je suis rien (230)

21 mrt

(Westland, 21 maart 2020). Humor is soms wandelen op een glad pad, maar zelfs in ernstige tijden zoals nu met het coronavirus is een (glim)lach ook weleens nodig. Hieronder, naast ernst, ook een beetje luim. Vooral goed bedoeld.

Raadszaal
Bijna alles, dus ook de Westlandse gemeentehuizen zijn dicht, met uitzondering van de publieksbalie aan de Verdilaan. Alleen open voor echt nodige aangelegenheden.
Het gemeentebestuur – lees: burgemeester en wethouders – komt niet meer fysiek bij elkaar. Ze zitten vaak thuis, gaan soms naar kantoor, blijven op afstand, zwaaien door de glazen wanden naar elkaar. Er wordt vrijwel alleen vergaderd via zogenaamde videoconferences.
Toch kwamen ze deze week ook bijeen, aan de Verdilaan, namen plaats in die hele grote gemeenteraadszaal. Tussen elke wethouder ongeveer 4 à 5 stoelen. Ondanks de ernst van de situatie was er een kleine glimlach. Besturen zonder raad heeft ook wel iets.

Designated survivor
Minstens even niet-echt-leuk was het bericht dat, mochten zowel de burgemeester als alle wethouders/loco-burgemeesters tegelijkertijd besmet raken met het coronavirus en zij niet meer kunnen werken, er een lokale ‘designated survivor’ aan de bestuurlijke macht komt. In Westland is dat de raadsnestor, te weten Leo Boekestijn (Westland verstandig).
Kan of wil hij niet, dan wordt het Cor van der Mark (CDA), omdat die plaatsvervangend raadsvoorzitter is. Subtiel zei burgemeester Arends wel dat niet moet worden uitgesloten dat er in overleg met de gemeenteraad misschien wel een andere persoon wordt gevraagd en benoemd.

448 dagen
Dat het college toch nog gewone lopende zaken afdoet bleek deze week uit de antwoorden op raadsvragen van GemeenteBelang Westland. Waarom de beantwoording van eerdere vragen 448 dagen moest duren? Er kwamen nu zelfs excuses; de reactie op vraag 2 was het leukst. ‘Deelt uw college de opvatting dat dit wel heel erg lang is?’ Het antwoord: ja. Dat suggereert bijna gemeende excuses.

Uncle Sam
Met zo’n lichte vorm van ironie moeten we ook kijken naar de advertorial van Koppert Cress die zijn cresjes niet meer kan verkopen en die nu naast het bedrijf een Drive In heeft geopend, voor gewoon publiek.  Het cressbedrijf heeft daarvoor een eigen versie gemaakt van de wereldberoemde affiche ‘I want you’ van Uncle Sam.

200321 Originele Uncle Sam poster I want you

Daarop worden Amerikanen tijdens de Eerste Wereldoorlog opgeroepen zich voor het leger te melden. En ja, op die eigen poster (onder) lijkt Uncle Sam wel verdacht veel op directeur Rob Baan.

200321 Koppert Cress We want you

Concurrentie
Vanaf maandag starten sommige supermarkten tijdelijk met een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen boven de 70 kunnen dan bij Albert Heijn, op werkdagen tussen 7 en 9 uur uur, boodschappen doen voordat de winkel voor iedereen opengaat.
Jumbo Koornneef liet daarna weten dat daar de deuren voor ouderen vanaf 65 jaar op die uren open gaan. Waarom niet eigenlijk, concurrentie schrijf je, net als corona, toch ook met een c.

Onmogelijk
Ouderenbond ANBO is overigens niet gelukkig met die extra uren. Hij vindt dat ouderen in hun vrijheid worden beperkt. “Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen.” Wel een beetje knorrige reactie, nergens staat dat ze zo vroeg tussen de schappen moeten gaan lopen.
De ANBO noemt het tijdstip wel ‘onmogelijk’. Dat kan deze senior bevestigen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (230)

  1. De eerste bizarre week is voorbij, ben benieuwd wat de komende gaat brengen. Hoop dat zo langzamerhand iedereen ervan is doordrongen dat het ernst is. Als je op straat kijkt lijkt het er wel op dat velen niet weten wat anderhalve meter afstand is. Mensen, let toch op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>