je suis rien (42)

16 jul

Pokémon Sjaak
(Westland, 16 juli 2016). De gemeente Westland meldt officieel (!) via Twitter dat de Pokémon Go-gekte nu ook hier heeft toegeslagen. ‘De burgemeester heeft een Pidgey kunnen vangen. Goed bezig Sjaak van der Tak‘, zo staat er binnen de 140 tekens.
Op bijgaand, van de gemeente gepikt, gefotoshopt twitterbeeld houdt de burgervader zo’n ‘ding’ in de hand.
160715 Sjaak van der Tak Pokémon Go
Drie mogelijkheden. Of hij heeft niks anders te doen? Of hij heeft zijn communicatieadviseurs niet meer in de hand? Of hij wilde de laatste 234 Westlanders die nog met enig respect naar hun burgemeester kijken, schofferen. Dat eerste mag niet waar zijn, het tweede is mogelijk en het laatste is gelukt. Goed bezig, burgemeester.

De grootste van de wereld?
De pokémonnende burgemeester liet op de WOS weten dat hij zich na zijn formele herbenoeming vooral wil gaan inzetten voor de regionale economie: “We zijn de grootste glastuinbouw-economie van de wereld, als het ware de hoofdstad en als je nummer één bent, moet je wel één blijven.”
De grootste? Van de wereld? Op basis van CBS Eurostat-cijfers meldde het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) alweer enige jaren geleden dat de (overigens belangrijke) tuinbouwsector onder glas zeker niet de grootste van de EU is. De arealen van Spanje en Italië – veel glas en ook plastic, maar verder dus gewoon overdekte tuinbouw – zijn veel groter. Nog een Pidgey gevangen, burgemeester?

Laaggeletterdheid
VVD en Christenunie-SGP willen de Westlandse laaggeletterdheid de komende jaren met 30 procent verlagen. Een zeer lofwaardig streven. Een motie daartoe van de raadsleden Van der Knaap en De Heer – What’s in a name! – werd breed gesteund en overgenomen door het collegebestuur.
De feiten zijn overigens snoeihard. Een op de tien Westlanders heeft moeite met lezen, begrijpen of gebruiken van relatief eenvoudige teksten. En voor velen mogelijk opmerkelijk, van hen is 65 procent autochtoon!
Volgens mij twitteren ze wel heel veel. Ik zie vaak berichten die ik met moeite kan lezen of begrijpen, ook al gaat het om relatief eenvoudige teksten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus, soms met serieuze ondertoon. En onbelangrijk in het licht van ‘Nice’. 

2 gedachten over “je suis rien (42)

  1. Ik denk dat burgemeester Van der Tak wil laten zien, dat hij heus wel bij de tijd is. Modern en snel denkend. In werkelijkheid is hij met onbelangrijke zaken bezig. Jammer, want er is in Westland nog heel veel te regelen. Maar nu hij weer voor een periode burgemeester van Westland mag blijven kan hij weer even uitrusten en zich met andere dingen bezig houden.

  2. Ik verbaas me erover dat niet één politieke partij collegevragen heeft gesteld over ‘de kosten van deze burgemeestersuiting’. College en dus ook de burgemeester hangen graag overal een (integrale) kostprijs aan. Vooral aan het beantwoorden van kritische vragen, want daar heeft het college het niet zo op. Daarom mijn eigen collegevragen:
    1. Wat kosten de voorbereidingen van deze uiting, aan tijdsbeslag afdelingen communicatie/voorlichting? 2. Kosten tijdsbeslag burgemeester? 3. Kosten van grimeur/visagist/kledingadviseur? 4. Kosten van gereedmaken ‘product’ voor publicaties op twitter en gemeentelijke publicaties? 5. Wegen de baten – zo ja. Welke? – op tegen de kosten?
    We wachten de antwoorden maar af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>