Joelend gepeupel

30 nov

(Westland 30 november 2016). Sinterklaas kreeg deze week een briefje waarin een Westlands jongetje vraagt of hij er niet voor kan zorgen dat burgemeester Sjaak en oppositieleider Peter weer vriendjes worden. Indien nodig mag Zwarte Piet voor hem dan wit worden.
Ook het Binnenhof weet inmiddels van ‘onze’ titanenstrijd; de politieke peroxide Piet daar heeft al gezegd dat hij best een keer ‘Meer Marokkanen’ wil roepen als die twee Westlandse Warlords in hemelsnaam weer gewoon gaan doen. Zo ver zijn we dus al gekomen in dit (West)land.

De twee hoofdrolspelers gaan ondertussen onverdroten door; de verbale debatwapens zijn inmiddels ingeruild voor advertorials en tweets. Codewoorden: ‘onwaarheid’ en ‘onwaardig’. Zelfs echtelieden, in volle vechtscheiding, doen aardiger tegen elkaar. Wie nog gelooft dat ‘een bakkie doen’ zal helpen leeft in een andere wereld, die van sprookjes.

‘Niet meer bestaand’
De laatste botsing was veertien dagen geleden toen de gemeenteraad – op LPF Westland en natuurlijk Duijsens’ Westland Verstandig na – de ban uitsprak over de laatste. Als hij niet zou opstappen na zijn – collectief als bedenkelijk gekwalificeerde – handelen in de zaak van de geschorste gemeentegriffier, dan zou zijn gehele partijfractie bestuurlijk als ‘niet meer bestaand’ worden beschouwd. Raadsvoorzitter Van der Tak liet gedwee anderen het ‘vuile’ werk doen.
Duijsens reageerde furieus in zijn advertorials – redactioneel ogende advertenties in lokale bladen -, waarin hij de burgemeester verweet dat er samen met de andere raadsfracties, vol verdraaiing van de waarheid, een groot toneelstuk is opgevoerd om af te komen van kritische lastpakken.

Tot veler verbazing reageerde Duijsens’ duivel daarop. Via Twitter! Waarom in hemelsnaam? Van der Tak desgevraagd: ‘Omdat er in diens advertorial sprake was van een flagrante schending van de waarheid, waarmee de grenzen van integriteit en waardigheid zijn overschreden’. A la Duijsens brulde hij in 140 tekens onder meer over ‘Grove onwaarheden’. Een burgemeester onwaardig, ketste die weer terug. Wat ze ook (gaan) zeggen, vrienden worden het nooit weer. Fysiek geweld lijkt niet ver meer.

Burgerinitiatief
Vandaag is er in Rotterdam een woonreferendum. De bevolking spreekt zich dan met een simpel ja of nee uit voor of tegen het plan om 20.000 goedkope woningen te vervangen door duurdere.
Zo’n soort burgerinitiatief zouden we in Westland ook moeten doen. Gewoon het volk laten kiezen tussen Sjaak en Peter. Stel je voor, een massaal volgelopen Wilhelminaplein en voor de Oude Kerk een verhoging met de twee heren. Geboeid en met gebogen hoofd.
Tussen hen een soort Pontius Pilatus die naar het joelend gepeupel schreeuwt wie ze dan wel weg willen hebben. En daarna met z’n allen in de kroeg de handen in onschuld wassen. Ik zie dat wel zitten.

Het Rotterdamse voorbeeld is natuurlijk beter: alle stemgerechtigde Westlanders vragen een keuze te maken. Verplicht zodat ook alle ‘vergeten en teleurgestelde’ kiezers hun geluid moeten laten horen. En bureaucratische pennenlikkers die roepen dat dat niet kan omdat de een is gekozen en de ander benoemd, negeren we.
Alleen Sjaak en Peter moeten wel mee doen. Daar zou ik me geen zorgen over moeten maken, want beiden zeggen immers oprecht democraat te zijn en graag naar het volk te willen luisteren. Toch vrees ik dat ze zo’n ‘creatieve’ confrontatie niet aandurven. Niet het lef hebben. Grote ego’s rollebollen liever. De lafaards!

Rien van den Anker

5 gedachten over “Joelend gepeupel

  1. En zo is het, het hele Westlanddebat staat garant voor een vermakelijk avondje tv als er toch niets anders op is, tijd voor belangrijkere zaken. (Via Twitter @maanmist)

  2. Ik wil graag weten wanneer dat Pilatusfeestje in Naaldwijk gaat plaatsvinden. En wat voor straf krijgt de verliezer? Aan de schandpaal, gewoon op Woensdag Marktdag.

  3. In het begin van al dat gedoe in de politiek dacht ik echt dat het vooral aan de querulant Duijsens lag, maar inmiddels ontdek ik dat ook Van der Tak uit hetzelfde hout is gesneden. Hij doet op dezelfde vreselijke manier mee. Hij zou gewoon lijsttrekker van het CDA moeten worden, dan kan hij net als Duijsens meebrullen. Van een burgemeester verwacht ik meer fatsoen.

  4. Ik vind het een ‘bad time’ story. Hopelijk komt hier ook een referendum over, als slogan stel ik voor ‘Meer of minder Van der Tak’ (ik kan de uitslag nu al voorspellen, in samenspraak met Maurice). Wat een Takke verhaal, voor sommigen een nachtmerrie, denk ik. Maar het zou de gemeente wel ten goede komen. (minder kan niet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>