Een beledigde lokale democratie

30 jan

(Westland, 30 december 2019). Tot voor kort was de Indiase Sabarimala-tempel verboden voor vruchtbare vrouwen tussen de 10 en 50 jaar.. Omdat die wel eens ongesteld – dus onrein – zijn. De rechter schrapte dat verbod; vrouwen die daarna de tempel betraden zijn al maanden ondergedoken. Vrezend voor hun leven.
De Pakistaanse Asia Bibi zat acht jaar in een dodencel, vanwege godslastering. Ze had als christen moslim-drinkwater verontreinigd, zou ook Mohammed hebben beledigd. Ook hier sprak het hooggerechtshof haar vrij, sindsdien heeft ze geen leven. Radicale moslims willen haar dood.

Linda de Mol
Zo, dat zijn weer twee agendapunten voor de komende Westlandse raadsvergadering. Ik zit nog te dubben, ook de kinderarbeid in de kledingindustrie in Bangladesh, de onderdrukking van Saoedische vrouwen en het afhakken van hoofden in Afrika zouden goede agendakansen maken, daar in dat politieke machtscentrum aan de Verdilaan.
En, niet onbelangrijk, waarom geen lokaal raadsdebat wijden aan de nepotistische overstap van Linda de Mol naar ‘broertje’ Talpa. Of over wat te doen, mocht ‘onze’ Rutte, na draaierige ontkenningen, toch naar Brussel ‘vluchten’.

Op hoge poten
Vorige week ging het tijdens de raadsvergadering over de Nashville-verklaring en een landelijk kinderpardon. Lokale motie-indieners verlangden (op hoge poten) van hun collega-raadsleden dat ze van de eerste afstand zouden nemen en aan de tweede juist instemming zouden geven.
Na enig cabaretesk geleuter, waarbij al snel bleek dat niet iedereen de omstreden verklaring compleet had gelezen en evenmin velen beseften wat een kinderpardon-standpunt betekent, leken hogere machten in te grijpen. In beide gevallen staakten de stemmen, al ging het bijna mis door telgeklungel van de griffier. Negentien voor, negentien tegen.

Verleidelijke vrijheid
De Amerikaanse opstellers van die, toegegeven, bedenkelijk merkwaardige, anti-homoverklaring zijn zich rotgeschrokken; die Westlanders waren toch van die aardige gelovige mensen, dachten ze. En ook die kinderen, van zo’n pardon, die na zoveel jaren soms beter Nederlands spreken dan wie dan ook, wisten niet wat ze meemaakten. Toch nog zoveel steun, zelfs van VVD en ineens ook van CDA.

In dit land mag elke politicus, ook elke partij, van alles vinden. Maar die verleidelijke vrijheid is qua competentie wel gelimiteerd. Een ondernemingsraad bemoeit zich niet met de bedrijfsleiding van de concurrent. Het bestuur van, noem maar, PSV gaat niet over het spelbeleid van Ajax. Soms vallen dingen buiten je bevoegdheid of zelfs deskundigheid.

Oreren
Die mores kent de politiek ook. Stel je voor dat Westlandse politici gaan oreren over een pensioenakkoord of het uitzenden van militairen naar Afghanistan. Doe dat gerust op straat, met je kiezers, met je familie of partijvrienden, columnist worden kan ook nog, maar niet tijdens een gemeenteraad.
Zeker niet in een raad die nauwelijks tot een behoorlijke kustvisie kan besluiten en eigenlijk geen uitgesproken beeld heeft hoe Westland er over decennia uit moet zien. Die al ruzie maakt over scheefliggende speelplaatsstoeptegels en het probleem van ongecontroleerd dealende hangjongeren niet weet op te lossen. Juist die raad moet toch weten dat hij niet over alles gaat. Ook niet moet gaan. Want dan zij we – in Nashvilletaal – pas echt van god los.

Veel raadsleden weten dat natuurlijk wel. En die hadden zich na die hilarische debatjes ook gewoon van stemming moeten onthouden. Niet omdat ze er geen mening over hebben, maar uit protest tegen het beledigen van de democratie. Hun lokale.

Rien van den Anker

PS. Vanwege het staken van de stemmen moet er op dinsdag 19 februari in de gemeenteraad Westland opnieuw over beide moties gestemd. Grote kans dat die van het kinderpardon eerder wordt ingetrokken, omdat gisteren de landelijke coalitiepartijen dit probleem grotendeels hebben opgelost. 

12 gedachten over “Een beledigde lokale democratie

  1. Midden in de roos! Niet alleen voor wat betreft het idiote dat de Westlandse raad over onderwerpen buiten het werkgebied gaat praten. Maar ook voor wat betreft dat ze eerst maar eens de zaken in eigen huis op orde moeten brengen.

  2. Ik heb wel gelachen om de zin: Columnist worden kan ook nog. Ik vrees dat weinig mensen zaken zo kunnen opschrijven als deze columnist.

  3. Het meest beschamende vond ik in het debat dat vrouwen bijna gingen schreeuwen. Debatteren is echt een kunst die ik vaak node mis in de Westlandse raad.

  4. Misschien moet de burgemeester eens optreden als er weer zo’n vreemde motie op tafel wordt gelegd. Hij kan de raadsleden dan ook voorstellen om geen stem uit te brengen zoals in de column staat beschreven. Onthouden dat je je ook kunt onthouden.

  5. Gek dat Leo Boekestijn over hetzelfde onderwerp ook schrijft dat de raad niet over deze onderwerpen gaat. Maar hij is wel raadslid van Westland Verstandig en stemde er dus doodleuk over. Of was dat zogenaamd tactisch. Ben benieuwd wat hij over drie weken doet.

    • Het gevoelen van Rien deel ik 100%. Onthouden van stemmen mag echter niet zomaar. Zie artikel 27 en 28 van de gemeentewet. Je kan ‘toevallig’ even tijdens een stemming naar de wc gaan, maar ook dat ligt in Westland nogal gevoelig. Wellicht is het u wel opgevallen dat Westland Verstandig zich opvallend rustig heeft gehouden tijdens de behandeling van de landelijke kwesties … Inmiddels is de motie ingetrokken. Nog een keer stemmen komt er dus niet meer van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>