Je suis rien

16 jan

(Westland, 16 januari 2021, nr. 272). Neem de brief die CDA-wethouder Albert Abee onlangs schreef naar burgemeester Bouke Arends. Daarin vraagt hij om hem voor het komende jaar ontheffing te verlenen om in zijn woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht te mogen blijven wonen.
Dat kan zijn inziens op basis van bijzondere omstandigheden. Citerend uit de brief zijn die volgens hem ‘gelegen in het feit dat we thans in het laatste jaar van de bestuursperiode zijn aanbeland en het daarmee niet opportuun is om te gaan verhuizen’.

Neem gerust de tijd om die zin nog een keer te lezen, maar in simpel Nederlands zegt hij eigenlijk dat hij na maart 2022, na de gemeenteraadsverkiezingen, niet meer beschikbaar is als wethouder in Westland. Peter Duijsens van Westland Verstandig wil nu weten of het klopt alvorens zichzelf blij te maken met een dooie mus.

Gedeclareerd
Het is altijd leuk om lijstjes te bekijken met daarop de bedragen die gemeentebestuurders op onze kosten hebben gedeclareerd. Dan blijkt het Westlandse college alleen maar buitenlandse uitjes te hebben gemaakt naar de groente- en fruitbeurs Fruit Logistica in Berlijn. Een dagje op en neer voor twee wethouders kostte in 2019 minder dan € 500.

Als je daar het vliegticket en de taxi van en naar de luchthaven van aftrekt, dan hebben ze waarschijnlijk op de dag zelf hooguit één Currybratwurst en een plastic tapje genuttigd. En wat gesnackt bij standhouders.
Vorig jaar gingen er drie bestuurders 2 dagen naar Berlijn voor zo’n 1600 euro. Ook niet overdreven veel als je weet dat Berlijnse hoteliers tijdens beurzen hun kamerprijzen ongeveer verdrievoudigen.

Anderhalf jaar geleden ging de inmiddels vertrokken wethouder Karin Zwinkels nog mee met een handelsmissie naar China. Ook die heeft ze niet uit de broek laten hangen, bij elkaar kostten die 8 dagen ruim 2400 euro. De nieuwe telefoon die ze uit veiligheidsoverwegingen had meegenomen is waarschijnlijk uit een ander declaratiepotje betaald.

Taxirekeningen
Een totaal ander beeld geeft het overzicht van de binnenlandse dienstreizen en declaraties. Qua eten en drinken wordt er daarin niets uitgegeven maar da’s logisch, een wethouder krijgt naast zijn salaris ook een tegemoetkoming voor beroepskosten.

Wel als declarabele dienstreiskosten zijn taxirekeningen opgesomd, dat zijn voor 2019 ongeveer 12 A-4tjes. Een grove optelsom van alleen de euro’s, niet de centjes, komt uit op een totaal van bijna € 45.000. Vooral burgemeester Arends maar ook wethouder Piet Vreugdenhil lieten zich frequent betaald chaufferen. Wethouder Pieter Varekamp liet zich eveneens die gereden luxe goed smaken.

Al met al is dat per bestuurder zo’n 6.400 euro per jaar, meer dan € 500 per maand. Deze cijfers worden gepubliceerd op de gemeentelijke website, voor het laatst. In een toelichtende brief zeggen burgemeester en gemeentesecretaris dat voor dit en volgende jaren geen overzicht meer van de afzonderlijke taxiritten zullen worden gepubliceerd. Als ik zoveel taxiede zou ik dat ook doen.

Kustvisie
Het Westland is een kustgemeente die geen Kustvisie kent. Een voorstel daartoe haalde het twee jaar terug niet en sindsdien komt het bestuurscollege steeds met voorstellen van onderdelen van een Kustvisie die geen kustvisie is.
De verwarring wordt nog groter als het bestuurscollege nu 450.000 euro beschikbaar wil gaan stellen als krediet voor nieuwe parkeerplaatsen, jawel, in het kader een kustvisie. En het wordt nog verwarrender als de verantwoordelijke VVD-wethouder Pieter Varekamp desgevraagd dan niet verder komt dat dat een misplaatst gebruik van het woord kustvisie is.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>