je suis rien

7 jan

(Westland, 7 januari 2023,  nr. 372). De tuinbouwregio tussen Den Haag en Hoek van Holland staat meer dan gemiddeld bol van wildplassers en groenzeikers. Dat komt omdat er hier in verhouding veel bierdrinkers zijn en omdat er naast de kassen en in woonwijken nog steeds relatief weinig groen is. Onduidelijk is in hoeverre beide groepen in elkaar overlopen. Of er, zeg maar, wildplassende groenzeikers zijn. Of omgekeerd.

GreenPee
Voor beide is er nu het wondermiddel GreenPee, een plantenbak waarin je ook mag plassen. Of, zoals in Trouw stond, een bloempot en een urinoir in één. Ook nog eens legaal. In het Vlaamse Gent en Mechelen, ook in Amsterdam en sinds kort in Tilburg zijn ze al geplaatst. Leeglopende studentikoze  kroeglopers blij, omwonenden door minder overlast ook.

Beduveld
De in hoge nood verkerende zeikers worden overigens beduveld want hun plas komt wel in de pot maar niet bij de planten terecht, wel in een container met hennepvezels. Dat is geen probleem, die moeten in het Westland ook wel te vinden zijn. Volle containers met geürineerde vezels gaan dan naar de Gemeentewerf waar ze worden verwerkt tot compost.

Behoefte blijft
De GreenPee is niet goedkoop, een tweepersoonsversie kost € 8500, is ontegenzeglijk ook minder spannend dan stiekem, bekeuringsgevoelig, in het donker het struikgewas tegen de wind in benatten. Ontwerper Richard de Vries beziet dat iets filosofischer: ‘Wildplassen kun je beter faciliteren dan demotiveren, want de behoefte blijft bestaan’.
Mogelijk zijn er in Westland wel fors aan bier verdienende supermarkten die de kleurrijke plaspotten willen sponsoren. Je ziet de slogan al voor je: Laat hier je Jumbo of Dirk maar hangen!

Tegendraads
Arie Storm is een non-conformist. Een Wateringer die niet schroomt om tegendraads te zijn. Als iedereen linksaf gaat hij juist rechtsaf, of andersom, er zijn mensen die dat gewoon eigenwijs noemen. Arie is sociaal betrokken, zit in de club Monumentaal Westland en de stichting Joods Westland. Is ook nog eens actief VVD’er.

Iedereen tegen
Die Arie heeft zich nu publiekelijk gestort op de regionale rel in Kwintsheul waar ogenschijnlijk iedereen er tegen is dat het parkeerterrein met 41 plaatsen bij de Jumbo supermarkt ‘s avonds wordt afgesloten. Er zijn toch al zo weinig parkeerplaatsen, mopperen Heulenaren, terwijl de supermarkt vreest voor parkeerders die langdurig plekjes innemen, van zijn klanten.

Stom gedrag
Actievoerders en politici die het hek weg willen hebben krijgen van Arie het verwijt van kortzichtigheid en stom gedrag. Immers, zo zegt hij, als het parkeerterrein openbaar wordt en altijd vol is, dan komen er geen klanten meer, die rijden verder, verdwijnt de supermarkt en wordt Kwintsheul een slaapdorp. ‘Dat wordt het einde van een levendig dorp’.

Hoofdletter S
Zijn standpunt zal de komende dagen ongetwijfeld veel reacties opleveren, vooral bij die Heulse actiegroep. Ook bij de politieke anti-hekker Peter Duijsens (Westland verstandig) die vilein reageerde met de opmerking: ‘Ik heb hem hoog staan, maar dit is doorgeslagen’.
De parkeerplaats moet volgens hem tijdens de openingsuren gewoon een blauwe zone worden. Met kort parkeren en boa-controles. Maar voor dat gat is Arie ook niet te vangen, hij noemt dat een wassen neus: ‘Er zijn daar amper boa’s’.
Nooit geweten dat de uitdrukking “die wind zaait zal Storm oogsten’ met een hoofdletter S wordt geschreven. Arie waarschijnlijk ook niet.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>