De bijzondere boosheid van Maarten van B.

9 dec

Westland, 9 december 2015. Maarten van B. doet iets bij de gemeente, hij is baas van alle Westlandse ambtenaren, ook secretaris van het college van burgemeester en wethouders. Relatief onbekend, een beetje machtig, in de coulissen. En nu is hij boos. Verschrikkelijk boos.

In een brief aan zijn bazen – het Westlandse bestuurscollege – schrijft hij dat er geregeld (in schriftelijke vragen en tijdens commissie- en in raadsvergaderingen) op suggestieve en intimiderende manier over zijn ambtenaren wordt gesproken. Waarbij hun integriteit en vakmanschap in twijfel worden getrokken. Het effect is, zo concludeert hij, dat bij zijn ambtenaren lef plaatsmaakt voor ‘op zeker gaan’, dat zij overmatig voorzichtig worden. Volgens hem kunnen zij hun vakmanschap alleen optimaal tonen in een werkomgeving waarin fatsoen de norm is.

Pennenlikkers

Ambtenaren zijn dienaren in openbare dienst, sommigen praten liever over pennenlikkers of slaven van de overheid. Hun rol verandert, wordt publieker, zichtbaarder. Geregeld hoor je ze op televisie en radio hun verhaal houden. Ze schrijven ook opiniërende dagbladartikelen. Politiecommissarissen, officieren van justitie en rechters laten zich eveneens horen. Niks meer coulissen, vol in het spotlicht, in uniform of toga. Mét naam en toenaam. Ook lokale ambtenaren laten zich steeds meer zien, wie naar de gemeente schrijft krijgt antwoord van een ambtenaar (mét naam). Als bij een raadscommissievergadering een wethouder het niet meer weet, geeft een ambtenaar een raadslid publiekelijk antwoord. Ook bij publiekshoorzittingen zijn ambtenaren steeds vaker verbaal actief.

De gemeente wil liever niet dat ze in de krant worden geciteerd. ‘De wethouder sprak, niet de ambtenaar,’ klinkt het dan ouderwets streng. Da’s fascinerend onlogisch logisch; uit lijfsbehoud noem ik Maarten dus maar Van B. en geen Van Beek.

Doordacht

Zijn boze brief is overigens slecht getimed juist nu deze week een professor een rapport uitbracht met suggesties om de verziekte sfeer binnen de gemeenteraad te verbeteren. Dan zo’n brief sturen lijkt meer olie op het vuur gooien. Doordacht is wel dat hij het college en individuele collegeleden ook ‘slachtoffers’ van die ongepaste bejegening noemt. Zijn politieke chefs..

Van echt lef had getuigd als hij juist die leidinggevenden op hun bestuursmieter had gegeven. En hen had gekapitteld zijn ambtenaren niet langer meer te misbruiken om het ‘vuile verbale werk’ in de politieke arena uit te voeren. Dat zij, als zij dat toch zouden blijven doen, voortaan zelf maar de ‘onfatsoenlijken’ moesten aanpakken. Bovendien zou Maarten van B. zich ook eens moeten afvragen waarom zijn ambtenaren zo verkrampt en supervoorzichtig werken. Angstige ambtenaren zijn veelal angstig omdat hun (politieke) bazen angstig zijn.

Dan had Maarten van B. de kern van het probleem – fors wantrouwen binnen de gemeentepolitiek én de ambtelijke wereld – aangepakt, nu oordeelt hij alleen maar. Zoiets verwacht je van een politicus, niet van een overheidsslaaf.

Rien van den Anker

3 gedachten over “De bijzondere boosheid van Maarten van B.

  1. Ja, Maarten van B. mag wat meer morele moed en zelfreflectie ontwikkelen. Misschien met hulp van De tovenaar uit Almen, Hans van den Heuvel ? Ofschoon deze Hans wat vergeetachtig is: op 8 december in de raadzaal Westland bleek zijn toverstafje foetsie te zijn. Die lag helaas nog thuis naast zijn bakreceptenboek over integere bestuurders! Zijn rapport ‘Leren van feiten’ bleek een misbaksel te zijn. Hans (h)erkende zelfs niet zijn eigen standaard ingrediënten in de standaard receptuur van Westland Verstandig, de nog enige echte oppositiepartij. Maakt niet uit: onze democratische meerderheid vreet alles!

  2. De heer Van Beek schrijft kennelijk brieven aan zichzelf. Want bij de agenda van één der laatste vergaderingen van de raad is een begeleidende brief gevoegd waarin de ontvangst van zijn brief wordt bevestigd met als ondertekenening: J. van de Tak en M. van Beek! Hoe mooi kan je het voor jezelf maken?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>