je suis rien (154)

29 sep

Op de bek rammen
(Westland, 29 september 2018). Politici hebben de naam dat ze voor het goede doel bijna alles doen, vermits ze maar in de krant komen. Met foto. Die publi-geilheid straalt nu ook over op Westlandse ondernemers die een half jaar gaan trainen om op 18 mei mee te doen aan het Westlandse Boksgala in de nieuwe Leuningjes in Poeldijk.
Dit ten gunste van Droom je thuis, een ouderinitiatief voor een woongroep voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Gehandicapte jongeren helpen door collega’s op de bek te rammen, het blijft een bijzonder beeld.

Straatvechter
Er staan al dertien zakenmensen klaar, onder wie twee vrouwen. Onduidelijk is nog of er gemengd gebokst gaat worden. In het rijtje vechtersbazen, bijna vanzelfsprekend, ook Remmert Keizer van het bedrijf GJ personeelsdiensten. Inderdaad, dezelfde Keizer die ook GBW-fractieleider is in de gemeenteraad waar hij bekend staat als verbaal straatvechter. Dat debattalent zal hem in de boksring niets opleveren. Hooguit een extra knal voor zijn kop.

Knock-out
Maar het wordt pas echt leuk als ook andere politiek zwaargewichten zich melden. Een directe rechtse van John Witkamp (LPF) naar Peter Duijsens van Westland Verstandig is zonder twijfel niet te versmaden. Zo ook een van die twee knock-out zien gaan. Een ringontmoeting tussen Renate van der Giessen (WV) en Jenny Vermeer (CDA) zal zonder twijfel veel gul publiek trekken. Aanmelden kan nog. Wethouders vallen af; geen ondernemers..

EuroBen
Vorig jaar was de gemeentelijke schuld ongeveer het belangrijkste politieke item tussen college en gemeenteraad. Dit jaar meldde financiën-wethouder Ben van der Stee hét bedrag niet eens tijdens de presentatie van het WestlandProgramma 2018 2022. (Let op, gemeentelijke taal: één woord, twee hoofdletters!). Dat staat toch in de stukken, reageerde EuroBen dooddoenerig na afloop. Toegegeven, da’s ook een vorm van beloofde transparantie.
De schuld van 336 miljoen groeit overigens dit jaar naar 351 miljoen; maar daalt in 2022 weer tot 325. De vorige liberale geldwethouder Ouwendijk probeerde dan, veelal tevergeefs, uit te leggen hoe dat allemaal komt. Ben niet. Niet transparant, wel helder.

Rust aan de kust
De presentatie van dat nieuwe collegeprogramma was een bijzondere rij zinnen en woorden. De kretologie begon al direct, beetje ongeloofwaardig, met de burgemeester: ‘Eén brok ambitie’. Wethouder Varekamp sprak later van metropolitane fietspaden en zijn collega Snijders over een plastic zak voor iedere bewoner.
Wethouder Zwinkels had het over ‘Rust aan de kust’ en iedereen vreesde dat ze daarna zou gaan zingen. Toen wethouder Piet Vreugdenhil vanaf het spreekgestoelte zijn hoofd op de grote televisieschermen hartje raadszaal zag, zei hij: ‘Altijd schrikken als je jezelf ziet, althans voor mij’. Zelden zoveel wijsheid in één zin gehoord, bevestigden de wakkere media unaniem.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (154)

  1. In het verlengde van het boksgala kunnen we toch ook van de raadszaal een soort Colosseum maken. Met in de ring de lokale gladiatoren. Brood en spelen, maar beter dan het theater en toneel dat er nu vaak plaatsvindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>