Columnisten

26 jul

(Westland, 26 juli 2017). Ooit waren columnisten columnisten. Waren het mensen die konden schrijven. Geen stukjes of blogs, maar columns zoals columns bedoeld waren. Die tijd lijkt voorbij.
Iedereen die maar enkele woorden achter elkaar kan tikken, die het abc ternauwernood kan oplepelen en die oprecht niet weet wanneer het een d of een t moet zijn, noemt zich nu columnist. Dat is een democratisch rijk bezit, soms een belediging voor de vrijheid van meningsuiting.
De status van een column is gedevalueerd. Dat komt omdat er geen goede definitie van bestaat. Vroeger was het een stukje dat precies in een krantenkolom paste. En – vanzelfsprekend – werd ingevuld door iemand die goed tot zeer goed kon schrijven. Die in geheel eigen stijl zo’n ‘cursiefje’ zinvolle, soms prikkelende of discutabele, inhoud gaf. Zeg maar, een kop en staart.

Hanina Ajarai
Vorige week ging het mis met onze lieftallige Hanina Ajarai. Zij schreef in het AD geen emoties te voelen bij de slachtoffers van de MH-17-ramp, wel met de door hersenletsel gevelde Ajax-jeugdvoetballer Abdelhak Nouri. In dit land mag je dat vinden, maar dan moet je het wel goed opschrijven. Met dooddoenerige zinnetjes als ‘Ik begrijp er zelf ook niks van’ en ‘Ongetwijfeld zijn er psychologen of sociologen die dit prima kunnen uitleggen’ kom je dan niet weg.
Dan moet je, lieftallig of niet, schrijvend al begrijpen dat het niet getuigt van goede smaak, niet verbaasd zijn dat mensen boos worden en zeker niet enkele dagen later in dezelfde knullige stijl een excuusje schrijven. Dan val je door de mand, als columnist.

Blut und Boden
(Lokale) politici kunnen er ook wat van, of liever, juist niet. GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer haalde in ‘zo’n stukkie’ uit naar – ik vertaal vrij – niet echte Westlanders die eigenlijk hun mond moesten houden over zijn prachtige Westland.
Dat schoot bij PvdA-steunraadslid Eric Borggreve in het verkeerde keelgat. Deze politicus met de uitstraling van een ietwat verstrooide professor, verweet columnerend Keizer een gevaarlijk beeld op te roepen. Waarbij een Westlandse wieg zwaarder weegt dan een argument. “Mij lijkt deze Westlandse variant op ‘Blut und Boden’ geen gezonde basis voor een open dialoog.” (Hitler gebruikte die term om aan te duiden dat mensen met Duits bloed het recht hebben op Duitse bodem te wonen.)

‘Verluchtigen’
‘Straatvechter’ Keizer, toch al een kort lontje, woedend. Wilde niet worden vergeleken met Duitse nationaalsocialisten. Begrijpelijk. Vergelijkingen met WOII, Holocaust en nazi’s zijn trouwens altijd fout en zwak. Getuigen niet van goede smaak. Eric als een soort Hanina.

Maar dan gaat daarna zo’n uitzendbureaubaasje als Keizer zijn boze reactie ‘verluchtigen’ met een foto van de nazi-ideoloog Walther Darré, de ‘uitvinder’ van dat Blut und Boden-gedoe. Alsof hij eerst heeft moeten opzoeken wat het ook al weer was. Amateuristische stukjesschrijvers onder mekaar, vreselijk.
Maar het kan nog leuk worden, mocht die ‘historisch’ onderlegde socialist volgend jaar in de gemeenteraad komen. Dan gaat Keizer vast en zeker bij elk moeilijk woord weer op zijn mobiele ‘Wipikedia’ zoeken wat het precies betekent. En de nieuwe burgermoeder Agnes maar sussen. We gaan Sjaak helemaal niet missen!

Rien van den Anker

6 gedachten over “Columnisten

  1. Ik lees wel eens die stukjes van Duijsens in de advertentiebladen. Dat zijn volgens mij ook een soort columns. Die man is een voorbeeld van iemand die beter praat dan schrijft. Al zou dat eerste ook wel veel korter kunnen. Maar misschien hoort hij zichzelf graag.

  2. Eric Borggreve is ooit vier jaar wethouder geweest in Rheden. Nog verder terug runde hij als zelfstandig ondernemer het Arnhems Proeflokaal. Pas later werkte hij jarenlang bij Vestia. Is allemaal te vinden op internet. Niks verstrooide professor, gewoon een betrokken burger, een socialistische doctorandus. Aardige man, verkeerde partij.

  3. Wel verdomd arrogant, om als columnist andere columnisten te kritiseren dat ze eigenlijk geen columnist zijn. Hij heeft wel gelijk, die Van den Anker, maar het is krachtiger als anderen dat zeggen. Hierbij dan maar.

  4. Ik weet zeker dat onze columnist het bij het rechte eind heeft met zijn laatste zinnetje. Ook weet ik zeker dat we aan Eric een goede vertegenwoordiger hebben die ‘vervelende straatvechtertjes’ van repliek kan bieden en kennis van zaken heeft als het er op aan komt. Vol vertrouwen ga ik morgen met een spandoek waarop staat ‘Eric for president’ de straat op. Ik bedoel natuurlijk wethouder.

  5. Met dank voor bijval uit onverdachte hoek verwijs ik diegenen die denken ‘waar gaat dit nu eigenlijk over?’ graag naar de PvdA Westland site waar mijn gehele artikel eh.. ‘column’ op staat. En tja, ik ben ook ooit 45 jaar geleden als stukjesschrijver begonnen ! Mooi perspectief om daar ook mee te eindigen..

  6. Ooit waren columnisten columnisten zo schrijft een hedendaagse echte columnist die zijn meningen op de juiste wijze kan overbrengen. Die weet hoe hij moet prikkelen of provoceren en standpunten kan ontlokken. Het is wonderbaarlijk dat juist hij tot de conclusie komt dat er ook mensen bestaan die geen echte columnisten zijn maar hun mening op hun eigen wijze verkondigen. Dat wil niet zeggen dat zij een paria van de letterkunde zijn. Niet iedereen is in de gelegenheid geweest om de school der journalistiek te mogen doorlopen en een rijke ervaring in de maatschappij te mogen opdoen. Ieder vak kent zijn toppers en zijn losers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>