Lichaamstaal

9 okt

(Westland, 9 oktober 2019). Het klinkt pedant maar vorige week woensdag wist ik al dat Pauline Krikke niet lang meer Haags burgemeester zou zijn. En toen ging het alleen nog maar over van fraude verdachte wethouders; het Scheveningse vuurwerkramprapport kwam pas een dag later.
Urenlang heb ik die avond aandachtig naar haar zitten piegen. Alleen maar kijken naar haar gedrag, bewegingen en reacties op anderen. Daaraan was al te zien dat het (bij haar) fout zat. Lichaamstaal is een fantastisch fenomeen.

Mortuarium
Dat gluren gaf sowieso al een boeiend beeld van de hofstedelijke raadszaal, met de uitstraling van een kistloos mortuarium. En een kleur wit die tendeert naar lijkbleek. Met raadsleden, achter een muurtje, bijna alleen het hoofd zichtbaar. Tussen hen Pauline, haar incidentele lach combineerde al direct pijnlijke melancholie. Er was een monotone, bijna gedesinteresseerde stem.
Ook haar blikken wekten de indruk dat ze liever thuis had willen zijn, toonden een soort professionele koudheid. Daarmee moet ze, na wat in de afgelopen jaren is gebeurd, veel mensen rond haar met ruzie hebben weggejaagd. Dat anderen stellig zeggen dat ze zo aardig en vriendelijk met gewone mensen om kan gaan, was daar moeilijk in te passen. Alleen kijken, wat zie je dan veel!

Janus-relatie
Tijdens die Haagse beelden filosoferend over lichaamstaal kwam in gedachten Agnes van Ardenne voorbij, die waarnemend Westlands burgemeester tussen Sjaak en Bouke. Die had ook zo’n bijzondere Janus-relatie met de wereld. Enerzijds de poeslieve oma die iedereen zich wenste, anderzijds de stampvoetende, persbreidelende, ongrijpbare beslissingen nemende (en weer terugdraaiende) ex-minister. Eveneens op straat op handen gedragen.

Ook haar voorganger Sjaak van der Tak sprak geniaal de lichaamstaal. Die blies zichzelf op, maaide met straatwoorden en schrompelde daarna ineen om de ander te paaien. Ging dan ook plotsklaps veel hoger spreken, als een slecht zingende countertenor.
Sjaak kon met zijn armen dreigend te keer gaan; de overwinning straalde hij dan uit, met zijn lippen ‘duceachtig’ breed tuitend. Alsof de prooi net in zijn geheel was doorgeslikt. Het is eeuwig zonde dat die beelden niet zijn vastgelegd op YouTube.

Enige ergernis
Nu hebben we Bouke, intrigerende, integrerende Drent. Qua lichaamstaal onvergelijkbaar, soms stoïcijns, spaarzaam emotioneel. De laatste raadsvergadering, vol geneuzel over strandparkeren en speelkooien, gaf ruim gelegenheid hem lang te ‘beobachten’.
Toen leek hij zich nog niet echt op zijn plek te voelen. Ondanks professioneel onderdrukken was er zo nu en dan enige ergernis te ontwaren. Zijn vooral geregeld rondkijken naar nergens, gaven voldoende aan wat hij van (het handelen van) sommige wethouders en raadsleden vond.

Nuttig
Nu kan het ook zijn dat de jaren zo actieve Emmense wethouder zich een beetje verveelde nu hij als burgemeester alleen maar raads- en collegevoorzitter is en slechts de portefeuille Openbare orde en Veiligheid heeft. En na het kennismakingsrondje met talloze maatschappelijke, religieuze en sportieve clubs alleen maar jarige eeuwelingen en echtparen mag feliciteren. Met als hoogtepunten de koninklijke lintjesregen en de 4 mei-herdenking.

Maar mogelijk dacht hij die raadsavond ook aan andere, leuke dingen buiten de gemeente, bij de VNG, de MRDH. Of anders aan geregelde tuinbouwmissies naar Japan of China. Om daarna, net als Sjaak, als enige te blijven roepen dat die zo nuttig zijn.
Lichaamstaal, zegt niet alles, is wel fascinerend!

Rien van den Anker

9 gedachten over “Lichaamstaal

  1. Goed bekeken. De televisiecamera’s zijn daarbij tegenwoordig zo verschrikkelijk genadeloos. Zelfs een trilling bij het oog kun je zien. Zenuwen? Leugentje?

  2. Politici zouden de beelden zelfs eens moeten terugkijken. Ze zouden zich rot schrikken, maar er mogelijk ook veel van leren. Zijn er al cursussen lichaamstaalbeheersing? Vast wel.

  3. Wat mij opvalt bij de huidige burgemeester is dat hij zich zo keurig kleedt. Zelfs de korte broek die hij tijdens de warme zomer droeg had bij mijn weten een vouw.

  4. De laatste zinnen van de column zijn heel belangrijk. We moeten oppassen dat de huidige goede burgemeester blijft en niet van verveling weggaat.

  5. Een bijzondere invalshoek om de wereld te bekijken. Ik ga zo ook eens raadsvergaderingen volgen. Ulbe Spaans en Peter Duijsens zijn volgens mij ook goed in lichaamstaal.

  6. Leuk gebracht. Je kan veel kanten op met waarnemingen en vervolgens conclusies trekken bij lichaamstaal. De boekjes van Julius Fast geven daarover tal van mooie voorbeelden.

  7. Het lijkt me dat je columns steeds beter worden. Je bent een kunstenaar. Doorgaan hoor ondanks de tijd die het je ongetwijfeld kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>