je suis rien (10)

5 dec

Geluidetend groen

(Westland, 5 december 2015). Nu al ‘lawaai’ rond de kersverse, Naaldwijkse rotonde Pijletuinenweg – Middel Broekweg. Iedereen die daar langsrijdt had allang gezien dat de bewoners van het nabije flatgebouw vrijwel op de rotonde ‘wonen’. Behalve de verantwoordelijke wethouder natuurlijk. Bij 21 appartementen en woningen wordt de wettelijke geluidsnorm overschreden. De oplossing kost 250.000 euro, zo werd woensdag bekend. Heel logisch dat de gemeente donderdag meldt dat binnenkort rond de rotonde 65 bomen en veel heesters komen. Geluidetend groen zou dé oplossing zijn, maar de vraag is of zelfs daar ruimte voor is. Op de balkonnetjes misschien?

Struikelstenen

Westland krijgt Struikelstenen. Stoepmonumentjes ter herinnering aan vermoorde slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, onder andere Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en gehandicapten. Deze – in het Duits – Stolpersteine zijn een, uit 1996 daterend, idee van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig: ‘Om de steen te lezen, moet u zich buigen voor de slachtoffers.’ Lof voor de Westlandse initiatiefnemers, maar ook een verwijt aan ons allen dat het zo lang heeft geduurd.

Bus/tramstation

Maandagochtend is het kijkdag in het voormalige tramstation aan de Naaldwijkse Verspycklaan. Het unieke pand (eigendom gemeente Westland) staat te koop. Kijk op www.gemeentepand.nl Wie gaat daar zitten? Een makelaar, advocaat of projectontwikkelaar? Mogelijk weet Vitis Welzijn nog een ‘zielige’ doelgroep zonder behuizing. Peter Smit (Historisch Archief Westland) spontaan: ‘Een buurtcafé, waar omwonenden samen komen, om te praten, iets te drinken.’ Topidee, misschien aangevuld met een wachtkamer voor openbaar vervoerpassagiers, met een halte voor de deur. Een busstation dus. Dan mag die makelaar wel op de eerste etage.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>