Eén dag Sjaak

7 okt

Westland, 7 oktober 2015.

Ooit was D66 synoniem voor (staatsrechtelijke) vernieuwing. Gekozen burgemeester en premier, districtenstelsel, referendum (raadgevend én bindend) en gematigd maar principieel republikeins, dat soort dingen.

Die zogenoemde kroonjuwelen zijn inmiddels grotendeels naar zolder verhuisd en de partij schuifelt nu electoraal tussen PvdA, CDA en VVD. Het redelijke alternatief van toen is inmiddels redelijk populistisch.

D66 Westland doet daar vanzelfsprekend aan mee. Tamara en Maxim, de twee ‘raadsdemocraten’, komen geregeld in het nieuws. Soms met paardenbelangen en lhbt-zaken, maar die zijn ook belangrijk. Nieuw is hun actie, waarbij iedereen zich een dag de baas van Westland mag voelen en met ideeën en plannetjes voor deze gemeente mag komen. Onder het subtiele motto: Eén dag Sjaak!.

Voor de enkele onwetende, die Sjaak is burgemeester Van van der Tak. En wie een idee inlevert mag op de foto, mét hem. Nou ja, met hem, er is een levensgrote foto waar je naast mag staan. Een alternatief Sjaak-selfie dus.

Kiezerburger

Ik twijfel al dagen wat ik nu erger vind. Dat de kiezerburger staatsrechtelijk op een verkeerd been wordt gezet. Of dat dat gebeurt door een partij die zo nadrukkelijk staat voor vernieuwing, transparantie en openheid.

Want deze ‘Eén dag Sjaak!-actie suggereert natuurlijk ook wel dat onze Sjaak in Westland de baas is. Toegegeven, soms geeft hij die indruk, maar veelal kent hij zijn plaats. Want ook hij weet dat de Baas der Bazen in Westland gewoon de gemeenteraad is.

Maar juist D66 moet beseffen dat veel burgers nog steeds denken dat de burgemeester het hoofd van de gemeente is. En een partij als D66 zou iets moeten doen aan die sluimerende onkunde; er in ieder geval geen ludieke actie over maken.

Persoonlijk hoef ik me trouwens niet zo nodig, zelfs niet voor één dag, Sjaak te voelen om met een vernieuwend plan te komen. Ik zou het wel weten. Eerst zou ik het aantal wethouders halveren, dat levert veel geld op en niet per definitie minder bestuurskwaliteit.

Verplicht

Dan kan het aantal raadsleden terug van 39 naar negentien. Die moeten wel verplicht een staatsrechtelijke studiecursus volgen, beter beloond worden en een (betaalde) assistent krijgen. Dat kunnen gemakkelijk die raadsleden worden, die net hun zetel hebben ingeleverd.

Pas dan krijg je een kwaliteitsvolle, handzame gemeenteraad, die niet één dag maar altijd de baas kan zijn van burgemeester en wethouders. Die hen, indien nodig, (tussentijds) naar huis kan sturen. Dan heb je ook geen Sjaak-acties meer nodig, omdat die professionelere raad veel contact heeft met burgers. En allang weet wat onder hen leeft.

Overigens, ik ben wel ijdel, maar hoef niet op de foto. Niet met de burgemeester. Ook niet met Tamara of Maxim. Nou ja, misschien met Tamara.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Eén dag Sjaak

  1. Tja, hoe komen we op een makkelijke maar toch nette manier van Sjaak af ( kent u die uitdrukking: de Sjaak zijn ??? ) en wordt de gemeente beter bestuurbaar met mensen die capabel zijn en op de centen letten. Moet het hele systeem op de helling? of kan dat met een referendum? ( ook al zo’n nieuw fenomeen de laatste jaren ) Maar als dat zoden aan de dijk zet, dan moet dat maar. We gaan er voor zoals wij Westlanders zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>