Bloemendaal

1 okt

Westland, 30 september 2015.

Met verbazing volg ik de ontwikkelingen in het Noord-Hollandse Bloemendaal. Wat daar politiek en bestuurlijk gebeurt is ongelooflijk. Twee Amsterdamse broers wilden op hun, daar net gekochte landgoed een tweede woning bouwen. Dat stuitte op weerstand bij gemeente en omwonenden. Officieel omdat die huizen niet pasten in het rustieke dorpskarakter, officieus omdat de broers niet worden gepruimd door een almachtige VVD-kliek. Van hoofdstedelijke ‘nouveau riche’ moeten ze daar niks hebben.

Lijmpogingen, mediators, het hielp allemaal niet. De vete heeft inmiddels al koppen gekost, waaronder die van enkele wethouders en een burgemeester. Die laatste werd – interim – vervangen door de gepensioneerde burgemeester van Castricum, Aaltje Emmens – Knol. Ooit PvdA-raadslid en wethouder in Naaldwijk.

Zij constateerde in een vernietigende rapportage dat er bestuurlijk, politiek en ambtelijk veel, zo niet alles, mis is, in Bloemendaal. Dat er een ‘niet goed functionerende raad met ruwe omgangsvormen’ is, dat burgemeester en wethouders zich ‘onveilig’ voelen, de ambtenarij lang is verwaarloosd en de relatie met de veelal gefortuneerde inwoners ‘problematisch’ is. Eind september heeft de oud-Westlandse gedesillusioneerd haar interim-opdracht teruggegeven. Inmiddels is ook het wethouderscollege uit elkaar gevallen.

In Westland is geen verziekte bestuurscultuur, maar wel een verkrampte. Een cultuur van tanend respect en vertrouwen. Waarbij voorzichtige ambtenaren mondelinge raadsvragen nogal snel politiek bestempelen en onbeantwoord laten. Waarbij wethouders veiligheidshalve antwoorden geven die een niet echte transparante houding tonen.

Die krampachtigheid zie je eveneens bij de burgemeester die geregeld het verwijt krijgt niet boven de partijen te staan. Verkramping ook bij de oppositie die de term ‘Hakken in het zand’ niet letterlijk maar wel consequent hanteert. En bij raadsleden die soms geniaal likkerigheid en ondeskundigheid vermengen. Dat gekissebis toont een pijnlijk krimpend gezag naar de burgerij, naar bedrijfsleven en andere maatschappelijke instanties.

Westland is een bloemenland, zeker geen Noord-Hollands (tranen)dal van bloemen. Het bestuurscollege lijkt nog stevig in het zadel te zitten; dat geldt ook voor de oppositie. Maar wie de lokale politiek volgt weet dat de verhoudingen minder worden. Dat de hoofdrolspelers nog wel met elkaar praten, maar dat de communicatie stroever wordt. Zo langzamerhand is de vraag niet of maar wanneer het een keer fout gaat.

Eigenlijk moeten we als gewoon volk die kemphanen opsluiten, met een krachtige verzoener. Ze hoeven geen vrienden te worden, maar mogen pas terugkeren als er professionele afspraken zijn gemaakt.

Dat lijkt me nu echt iets voor onze Aaltje. Die kent het Westland, heeft grote bestuurlijke ervaring. En – na Bloemendaal – een lege agenda.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Bloemendaal

  1. Als een deskundig en ervaren oud-burgemeester zoals Aaltje Emmens de opdracht tot puin ruimen terug geeft dan moet het echt een Augiasstal in Bloemendaal zijn.
    Het college en raad van de gemeente Westland voelen zich gegijzeld door een felle vasthoudende en deskundige oppositie.
    In plaats van te dreigen met een extern onderzoek naar de integriteit van een raadslid zou het geven van een grote bezem aan Aaltje Emmens meer effect sorteren. Zo nee, dan ligt de onbestuurbaarheid van onze gemeente voor de hand. Uiteindelijk zullen de burgers dan de rekening van het falen van dit bestuur moeten betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>