je suis rien

31 dec

(Westland, 31 december 2022, nr. 371). Goed nieuws, onder normale omstandigheden gebeurt er vanavond en vannacht tijdens de jaarwisseling in Westland niets, althans op papier. Een sfeerbepalend beeld dat het bijvoorbeeld rustig is gebleven, dat het soms uit de hand is gelopen of dat ook de ME met charges moest worden ingezet en dat er ook nog arrestaties zijn geweest, krijgen we morgen niet te horen. Een al jaren gebruikelijk persbericht op 1 januari blijft achterwege en ook burgemeester Bouke Arends, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, gaat daarover niks in de media zeggen.

Volledig beeld
De reden is volgens de gemeente dat men eerst een volledig en compleet beeld wil krijgen wat er allemaal is gebeurd. Vorig jaar moest dat eerste, actuele persbericht worden aangepast omdat pas later bleek dat er meer was gebeurd. En de eerdere informatie niet fout was, maar incompleet.
Je zou verwachten dat zo’n redelijk totaalbeeld wel vrij snel is te verkrijgen na een kort overleg zondagmorgen van verantwoordelijken bij de gemeente, politie, brandweer en Justitie, maar dat is niet zo. Gewoon een algemene indruk geven met mogelijk een vergelijking met vorig jaar, natuurlijk zonder exacte cijfers over bijvoorbeeld aangerichte schade, gaat klaarblijkelijk niet.

Jammer
Jammer, want dat is wel informatie die ook niet door van kern naar kern rijdende journalisten en fotografen kan worden vergaard, zeker ook omdat ze bij rellen niet altijd dichtbij worden toegelaten en door agenten worden verwijderd of doorverwezen naar woordvoerders.
Officiële informatie ook waar het Westlandse publiek, dat vaak slechts sirenes van brandweerauto’s en politiewagens als bron heeft, op zit te wachten. Waar het anno 2023, zo snel mogelijk, gewoon recht op heeft.

‘Mooier maken’
Maar de gemeente verwacht dat een (actueel!) persbericht waarschijnlijk pas medio volgende week zal uitgaan. Je zou (slechtdenkend) bijna vermoeden dat ‘mooier maken nu eenmaal tijd kost’. En voor nieuwsmedia is dat ongeveer een eeuwigheid verder.
Voor feitelijke vragen – vrijwel altijd ook achteraf – blijft de gemeente dit weekeinde wel bereikbaar voor journalisten  Dat geldt dus ook voor specifieke vragen over grote calamiteiten die door iedereen zichtbaar en niet te vermijden zijn.
De gemeente laat verder weten dat cijfers over inzet van onder meer brandweer en politie wel beschikbaar komen via de Veiligheidsregio Haaglanden.

Zonder wederhoor
Je zou bijna denken, en het zal natuurlijk gelijk worden tegensproken, dat de gemeente of de burgemeester liever geen pottenkijkende (foto)pers vanavond op pad wil zien. Maar hoe fout die gedachte ook is, zeg dat dan!
Onder normale omstandigheden staat er morgen en maandag dus (vrijwel) niks op de nieuwssites of in de krant over het verloop van de jaarwisseling in Westland. Of misschien alleen reportages van ter plekke actieve journalisten die zich dan (zonder bereikbaar wederhoor) eenzijdig moeten richten op nieuwswaardige dieptepunten. Met als slotzin dat de gemeente het beschreven beeld kan bevestigen noch ontkennen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>