je suis rien (61)

26 nov

Geklonken
(Westland, 26 november 2016.) ‘Door kassen aan elkaar geklonken dorpen’. Zo beschreef auteur (en Rotterdammer) Marcel IJsselstijn het Westland tijdens de presentatie van het boek ‘Atlas van Westland, 10.000 jaar ruimtelijke ordening”. De bijeenkomst vond plaats in de raadzaal van het vroegere gemeentekantoor in Wateringen.
Wie daar nog nooit eerder was geweest moet wel heel erg blij zijn met de komst van een nieuw stadhuis in Naaldwijk. Nog sterker, sloop aan de Dorpskade moet worden heroverwogen.

‘Zijn plekkie’
Wethouder Bram Meijer die het eerste exemplaar van de atlas mocht ontvangen keek desondanks nostalgisch naar ‘zijn plekkie’ waar hij jarenlang als Waterings bestuurder had gezeten. Ook de aanwezige oud-burgemeester Wil van den Bos straalde iets van een thuisgevoel uit, zeker toen hij met – inmiddels Westlands – D66-raadslid Maxim van Ooijen stond te kouten. Over Wateringen natuurlijk. Old Waterboys onder elkaar.

Woorden
Wethouder Meijer zei eerder ook nog gedecideerd dat besef van historie voor het college heel belangrijk is. En dat Westland op sommige plaatsen mooier kan worden. De woorden zijn er, nu nog het beleid.

Black Friday
De Amerikanisering van onze samenleving gaat, ondanks Trump, steeds verder. Nu zijn er ineens allerlei kortingsaanbiedingen vanwege Black Friday. Van Vistaprint, Koopjesdeal, C&A, zelfs Lidl doet mee. In de Verenigde Staten is Black Friday de dag na Thanksgiving Day, vrijwel iedereen is dan vrij en gaat shoppen, voor de eerste kerstinkopen. Overigens, vandaag-zaterdag is het daar Buy Nothing Day.

Zwarte cijfers
Black Friday bestaat sinds de zestiger jaren vorige eeuw, voor het eerst in de stad Philadelphia, ooit gesticht door Nederlanders. Er wordt gezegd dat met name winkeliers op die dag voor het eerst ‘in de zwarte cijfers’ komen, Anderen zeggen dat er op deze dag een gigantische verkeersdrukte naar winkelcentra was, dat het zwart van de mensen was. Groot risico dat er binnenkort een actiegroep komt. Tegen of voor.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>