Boodschappen

18 mrt

(Westland, 18 maart2020). Het is verbazingwekkend hoe snel er over zo’n coronacrisis grappen worden gemaakt. Neem die twitterende cabaretier: Twee meter afstand, geen seks, geen knuffel, bij mij thuis verandert er dus niks. Of dat filmpje met die enge dealer die stiekem een rol wc-papier en een flesje handgel uit zijn hoodie tovert en voor veel geld aanbiedt. Pssst, pssst.

Schijters
Natuurlijk is het angstig en ernstig wat er allemaal gebeurt. Gekke tijden, in ijltempo is gewoon ineens abnormaal. Met bizarre excessen. Sommigen doen gênant hamsterend hun boodschappen. Alleen asociale schijters hebben volgens mij zoveel toiletpapier nodig.
Anderen merken (verplicht thuis laptoppend) dat die mevrouw daar, die normaal het eten doet, ook wel leuk is. Bijvoorbeeld om eens mee te praten. Of om samen met haar en de kinderen te scrabbelen.

Triage
Natuurlijk, er zijn nog opa’s en oma’s die fluitend dagelijks met hun kleinkinderen een Russisch rouletteachtige spelletje spelen. Wie nu wie eigenlijk besmet. En er zijn ook ogenschijnlijk beschaafde mensen die ‘de Chinees’ mijden en op straat in een coronaboog om een familie met migratieachtergrond heen lopen. Niks is meer gewoon.

Zelf raak ik licht paranoia, zit volgens de steeds vermoeiender ogende minister Bruins in een kwetsbare groep, maar tegelijk in een cruciaal mediaberoep. Ondertussen droom ik van doktoren die het woord ‘Triage’ in mijn gezicht spuwen, voor hen een begrip om te bepalen wie wel en wie niet gaat worden geholpen. Als ik zwetend wakker word weet ik niet wat ze hebben besloten.

Fabriekshal China
Inmiddels zijn er al Nederlanders die corona van een geheel eigen kant bekijken. Bijna traditiegetrouw bij rampen zijn er de gelovigen van allerlei geloven, die er de hand van hun god in zien. Klimato’s zeggen serieus dat deze pandemie goed is voor milieu en planeet, ook een einde gaat maken aan ‘s werelds grootste fabriekshal China. Vervuilend vakantievliegen is voortaan passé, de Veluwe is leuk genoeg en met 100 kilometer per uur ben je er zo.
En wees eerlijk, als corona lang en hard blijft toeslaan, wordt het probleem van de vergrijzing kleiner, misschien wel opgelost. Elk nadeel heb zijn voordeel, nietwaar? Het wachten is nu op die gladde pensioenbestuurder die in Nieuwsuur ernstig uitlegt dat hij bij elk slachtoffer weer minder hoeft uit te betalen. Kassa!

Tijd over
Gelukkig blijkt in barre dagen Westland ruimhartig sociaal en hulpvaardig, begrijp ik ook dat lokale politici zich hebben aangemeld om te helpen. Om voor liever thuisblijvende senioren boodschappen te gaan doen. ‘Nu alle politiek gerelateerde vergaderingen en bijeenkomsten zijn afgelast hebben wij wat tijd over,’ zeggen ze er pijnlijk eerlijk bij.
Het CDA Westland nam het voortouw. Moeten we raadsbreed ondersteunen, reageerde GemeenteBelang Westland. Blijken de fractievoorzitters Jenny Vermeer en Remmert Keizer die mekaar normaal gesproken de raadstent uitvechten, ineens ook heel innemend en menselijk. Houden ze van ouwetjes, ook van mij!

Keurige mevrouw
Natuurlijk heb ik dat aanbod niet voorbij laten gaan. Eerst wilde ik Jenny’s mede-fractielid Jan van Rossum bellen, die weet alles van verkeer, kent de weg hier. Uiteindelijk heb ik hun collega Anja van der Eijk gebeld, op afstand lijkt me dat best wel een keurige mevrouw. Zij doet nu mijn boodschappen, die ze straks komt langs brengen.

Veertien dagen geleden zou ik nooit gedacht hebben dat welk raadslid dan ook voor mij in de rij bij de kassa van Appie zou gaan staan. Waarschijnlijk zou ik het niet gewild, zelfs geweigerd hebben. Gekke tijden, verbazingwekkend gekke tijden.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Boodschappen

  1. Als deze Coronacrisis voorbij is zou ik de Westlandse politici willen vragen om wat korter te gaan vergaderen en met de tijd die dan over is boodschappenpraatjes met hun kiezers in te voeren. Om te horen wat er bij hen leeft.

  2. Dat ouders hun ouders bijna dwingen om op de kleinkinderen te passen zou niet mogen. Voor de gezondheid van de ouderen en van de kleintjes. En ook van de ouders.

  3. Helemaal eens, CDA-raadslid Anja van der Eijk lijkt me een keurige mevrouw maar ik ben nog te jong om in een kwetsbare groep te zitten. Moet dus zelf maar de boodschappen doen.. 😄😄😄

  4. Tjonge, tjonge, de columnist laat zich verzorgen door het CDA. Het moet niet veel gekker worden. Aan de andere kant is het ook zo dat de leden van de gemeenteraad iets zinnigs doen met hun nieuw gedwongen vrije tijd. Nu de wethouders nog.

  5. Deze rare, bizarre tijd brengt het beste in de mens naar boven (althans bij de meesten dan). Wel wordt duidelijk dat we ‘niet alles in de hand hebben’ en dus uitermate menselijk en kwetsbaar zijn. Kwetsbaar zijn we qua producten (die van ver komen), financieel (geen afzetmarkt voor bloemen) en gezondheid (zowel jong als oud). Wens: dat het corona virus snel uitwoedt.

  6. Hamsteraars zijn niet alleen asociale schijters, ze zouden w.m.b ook de diarree mogen krijgen. Dat is misschien niet aardig, maar wel door mij en vele anderen gemeend

  7. Ik heb het woord Triage opgezocht. Daar wordt je inderdaad niet vrolijk van. En wat te denken van die ziekenhuisspecialisten die moeten besluiten wie er wel of geholpen mag worden. Of misschien wel dood gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>