De zorgen van Jaap

21 okt

Westland, 21 oktober 2015.

Vanuit zijn Haagse werkkamer kan Jaap Smit, de Zuid-Hollandse commissaris van de koning, net richting Westland kijken. Voor hem ligt een stapel brieven, alweer van de raadsfractie van Westland Verstandig waarin ze haar afwijkende standpunt nader uiteenzet. En waarin ze weer moppert over het Westlandse bestuurscollege dat niet transparant werkt en alles maar geheim wil houden.

Smit zucht even, wat moet hij toch met die fractievoorzitter Duijsens die volgens hem op enkele honderden meters verderop zijn advocatenkantoor heeft. Vaak heeft hij gewoon gelijk, maar vaak ligt hij ook gewoon dwars, ogenschijnlijk om maar dwars te liggen. Een enkele keer kan Smit er wel om lachen, maar bestuurlijk is het een drama. Zijn mailbox pingelt; toch niet weer een bericht van Duijsens?

Horror-komedie

Geregeld spreekt hij de Westlandse burgemeester en CDA-partijgenoot Sjaak van de Tak, die hem eigenlijk niet aan kan, maar die zich inmiddels wel gesteund voelt door een meerderheid van de raad. Die zich allang niet meer afvraagt of ze het nu wel of niet eens is met Duijsens. Maar die gewoon zijn gedram zat is.

Zal ik die kemphanen eens uitnodigen voor een gesprek? Zonder eindtijd, pas weggaan als er afspraken zijn gemaakt? Of is het daarvoor al te laat, mompelt Smit tegen zichzelf.

Gelukkig is het daar tussen de kassen nog niet zo erg als in Bloemendaal waar het gemeentebestuur helemaal aan diggelen ligt. Zijn Noord-Hollandse collega Johan Remkes ligt er volgens hem nachten wakker van. Dinsdagavond was dat nog eens duidelijk te zien bij Brandpunt. Een horror-komedie, zo ver mag het toch niet Westland komen. Dat god dat verhoede, zegt Smit hardop, even vergetend dat hij ooit dominee is geweest.

Opheffen

Of zou Johan gelijk hebben met zijn dreigement om Bloemendaal maar bestuurlijk op te heffen en bij Haarlem te voegen. Gewoon de beuk erin en ingrijpen bij al die amateurs die zich politicus noemen.

Zou dat in Westland ook werken? Opheffen en overgeven aan Den Haag. Of Rotterdam? Was het Aboutaleb niet die onlangs quasi grappend zei dat het voor hem een droom was om ook burgemeester van Westland te worden. En je weet maar nooit met politici wat ze daar echt van menen. Maar dan krijgt die kakkineuze Van Aartsen natuurlijk weer de pest in, die wil ook een stukje voor Den Haag. Opdelen dan maar?

De provinciecommissaris schrikt op als zijn secretaresse meldt dat er telefoon is. “Van der Tak,” zegt ze. Toeval? Sjaak gaat dezer dagen toch mee met het staatsbezoek naar China, met Willem-Alexander, sorry, de koning, en Máxima.

Verbind maar door, gebaart hij. Wachtend bedenkt hij toch wel een beetje jaloers te zijn op Sjaak. Die kan er soms echt even uitgaan. Foe yong hai in Peking, jeetje. Misschien moet Sjaak die Chinezen maar eens vragen hoe zij met dissidenten omgaan. Die weten daar vast wel raad mee.

Zijn telefoon rinkelt. “Hallo, Sjaak, alles goed? Koffer al gepakt?“

Rien van den Anker

3 gedachten over “De zorgen van Jaap

  1. Misschien is het geschetste vooruitzicht van de Gemeente Westland v.w.b. Rotterdam en Den Haag wel dichterbij dan de columnist denkt!

  2. Maak Aboutaleb maar burgemeester van de gemeente Westland, hij staat tenminste boven de partijen en verstaat het de mensen naar elkaar te laten luisteren. Dat zal heel verhelderend werken want het Westland is zo langzamerhand ons eigen Bloemendaal aan het worden. Plaatselijke notabelen (??) hebben heel veel invloed op het reilen en zeilen in onze gemeente. Daar moeten we vanaf, al dat eigenbelang schaadt en frustreert veel mensen in onze gemeente. Duijsens is de ‘luis’ in de pels en dat moet maar even zo blijven. Misschien moet Jaap Smit de zo bekende knuppel maar eens in het bekende kippenhok gooien.

  3. Vroeger was je nog wel eens grappig. Nu ben je ‘gewoon de waarzegger met de rode sjaal’ . Overigens: in China noemen ze dat beroep Fortuneteller.!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>