33 dagen
(Westland, 26 januari 2019). Het duurde precies 33 dagen voordat de nieuwe burgemeester Bouke Arends zijn eerste officiële ontmoeting met het Verre Oosten had. In het World Horti Center trof hij maandag Qu Dongyu, de Chinese viceminister van landbouw, die onder meer een nieuwe variëteit Callalelie doopte.
De buitenlandse bezoeker deed dat (zie bijgaande foto van Rolf van Koppen) op bijzondere wijze, onder meer door de bloemen – ruim schenkend – te begieten met champagne. ‘s Lands wijs, ‘s lands eer, heet dat. Een enkele Westlandse domoor dacht nog dat hij ze ook ging eten, met stokjes.
Uitnodigen
Daar waar China en Amerika een handelsoorlog met elkaar voeren over onder meer industriële spionage ziet de Westlandse burgemeester dat anders: “In een klimaat waarin ondernemerschap en kennisuitwisseling kunnen floreren, wordt gebouwd aan een lange termijn samenwerking die zowel voor China als voor Nederland en Westland profijt zal opleveren.”
De Chinese minister die in de jaren negentig afstudeerde in Wageningen en daarna snel de wetenschap verwisselde voor de partijpolitiek, glimlachte minzaam. Je zag hem denken: ‘Die man moeten we maar eens uitnodigen’.
Profileren
Als de regering zegt dat te weinig gemeenten bij bijstandsgerechtigden een tegenprestatie verlangen en onvoldoende taaleisen stellen, dan is dat voor LPF Westland een goede reden om het bestuurscollege scherp te bevragen. Op zo’n moment wordt de LPF weer eens lekker ouderwets. Hoeveel uitkeringen zijn er gestopt of gekort als gevolg van het niet inspannen of niet spreken van de Nederlandse taal?. En wat is de tegenprestatie?
Klein detail, binnen de fractie is er een stille ambitiestrijd gaande nu fractievoorzitter Dave van der Meer zijn vertrek heeft aangekondigd. En dan is het altijd zinvol om je als raadslid – of kandidaat-opvolger? – een beetje te profileren. Zeker voor totaal onbekenden als Roel Valstar of André van der Meer. Die nu vast ontkennen dat dat de bedoeling was.
Gelijk naar huis
Op woensdag 30 januari gaat het Westland bestuurscollege weer op pad. Dit keer gaan burgemeester en wethouders naar de kern Maasdijk. Lokale gids is zonder twijfel wethouder Cobie Gardien, want die woont daar.
Een bakje bij haar thuis staat niet op het programma, maar wel gaan ze langs hotel Westland en de buurtpreventie. Op de fiets. Ook bakkerij Vreugdenhil – daar zit natuurlijk wethouder Piet V. achter – , slagerij Van Strien en woonzorgcentrum De Prinsenhof krijgen bezoek. Honderdland of andere ‘pijnlijke’ plekken worden genegeerd.
De fiets is dan, althans op het officiële programma, allang verdwenen. Terug naar Naaldwijk zal er wel gepoold worden. Met de auto. Om 3 uur is het feest afgelopen, wethouder Cobie gaat dan gelijk naar huis. Om te koken.
Van bil
Heel apart was deze week de quote van fractievoorzitter Peter Duijsens (Westland verstandig) tijdens het raadsdebat over het uitvoeren van moties. Tussen twee keurige zinnen klonk ineens: ‘het college gaat dan van bil’. Niemand durfde te vragen wat hij daarmee bedoelde. Het rijtje bestuurders bekijkend wil ik er niet eens aan denken.
De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.
Wel gelachen om die gietende Chinees, maar ook om die kokende wethouder Cobie. Ook over het bil gaan van Duijsens. Kortom, lullig nieuws wordt lollig als je het maar leuk opschrijft.
Laat die Bouke eerst maar eens het Westland goed verkennen, daarna volgen Peking en Tokio wel. Hij weet nu hoe je daar een nieuwe plant moet dopen.
Ik ken mensen met een bijstand, maar die moeten alleenstaand kinderen opvoeden. Is dat voldoende tegenprestatie? Of moeten ze Marokkaans gaan leren?