Alsof er geen nieuw bestuurscollege zit

14 sep

(Westland, 14 september 2022). Ze zijn net begonnen, nog maar een paar maanden aan de macht. Om precies te zijn, vandaag 113 dagen geleden, begon het kersverse Westlandse bestuurscollege. De wittebroodsweken – maximaal zes weken ‘niet storen en flink vrijen’ – zijn daarna geruisloos overgegaan in (het begin van) dagelijkse sleur.
Amerikaanse presidenten worden keihard beoordeeld op hun eerste 100 dagen; als die niks zijn wordt het helemaal niks. Aan de Naaldwijkse Verdilaan is die ‘verjaardag’ in doodse stilte gevierd, (welbewust?) vergeten.

Op tafel ligt nog steeds een, na de verkiezingen in elkaar geflanst, coalitieakkoord – daterend van 16 mei – dat omgewerkt moet worden tot een collegewerkprogramma. Waarin het Nieuwe Aardse Paradijs wordt beschreven. Dat omwerken duurt en duurt maar. En vanavond is er weer een raadsvergadering. Wel voor het eerst op woensdag, verder doodgewoon en regulier. Alsof er geen nieuw bestuurscollege zit.

Toegegeven
Toegegeven, er is in Oekraïne een oorlog met Rusland gaande, die ons allemaal raakt, emotioneel, politiek, en (inmiddels ook) indirect militair, Er is daardoor een financiële crisis, inflatie, geld wordt met de dag minder waard, boodschappen omgekeerd evenredig duurder.
En toegegeven, er is (door minder Russisch gas) een energiecrisis waarbij zelfs florerende tuinbouwbedrijven zorgen hebben over hun gas- en elektriciteitsrekening. En ook veel particulieren vragen zich af hoe ze het hoofd boven water moeten houden, voor velen wacht het adagium: Koken of stoken?

Ook toegegeven, er is een vluchtelingencrisis waarbij alle gemeenten onder druk staan of ze mensen moeten/willen/kunnen ontvangen. Die drie hulpwerkwoorden hebben weer te maken met een wooncrisis en de verplichte opname van legale statushouders, terwijl seniore eigen bewoners hun bijna middelbare kinderen nog thuis hebben. Omdat er voor hen geen betaalbare huizen zijn. En dan moeten we ook nog eens duizenden ‘gewone’ vluchtelingen opvangen.
En, ik blijf consequent, toegegeven, er dreigt ook weer een coronacrisis, met allerlei virusmaatregelen. Mondkapjes, afstand houden, avondklok en vooral handen wassen? Wie wil kan nu alweer een zoveelste vaccin halen.

Ontredderde charade
Allemaal waar, maar hoe dan ook, in het midden van deze verdwaasde en ontredderde charade zit ons bestuurscollege maar te zitten. De wekelijkse collegebesluitenlijst mag je gerust armetierig noemen. Grootste successen zijn de Heenwegse klok en de melding dat in november de gele zakken verdwenen zijn. En ja, er was nog een hoogste bouwpunt met lauw pannenbier en een boekuitreiking.

Zo’n college – met drie lokalo-nieuwelingen, een ervaren VVD’er en dito ex-LPF’er – heeft natuurlijk enige starttijd nodig, maar tot nu toe zie en hoor je er niet veel van. Dat kan, goed beleid vereist immers gedegen voorbereiding. Maar daarnaast mag je ook verwachten dat er iets van sprankeling, enthousiasme en vooral aanstalten tot daadkracht te merken is. Ook charisma. Dat je als kiezer denkt: ‘Wow, ze gaan ervoor’. Dat er iets Westlands klinkt van: ‘Beetpakken!  Niks daarvan, dooie dienders zijn het.

Nieuwe kop
Natuurlijk, iedereen begrijpt dat Keulen en Aken niet op één dag zijn gebouwd, dat je niet binnen een week een radicaal nieuw Westland op poten hebt gezet. Maar je mag na zoveel maanden verwachten dat er in het gemeentehuis, bij politieke vergaderingen en op straat ‘nieuw elan’ te voelen is.

Nee hoor, dat collegewerkprogramma is nog steeds in de maak. Dat ergert zelfs de coalitiefracties die hun eigen wethouders al dringend hebben geadviseerd om dat akkoord te voorzien van een nieuwe kop: Collegewerkprogramma. En dat dan combineren met de nieuwe begroting. Knippen, plakken, zo gepiept. Vereist zelfs geen visie, wel peper.

Rien van den Anker

 

10 gedachten over “Alsof er geen nieuw bestuurscollege zit

  1. Begrijp ik nu goed dat de nieuwe coalitiepartijen de grip op hun wethouders dreigen te verliezen? Maar die wisten toch waar ze aan begonnen toen ze met WV, GBW en VVD in zee gingen. En ook dat ze namens hen aan het werk moeten.

  2. Wat is de rol van de ambtenaren in dit proces? Die hebben jaren aangenaam met zwakke wethouders kunnen werken. Worden de nieuwelingen nu getest?

  3. Veel voornemens, jawel …183 in vier jaar tijd realiseren. Gemiddeld dus 46 per jaar, derhalve in die weken steeds 1 aftikken! Echter : zoals gememoreerd hierbij de rol van het ambtenarenkorps. Dat is te vergelijken met een superolietanker waar een kleine koerswijziging al een tijdrovende operatie is! Het korps is maar net bezig om uit de vorige collegeperiode te schakelen van “met de rug naar de burgers naar het gezicht naar de burgers”. En dan ook nog elke week een actiepunt op poten zetten? Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

  4. Zelden is de columnist zo op zijn wenken bediend. Een week later wordt het collegewerkprogramma met begroting gepresenteerd. Nu maar hopen dat ze het niet afgeraffeld hebben of net als het vorige college vier jaar uittrekken om plannen te maken ‘om het anders te gaan doen’. Het risico is dat de volgende club dat weer weggooit.
    Zo wist de nieuwe wethouder Sociale Zaken “niets’ van de toezegging aan de PvdA om de lage inkomens tot 130% van het minimum te steunen met een energietoeslag. De continuïteit van het beleid is al jaren te zoeken. Lokaal en populistisch betekent hier echt bij de waan van de dag.

  5. Alsof er geen nieuw bestuurscollege zit……… Vergeet niet de invloed van de lokale “zonnekoning” (column van 31 augustus) op het nieuwe college!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>