enigszins democratisch te legitimeren. Inmiddels heeft de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zich genesteld als officiële verkeersautoriteit die op dat terrein bovengemeentelijke besluiten kan nemen.

Machtig en krachtig
Deze MRDH wil ook de beslissende economieautoriteit worden, maar dat ging ‘Den Haag’ (lees: het Binnenhof) te ver. Onduidelijk is hoe lang dat verzet politiek stand houdt, de lobby van de Metropoolregio is machtig, krachtig en intensief.
Ondanks het ontbreken van een echte democratische legitimiteit gaat de MRDH gewoon door met aan het stuur Jozias van Aartsen en Ahmed Aboutaleb, respectievelijk burgemeester van Den Haag en Rotterdam. Een tweetal, koninklijk door de regering benoemd, maar niet gekozen.
Laverend fietsen deze liberaal en socialist door bestaande bestuursstructuren en weten zij tientallen buurburgemeesters en dito wethouders mee te krijgen. Als makke schappen die niet zien of willen weten wat dit alles voor hen en hun gemeente betekent. Soms de indruk wekkend dat opgaan in de metropool de enige weg tot welvaart, geluk en succes is.

Sans gêne
Ondertussen huurt de metropool sans gêne voor bijna acht 8 ton een buitenlandse zelfverklaarde visionair in, die vorige week met soms redelijke, maar ook pijnlijk infantiele en vooral kostbare adviezen kwam. Het doorspoelen van toiletten met regenwater, op alle daken zonnepanelen plaatsen en olieraffinaderijen ombouwen tot biobrandstoffabrieken. Voor de nieuwe toekomst.
Vorige week ging de metropoolregio, als een klaarblijkelijk niet meer te mijden instituut, officieel langs bij premier Rutte. Met een zelfgemaakt wensenlijstje. Kleine burgemeesters volgden onderdanig in het kielzog van de twee metropoolpasja’s; kwamen bestuurlijk aan hun gerief omdat ze er bij mochten zijn. Trots twitterde de Westlandse burgemeester toen Rutte de naam Westland uit zijn mond liet vallen. In een tussenzin.
Jozias en Ahmed stonden instemmend vooraan. Een van de twee, ik weet niet wie, zag ik denken, ach, over zo’n 25 jaar bestaat gewoon onze metropool. Zonder Delft, Rijswijk of Westland.
Natuurlijk, die bestaan nog wel, maar als wijken. Van de Metropool Rotterdam Den Haag. Die dan wel democratisch is geworden. Mag ik hopen.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Metropoolregio’s, angstig ondemocratisch

  1. Kijk de raadsvergaderingen waarin onze gemeente besloot tot deelname aan de Metropoolregio er nog maar eens op terug. Daar kan iedereen zien hoe met name de coalitiepartijen en onze burgemeester braaf op de rug liggend met de pootjes omhoog de passie preekten voor deelname aan dit hoogst ondemocratisch orgaan.

  2. De spijker op z’n kop. Al langere tijd constateer ik hier aan de oostkant van Rotterdam dat ook het aantal zgn. Gemeenschappelijke Regelingen aan het toenemen is, en dat lokale politici niet beseffen dat ze daarmee hun zeggenschap over de betreffende materie verkwanselen. Ze staan wel leuk op de foto in de plaatselijke krant belangrijk te wezen, maar het ‘orgaan’ waarin ze hun zegje mogen doen (maar wie luistert?) is niet door ons gekozen, dus per definitie ondemocratisch. Zo’n metropool is daarbij helemaal een moloch als een olietanker, die eenmaal op gang, nauwelijks meer is bij te sturen. Zeer zorgelijke ontwikkeling!

  3. Natuurlijk is zo’n metropoolregio ongewenst. Wij Westlanders krijgen steeds minder te vertellen over onze eigen zaken. De meerderheid beslist en dat zijn wij dus niet. Democratie heeft ook vele nadelen. Eén stem kan je de das om doen. Verkiezingen zijn helaas een noodzakelijk kwaad.

  4. Het hoeft niet zo erg te zijn als kleine burgemeesters meegaan, als de gemeenteraad dan maar verstandig is. Maar die holt er met alle collegepartijen achteraan. En dat is nog erger.

  5. Ik hoor nog de geluiden en de argumenten ruim 15 jaar geleden over de fusie van de Westlandse gemeenten. Jullie ook? We worden één grote Gemeente Westland met een krachtige economie en een krachtige vuist ten opzichte van Rotterdam en Den Haag. Soms heb ik hier en daar in de afgelopen 15 jaar wel eens aangegeven dat de Westlandse gemeentelijke fusie juist de opmaat was tot een nog groter verband in de driehoek Rotterdam – Den Haag – Delft.
    Daar werd door ‘echte Westlanders’ nogal stekelig op gereageerd en als niet ‘origineel Westlander’ begreep ik er volgens hen dus niets van. Ik weet niet of ik er in het licht van bovenstaand stuk voor wat betreft de MRDH erg veel naast zit met mijn gedachten. Nog sterker, ik weet zeker van niet.

  6. Helemaal eens, trouwens ook met de reaguurders De voorstanders van de MRDH zijn wel stil, hè? Wat een kinderlijk regentengedrag om blij te zijn als de premier het Westland noemt. Daar worden we echt beter van. Je zou als Westlands bestuurder, en zeker als burgervader, pas blij moeten zijn als de Westlandse burgers in groten getale blij zouden worden van de MRDH.

  7. De vreugde van Van der Tak over het noemen van zijn gemeente lijkt sprekend op het Balkenende vs. de president van Amerika-gedrag. In werkelijkheid verkwanselt de heer Van der Tak de belangen van ‘zijn’ gemeente en hij zal er geen nacht wakker van liggen. Schoothondje in overleggen en daarbuiten naar de Westlandse burger frivool ze ‘op de koffie vragen’. Westland is een lelijke gemeente en is al lang ‘verkocht’ aan de metropoolregio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>