Haarscheurtjes

4 jan

(Westland, 4 januari 2023). Het college van wethouders en burgemeester bestaat vandaag precies 225 dagen. Spottend gezegd, ze zitten er 225 dagen. Politiek onzichtbaar, het lijken wel jaren, maar het zijn slechts 32 weken. Toch hangt er nu al een sfeertje van ‘op de winkel passen’, alleen ‘lopende zaken’ lijken te tellen. En ze moeten nog tot maart 2026, zo’n 1160 dagen…

Dat (besluiteloze) beeld is niet alleen de schuld van de bestuurders, ook van de coalitiefracties. Toegegeven, de gele afvalzakken zijn verdwenen, maar gravin Machteld staat nog steeds niet op ‘haar’ pleinplek. En die tweede Berkenflat komt er wel, desnoods wordt de WOS verplicht om ruimte vrij te maken. En verder? Een opgepoetste Kustvisie, (nog) meer juridisch gedoe rond een Wateringse moskee. En vooralsnog geen beter OV.

Eigen willetje
Bijzonder is dat de grootste coalitiefractie van Westland Verstandig met kritische vragen gewoon oppositie blijft spelen maar inmiddels ontdekt dat haar wethouders vaker hun eigen willetje willen doordrijven. En steeds meer meeliften met het ambtelijk apparaat. Opmerkelijk is daarnaast dat hun tweede, van de LPF komende, wethouder nogal vaak vanuit de coulissen opereert. Zijn flitsende verbale vuur ‘van toen’ – hij gaat toch over onze centjes! – is deels gedoofd.

Bij coalitiepartner GemeenteBelang Westland zijn ze gezegend met wethouders van wie de een meer weet dan zijn ambtenaren en de ander die nog steeds veel moet leren maar die dat zo aardig uitstraalt dat niemand boos op hem kan worden.
Pure pech is dat het, vooral door persoonlijke omstandigheden, tijdelijk ontbrekende leiderschap bij die partij heeft geleid tot intern gerommel en discussie. Die veel energie opeisen waardoor de ook binnen GBW levende kritiek over de collegelaksheid, nauwelijks te horen is.

Weinig ballen
Zwakste schakel, in raad en college, is de VVD. Haar wethouder kan nu al terugkijken op pijnlijke discussies, over arbeidsmigranten, de toekomst van het Floragebied of de Wateringse Ambachtsweg. Zijn eigen fractie laat hem (nog) niet vallen, toont weinig ballen, van sprankelende steun is geen sprake. De kritiek op hem is trouwens raadsbreed groeiend, ook binnen het college.
Een oppositie zou in zo’n verzwakt politiek landschap hard toeslaan. Maar LPF en vooral CDA kunnen er maar niet aan wennen langs de bestuurlijke zijlijn te staan. En hun onderlinge verschillen zijn groter dan de gezamenlijke afkeer richting het bestuurscollege. Dat maakt je oppositioneel niet sterk.

Kan dit bestuurscollege in deze samenstelling de eindstreep halen? Er stappen tussentijds wel vaker wethouders op of er wordt na jaren gewisseld met een andere partij; op zich is dat binnen het lokale bestuur niet eens een onoverkomelijk probleem. Maar wel als er al na 225 dagen haarscheurtjes tussen bestuurders en partijen zichtbaar zijn. Dan zit er meer fout.

Eerste verjaardag
Gaan we politiek lokaal nu naar de afgrond? Nog niet, wel kun je je afvragen of de eerste verjaardag van deze ‘regering’ een oprecht vrolijke gaat worden. Dan moet er snel nog heel wat gebeuren, te beginnen met in het woordenboek opzoeken wat daadkracht betekent.
Daarna moeten de politieke bestuurders, desnoods vloekend en tierend, hun ambtenaren keihard duidelijk maken dat ze misschien wel meer weten maar niet alles bepalen. En dat dat laatste ook geldt voor hen als wethouders. Dat de gemeenteraad hun beider baas is.

De rottigheid is dat die dan wel goed moet functioneren, ook echt de baas zijn. Dat moet, anders zijn we aan de goden overgeleverd, want niemand kan de raadsleden kapittelen of voortijdig wegsturen. O ja, wij, tijdens de raadsverkiezingen in 2026, over ongeveer 1160 dagen…

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Haarscheurtjes

  1. Politiek is wel een spel dat alleen maar lukt als alle partijen er behoorlijk professioneel in staan. Je ziet ook dat als een deelnemer zwak staat anderen er gebruik van maken. Dat doen ambtenaren met zwakke wethouders en wethouders met een zwakke gemeenteraad. Het is goed dat daar ook via columns op wordt gewezen.

  2. De meeste ambtenaren zijn te goeder trouw maar als ze te maken krijgen met onwetende bestuurders dan is het logisch dat ze zelf ingrijpen.

  3. Politiek is ook dat er één persoon de macht neemt. Bij de lokale VVD Is dat klaarblijkelijk niet het geval. Tenzij dat de nu zittende liberale wethouder is, maar dat kan ik me niet voorstellen.

  4. Het had na de afgelopen verkiezingen zo mooi kunnen zijn. Alleen locale partijen. Kennis van zaken, een breed draagvlak binnen de gemeente en geen landelijke partij die als een anker op een zeilschip werkt. Helaas is het college afhankelijk van haar ambtenaren die lont ruiken en de koers proberen uit te zetten. Waar heb ik dat meer gezien? Kabinet toevallig? Kom op Westland Verstandig schouders eronder en toen initiatieven.

  5. Interessant in deze is ook de rol van de niet genoemde burgemeester. Hoe dan ook is die actief binnen de Veiligheidsregio en de MRDH. Toch twee instanties die niet erg democratisch kunnen worden genoemd.

  6. Volgens mij zou het goed zijn als de kleine fracties in de gemeenteraad meer gaan samenwerken en soms op bepaald onderwerpen één front vormen.

  7. Goed, dat mevr van der Velde schrijft, dat de kleine fracties zouden moeten gaan samenwerken. Dit gebeurt al op meerdere onderwerpen. De samenwerking tussen de kleintjes wordt ook steeds vanzelfsprekender en zal dan ook verder uitgebouwd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>