je suis rien (190)

8 jun

Schrikken
(Westland, 8 juni 2019). Dat was even schrikken voor burgemeester en wethouders toen ze het onderzoeksrapport naar de informatiebeveiliging in de gemeente Westland zagen. De onafhankelijke rekenkamercommissie concludeerde dat het op vrijwel alle terreinen niet echt goed zat.
Geen beste beurt voor de gemeente die al onze gegevens, ook digitaal, moet beschermen. Soms wordt de situatie kwetsbaar genoemd, soms zelfs risicovol. De onderzoekers ontdekten misstanden die maar direct bij de gemeente werden gemeld. Zodat ze a la minute konden worden gerepareerd!

Geheim
Rapporten van zo’n onderzoekcommissie moeten openbaar worden gemaakt, maar dat ging het college in dit geval te ver. Via een legale truc werd die eerste versie onmiddellijk geheim verklaard. Ook de eerste reactie van het college kreeg dat stempel. In overleg met die rekenkamercommissie werd besloten dat er een tweede versie zou komen. Gekuist, welteverstaan. En ook veel zinnen die suggereren dat het wel meevalt.

Moeilijke discussie
Binnenkort wordt het rapport behandeld in een raadscommissie. Dat wordt een lastige, want de gemeenteraadsleden kennen inmiddels zowel de geheime als de publieke versie. Nu openbaar gaan discussiëren over de publieke versie is moeilijk, zeker als je de inhoud van het geheime rapport ook kent. Grote kans dat raadsleden dan tijdens een fel politiek debat per vergissing hun mond voorbij praten. Maar alles in het geheim bespreken kan ook niet nu er ook een publieke versie is. Wordt vervolgd.

Songfestival
Den Haag twijfelt of ze echt serieus kandidaat voor het Eurovisiesongfestival volgend jaar kan worden. Er is daar namelijk geen hele grote zaal waar duizenden mensen in kunnen. En het zou natuurlijk wel erg pijnlijk zijn om dan de hulp van Rotterdam met Ahoy in te roepen.
De allergrootste Westlandse Eurovisiesongfestival-fan, D66-steunraadslid Maxim van Ooijen, wil nu de veilinghal van FloraHolland Naaldwijk aanbieden. En dan gewoon tegen de hele wereld zeggen dat Westland the Tomato Town van Den Haag is. Near Amsterdam kan er volgens hem ook nog wel bij.

Andere afdeling
De Stichting Nederland Schoon houdt weer de verkiezing het schoonste winkelgebied in Nederland. Westland doet (natuurlijk!) ook mee, met Naaldwijk Monster, ‘s Gravenzande, Maasdijk en Wateringen. Burgers worden opgeroepen om peuken, lege blikjes in vuilniszakken te deponeren.
Dat is op zich sympathiek maar de gemeente zou zelf eerst maar eens gewoon enkele ouderwetse vuilnismannen langs de winkelgevels moeten sturen. Bijvoorbeeld in de Herenstraat en Molenstraat in Naaldwijk om daar het groen en vooral het mos aan te pakken. Tenzij dat natuurlijk onder een andere gemeente-afdeling valt. Die alleen over Groen gaat. En niet over Schoon.

Superpendelbusjes
Binnenkort krijgt Naaldwijk superpendelbusjes. Die gaan rijden tussen het (op de schop te nemen) parkeerterrein aan de Emmastraat en de tijdelijk aangelegde ‘parking’ op het kaalslaggebied De Rentmeester aan de Willem van Hooffstraat.
Die pendelkarretjes zijn bedoeld voor klanten van Jumbo Koornneef. Onduidelijk is nog wel of je heen je boodschappenlijstje en terug je kassabon moet laten zien om überhaupt te mogen meerijden.
Een hardnekkig gerucht wil dat concurrent Dirk – wiens magazijn pal naast dat Rentmeesterterrein ligt – daar een tijdelijke in- en uitgang van zijn supermarkt gaat openen. En extra kortingen geeft aan parkerende bezoekers. Met een jumbotas.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (190)

  1. Waarom niet alles geheim maken. Kunnen zij hun gang gaan en weten wij van niks. En binnenkort ontdekken de burgers dan dat al hun gegevens zijn gelekt.

  2. In een reactie zegt de wethouder nu dat het voor de gemeente geen verrassing is dat er zwakke plekken in de ict-beveiliging zijn gevonden. Het is voor mij geen verrassing dat deze wethouder van dit college dat zegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>