Een beetje raad laat zich niet klem zetten

12 jun

(Westland, 12 juni 2019). Op dinsdag 16 juli staat een bijzondere raadsvergadering gepland. Met als enig agendapunt de Voorjaarsnota. Dat is een politiek-financieel stuk, het beleidsmatige beeld van de komende jaren schetsend. Dan kan de raad meekijken in de boekhoudboeken, horen waar er volgens het college 14 miljoen extra moet worden bezuinigd. En zeggen wat hij daarvan vindt.
Die dag is elders ook bijzonder. In Spanje is het El Dia de la Virgen del Carmen, in Sri Lanka is er het feest van de heilige (gouden) tand en in Botswana vieren ze de dag van de president. Dat doen ze trouwens de dag ervoor ook al. En, niet onbelangrijk, in Westland wordt ‘s avonds op veel scholen de jaarlijkse musical uitgevoerd. Door leerlingen, voor ouders

Presidium
In het Westlandse Presidium, de raadsclub waarin alle fractievoorzitters politieke (agenda)zaken behandelen, wordt over zoiets minstens een half uur gesproken. De liberale Sander Zuyderwijk gooide daar het item ‘musical ‘ in de kring. Hij vreesde dat veel raadsleden (annex ouders) die avond agendatechnisch in de problemen zouden raken. Zeker twee van de drie VVD-raadsleden zouden dan niet komen vergaderen. Liever een schoolmusical dan een politiek-financieel cabaret. Liberaal denken is soms echt leuk.
Daarna ontstond er een discussie of die raadsvergadering van acht uur, of langer, wel nodig was. Of dat niet korter kon. Bijvoorbeeld van ‘s middags 12 tot ‘s avonds 7 uur. Zodat iedereen daarna naar de musicaluitvoering kan gaan. En die immer zo druk-druk-drukke VVD-ouders ook eens de school van hun kinderen kunnen bezoeken.

Moverende redenen
Maar burgemeester Bouke Arends bleef benadrukken dat die vergadering op 16 juli echt moest doorgaan. In een soort tussenzin zei hij, zachtjes maar gedreven, dat het bestuurscollege moverende redenen had om de Voorjaarsnota door de raad te laten vaststellen.
Het duurde even voordat de presidiumleden reageerden. Vaststellen? De raad kan die nota toch ook gewoon voor kennisgeving aannemen! Er instemmende of kritische opmerkingen over maken, punt uit. Als de raad wil kan de nota zelfs op de reguliere raadsvergadering van 9 juli worden geagendeerd!

Het leuke van een nieuwe burgemeester, die qua accent uit Het Hoge Noorden komt, is dat hij zichzelf soms herhaalt, mogelijk omdat hij vreest dat een gemiddelde Westlander hem niet heeft begrepen. Dus klonk in licht Drents opnieuw dat het bestuurscollege moverende redenen heeft om het voorjaarsvoorstel door de gemeenteraad te laten vaststellen. Een cryptische zin, met dubbele bodem.

Klem zetten
Ineens ontdekten meer raadsleden dat er een politieke bedoeling achter zat. Dat het college, aangevoerd door financiën-wethouder Ben van der Stee (LPF), per se de raad achter zijn Voorjaarsnota wil hebben. Zodat die daar aan gebonden wordt, politiek aan vast zit, er niets meer aan kan veranderen. Een slimme methode om tegenstanders, noem maar de oppositie, klem te zetten. Een politieke move waarbij de burgemeester als een loopjongen werd gebruikt. Een actievorm die je, als ze mislukt, altijd gewoon kan blijven ontkennen.

In de kakofonie vol tegenwind zei Arends uiteindelijk er met het college opnieuw over te gaan praten. Bij griffier Funs Bergmans, die het agendawerk moet doen, brak het zweet al uit. Ik heb hem geruststellend uitgelegd dat ze op dat punt in Botswana veel slimmer zijn. Hij begrijpt nu ook waarom ze daar twee presidentiële dagen houden. Een voor een schoolmusical, de ander voor de Voorjaarsnota.
‘Denk je dat maandag 15 juli een betere vergaderdag is?’, vroeg hij nog.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Een beetje raad laat zich niet klem zetten

  1. Ik begrijp Sander Zuyderwijk wel, voor een vader en vooral een kind is die schoolmusical heel belangrijk. Een beetje flexibiliteit van de collega’s in de raad mag je dan wel verwachten.

  2. Bizar dat zo’n wethouder de hele raad in zijn greep wil houden. En dat de burgemeester zich daarvoor leent. Ik hoop dat de raad zijn poot stijf houdt. Die is toch de baas!

  3. Moeder en eventueel opa en oma kunnen toch wel naar die musical gaan. Kan vader in het weekeinde naar de kinderen op het sportveld gaan kijken. Steeds meer kinderen worden teveel als prinsjes en prinsesjes behandeld.

  4. Heel boeiend is dat wethouder Ben van der Stee vandaag (woensdag) aan het Presidium heeft laten weten dat het college de Voorjaarsnota 2019 ter kennisname aan de gemeenteraad aanbiedt. En niet wil laten vaststellen. In de niet-openbare collegevergadering is dat gisteren besloten.
    Pikant is wel dat dat besluit pas deze middag aan de Presidiumleden is bekend gemaakt. Het gaat zelfs mij te ver om te suggereren dat dat iets te maken had met mijn vanmorgen gepubliceerde column…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>