je suis rien (3)

17 okt

Nep

(Westland, 17 oktober 2015).

Onlangs was ‘nep’ nog een doodgewoon woord dat onecht en namaak betekende. Pikant detail, het woordenboek gebruikt als samengesteld voorbeeldwoord ‘nepjournalist’!

Iedereen kent inmiddels het ‘nepparlement’ van PVV-leider Wilders. De Tweede Kamer viel over hem heen. Zo praat je niet over een geacht democratisch instituut. Bovendien, als landelijk politicus heb je een voorbeeldfunctie. Dit soort taalgebruik mag de burger toch niet als normaal gaan beschouwen.

Westland Verstandig-fractieleider Peter Duijsens was afgelopen week zo onverstandig om Wilders’ woorden te parafraseren en ‘nepraad’ te gebruiken. De Westlandse gemeenteraad reageerde verontwaardigd.

Politici zien klaarblijkelijk mondige burgers als onvolwassenen die een taalverruwende politicus gaan napraten. En is het wel erg als er straattaal in parlement of gemeenteraad wordt gebezigd. Die instituten zijn immers democratisch gekozen en een afspiegeling van de samenleving. Die deels alleen maar straattaal spreekt.

Niet dat je moet gaan schelden of beledigen, integendeel, maar als parlementariƫrs en raadsleden alleen hun eigen taal blijven spreken wordt de kloof tussen burger en politiek alleen maar groter.

Taalverruwing is jammer genoeg een onontkoombare waarheid. Het enige antwoord is beleefd en beschaafd reageren. Zeker niet overgevoelig.

Als Youp van ‘t Hek het woord nepparlement namelijk had gebruikt, hadden we allemaal gelachen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>