je suis rien (208)

12 okt

LPF in spagaat
(Westland, 12 oktober 2019). LPF Westland zit in een spagaat. Samen met de lokale partijen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland zijn ze mordicus tegen een islamitische school. Gedrieën spraken zij – een raadsmeerderheid – zich uit tegen de komst daarvan.
Het bestuurscollege – mét de LPF – is voor, omdat zo’n school volgens de landelijke onderwijswet niet kan worden tegengehouden. De burgemeester heeft onderwijsminister Arie Slob gemeld ‘dat de raad zijn taak heeft verwaarloosd’. Die het meerderheidsbesluit nu heeft overruled, waarna de raad daartegen een bezwaar heeft ingediend. Nog duidelijk? Anders even opnieuw lezen..

Mainstream
Nu hebben WV en GBW ontdekt dat er in de begroting voor de komende jaren bijna twee ton is gereserveerd voor een islamschool. Dat moet worden geschrapt, vinden zij. Noemen die reservering voorbarig.
De LPF aarzelt nu om een amendement met die inhoud te steunen. Niet dat ze het er niet mee eens zijn, integendeel, ze zijn tegen de komst van een islamitische school en dus ook tegen elk budget, plan of locatie, zo zegt LPF-voorman Dave van Koppen. Niet lachen, dat is precies wat dat amendement zegt!

Godfather Witkamp
Maar bijna zo volleerd als zijn politieke Godfather John Witkamp vervolgt hij: ‘Eerst andere opties verkennen, zoals dit geld als dekking gebruiken voor iets anders in de begroting’.
Die woorden kun je ook lezen: ‘Eerst overleggen met onze eigen wethouders om die niet in de weg te lopen en onze kiezers ook te vriend houden’. Nog even en de LPF is net zo mainstream als CDA, PvdA of VVD. Ja, zelfs D66.

Cor Conifeer
Als de gemeente een boom weghaalt, dan moet er een nieuwe komen. Maar dat geldt niet voor coniferen, zo heeft CDA-raadslid Cor van der Mark van deskundigen begrepen. Ook als die bijna drie meter hoog zijn.
Op zijn unieke ‘opa vertelt’-toon liet Cor tijdens een commissievergadering horen dat hij zijn hele leven best wel wat met boompjes en plantjes heeft gedaan. ‘En inderdaad, het klopt, een conifeer is geen boom, maar in de beleving, zo denk ik, is het wel een boom. Want het gewoon een groot groen ding’. Dat dus vervangen moet worden, vindt hij. Ik ook.

Patsers achtertuin
De naam is mooier dan de werkelijkheid: Ecologische Zone. Je hebt ze nat, klaarblijkelijk ook droog. Soms zijn ze maar een halve hectare groot, een voetbalveld, zo’n 5.000 m2. Voor een patser met een Tesla gewoon een achtertuin.
De gemeente heeft er een geopend nabij Honderdland. ‘Ze maken het planten en dieren makkelijker om te overleven. Er komen ook natuurvriendelijke oevers, vispassages, paaiplaatsen en drijfbladzones’.
191009 Natte ecologische zone klein                                                                                                                                        FOTO THIERRY SCHUT
Kortom, een openingsfeest waard. Met wethouders Cobie Gardien en Leen Snijders, inclusief een Delflandse Hoogheemraad. Die samen de eerste boom plantten. De ambtenaar die de boom vasthield mocht ook op de foto; dat is niet gelukt.

Gelukkig nieuwjaar
Gelukkig ook nog gelukkig nieuws, het gemeentelijke gelukkig nieuwjaar wensen wordt op 2 januari 2020 gehouden, gelukkig weer in de Oude Kerk in Naaldwijk. De laatste keren was dat, al dan niet gespeelde, geknuffel onder politici in het stadhuis. Dat wilde vooral waarnemend burgemeester Agnes Van Ardenne, want ‘dan hoeven we geen dure zaal te huren’. De komende receptie wordt anders, cultureler. Misschien gaat haar opvolger Bouke wel zingen, hij heeft het, desgevraagd, niet ontkend.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

6 gedachten over “je suis rien (208)

  1. Je kunt natuurlijk wel tegen een islamitische school zijn maar dat betekent niet dat die school wordt tegengehouden. Dus moet de gemeente wel geld begroten mocht de school toch doorgaan. En dan is het onverantwoord dat oppositiepartijen die gelden willen schrappen.

  2. De LPF houdt vast aan een duaal stelsel, waarbij ze soms standpunten innemen tegen het college met LPF-wethouders. Over de islamitische school hadden ze dat tevoren al aangekondigd. Dus is het ook niet gek als zij tegen de gelden voor dat doel in de begroting zijn. En dus kunnen ze gewoon het amendement van Westland Verstandig en Gemeentebelang Westland ondersteunen. Niks spagaat.

  3. Gelukkig is de nieuwjaarsreceptie volgend jaar weer in de oude kerk in Naaldwijk. In deze roerige tijden is het maar de vraag of alle wethouders tegen die tijd daar in die rol rondlopen Kijk maar naar Den Haag

  4. Op Twitter weer veel reacties dat de islamitische school niet mag doorgaan. Volgens mij schrijft de columnist dat ook niet. Hij signaleert alleen maar dat de LPF-fractie moet kiezen tussen de eigen wethouders en de eigen kiezers. Dat heet in een spagaat zitten.

  5. Via twitter reageerde LPF Westland gisteren: Wij zitten niet in een spagaat en onze keus is al lang gemaakt. ER KOMT GEEN ISLAMITISCHE SCHOOL IN WESTLAND. Beetje opletten Rien. Wat wij met de reservering in de begroting willen doen, hoor je wel bij de begrotingsraad. Even wachten dus en niet speculeren.

    Via twitter reageerde vandaag: (LPF-)wethouder Cobie Gardien liked a Tweet you were mentioned in.
    Wij zitten niet in een spagaat en onze keus is al lang gemaakt. ER KOMT GEEN ISLAMITISCHE SCHOOL IN WESTLAND. Beetje opletten Rien. Wat wij met de reservering in de begroting willen doen, hoor je wel bij de begrotingsraad. Even wachten dus en niet speculeren.

  6. De reactie van politica Gardien is er één met een dubbele bodem. Kan nog alle kanten uit. Wijlen Jaap Burger had daarvoor een passend item welke enigszins vrijzinnig aangepast luidt: “afspraken met politici zijn als scheten in een netje, ze vliegen er zo weer uit”!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>