Krommende tenen

8 jun

(Westland, 8 juni 2022). Islamitische school, geen huizen voor legale statuszoekers, gedoe rond tweede moskee, geen arbeidsmigranten in je achtertuin en Oekraïners laten werken met een wurgcontract, inclusief zwijgplichtboete.
Wie het nieuwe quizprogramma The Connection van Matthijs van Nieuwkerk wel eens heeft bekeken, weet dat je daar, na zo’n rijtje, naar het verband tussen die onderwerpen moet raden.
Er is nu maar één antwoord mogelijk: Westland.

Slecht nieuws
De afgelopen maanden is de (tuinbouw)gemeente geregeld en te vaak slecht in het nieuws gekomen, landelijk, zelfs ook in België en Duitsland. Steeds weer hetzelfde beeld van een regio die alleen maar aan zichzelf denkt en vaak schijt heeft aan de rest van de wereld. Met uitzondering dan van – alleen door hen gekozen – goede doelen.
Ooit was er een slogan dat bloemen van mensen houden, bloemenkwekers en -handelaren doen dat klaarblijkelijk minder, of beperken de liefde alleen tot hun eigen, geboren en getogen, streekgenoten. Je kunt je regionaal een beter imago wensen.

Moderne slaven
Nog maar onlangs was er landelijk een tv-reclamecampagne waarin trots werd gemeld hoe fraai, leuk en vooral bloemrijk het Westland is. Weggegooid geld dus!
Want vorige week was het weer ‘slecht’ raak toen CNV Vakmensen naar (een om de scoop te redden maar geen wederhoor toepassend) RTL Nieuws lekte dat er hier Oekraïners werken. Als moderne slaven. Via een schandelijk wurgcontract van een Pools uitzendbureau. Inclusief forse boetes van 500 euro of ontslag plus ‘deportatie’ terug naar Polen als ze er iets over zouden zeggen.
Dat laatste gebeurde dus ook niet, in die omstandigheden hou je begrijpelijk je mond. Het moet daar een leuke werksfeer zijn geweest, eng angstig stil ook.

Geen vluchtelingen
Na de publicitaire schandpaal reageerde dat betrokken bedrijf natuurlijk dat het van niks wist. Juridisch zal dat mogelijk kloppen, zelfs volgens de Arbeidsinspectie treft de kweker geen blaam. Maar het gebeurde daar wel! En ook opmerkelijk, een CDA-raadslid zegt het jammer te vinden dat er wordt geïnsinueerd dat het om vluchtelingen gaat. “Het zijn arbeidsmigranten, aangemeld bij een Pools uitzendbureau”. Gelden daar andere (wurg)contracten voor?

Pilatusachtig
Enigszins zielig is dan dat de politiek, oppositiepartijen LPF, CDA en D66, maar ook de coalitiepartij VVD, allerlei vragen gaat stellen die doordrenkt zijn met pilatusachtige gevoelens over al dat schandelijke wat er gebeurd is. In plaats van verontwaardigd tieren – en misschien wel vloeken – zeggen ze ‘Daar gaan we weer als Westland!’ en  ‘Zo ga je niet met mensen om’.
Het dapperste is nog dat ze de wethouder om opheldering gaan vragen. Niet eens: ‘Anders kun je opdonderen!’ Allemaal zo mooi correct, alsof ze zelf aan partijpolitieke wurgcontracten vastzitten.
En het ergste is dat de antwoorden al deels verweven zitten in de reactie die de (oude en weer nieuwe) VVD-wethouder Pieter Varekamp donderdagavond paniekerig de wereld instuurde. Begin maar vast met het krommen van de tenen.

 Schijnheilig amen
“De glastuinbouw in Westland is een prachtige hightech sector met veel goede ondernemers. Bij goed ondernemerschap hoort goed werkgeverschap, met een eerlijk salaris, goede huisvesting en passende voorzieningen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor arbeidsmigranten. Zij zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de glastuinbouw en leveren en belangrijke bijdrage aan onze welvaart.
Nog net geen schijnheilig amen, maar wel een ambtelijk emotieloos slot: “Arbeidsuitbuiting is absoluut verwerpelijk en moet keihard worden aangepakt. Als gemeente zetten we daar samen met onze partners volop op in.”

Waar is de oprechte woede?
De menselijke verontwaardiging?
Wie zijn trouwens onze partners? Zitten daar ook foute uitzendbureaus bij?

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Krommende tenen

  1. In het laatste voorval over Oekraïense werknemers is het toch overduidelijk dat dit een bedenkelijk spel van CNV vakgenoten is geweest. Gewoon eventjes lekker publicitair scoren. En RTL Nieuws detail deed daar dapper aan mee.

  2. Het zijn altijd weer de goeden die onder de kwaden lijden, maar dat ‘s Gravenzandse bedrijf had toch ook beter moeten controleren met welk Pools uitzendbureau ze in zee gingen. Uiteindelijk blijft het personeel zoekende bedrijf verantwoordelijk.

  3. Het zure is dat Westland weer in een kwaad daglicht komt te staan voordat goed is onderzocht wat er precies is gebeurd. Dat is het kwalijke van niet-professionele media. Aan de andere kant, Er was wel sprake van wurgcontracten. En het gebeurde wel in het Westland.

  4. Ik ben heel benieuwd wat wethouder Varekamp donderdagavond gaat zeggen. Als hij een zelfde soort reactie gaat geven als het afgelopen weekend dan mag ik toch hopen dat de nieuwe oppositie hem bij de lurven zal pakken.

  5. Wethouder Pieter Varekamp mag blij wezen dat hij nog niet is ontdekt door de redactie van een televisietalkshow. Zelfs de immer aardige Beau zou hem afmaken, anders Gerard Joling wel.

  6. Mijn vader, tuinder aan de Wateringsweg in Poeldijk, zei in 1965: “Jongens, er komt maandag een Marokkaan bij ons werken.” Toen hadden wij drie vaste knechten maar mijn vader had meer mensen nodig. Hij had alles geprobeerd. Hij kreeg via de Haagse Sociale Dienst 3 werkloze Hagenaars. Zij kwamen en gingen na 3 weken weer weg. Zij vonden het te warm in de warenhuizen en serres en hielden liever hun hand op voor een werklozenuitkering. De bewuste Marokkaan kreeg een eigen kamer, keuken, wc en douche, die mijn vader had laten maken. De man groeide uit tot een goede, tevreden knecht en werkte bijna 25 jaar bij ons.

  7. Ze kunnen die campagne ‘Bezoek Westland’ maar beter aanpassen in ‘Bezoek Westland voorlopig maar liever niet’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>