je suis rien

15 aug

(Westland, 15 augustus 2020, nummer 251). Ook deze week, tijdens de almaar voortdurende hitte, is weer duidelijk geworden dat er grote verschillen zijn tussen Den Haag en Westland. Dààr sloegen ze mekaar, en als dat zo uitkwam ook agenten, fors ‘op de muil’ tijdens rellen. Zowel in Scheveningen als in de Schilderswijk.
Via de Tom-om kon je daardoor kijken welk deel van Den Haag ‘vechtvrij’ was. Sympathiek is dat de rellenmakers steeds plekken zoeken waar je als ‘nieuwsgierige’ toch nauwelijks kunt parkeren. Anders zou het nog erger worden.

Gebroken stoelpoten
In Westland moeten de komkommerkolommen ‘goedkoop’ gevuld worden met een pikante, ‘s Gravenzandse burenruzie tussen twee (oud-)politici. Die, om het voor eenvoudige lezers ingewikkeld te maken, ook nog eens allebei Peter heten. Vanwege de privacyregels, Peter D. en Peter O.
Die twee ontdekten dat niet alleen de politiek maar ook een gewone muur kan lekken. Dat er een binnen- én een buitenkant is. De ene kant, gebundeld in een Vereniging van Eigenaren, scherpt maandagavond de messen. Dat kan nog wel iets leuks opleveren, want het zal niet de eerste keer zijn dat een VvE-vergadering eindigt in spraakverwarring, chaos en gebroken stoelpoten.

Strijdgebied
Aan het Westlandse strand, dat van Monster, is het ook onrustig. Centraal strijdgebied daar is de surfschool Westbeach, die qua vergunning geen strandtent mag heten, maar die – oh, ironie – in de berichtgeving rond muien en gevaarlijke branding, toch al geregeld zo genoemd wordt. Weten die lui van de reddingsbrigade veel, die redden mensen.
De ‘strandrellen’ zijn overigens onzichtbaar voor de talloze anderhalve meter badgasten. Die hebben geen benul van de keiharde concurrentiestrijd tussen branding en duin.

Dure pik
Het gaat om relatief simpel horecagelazer over vierkante meters zand, het serveren van eten en drinken en vooral de juiste vergunningen. Eigenlijk heel ordinair dus.
Nu wel zo hoog opgelopen dat er vuisten dreigen, advocaten het druk hebben en dat het er wat op lijkt dat het gemeentelijk gezag een bepaalde zijde heeft gekozen. Althans, dat is wat de surfschoolhouder aangeeft. Ze hebben de pik op me, klinkt het ongeveer. Wel een dure pik van dwangsommen die inmiddels tezamen ver boven de halve ton uitkomen.

Vuilnisophaalkalender
Maar geen zorgen, verder lijkt het in dit warme Westland meer op het glas, de plas en verder blijft alles als het was. Okay, wat klein gezeik over, dank wethouder Leen Snijders, een weer niet perfecte vuilnisophaalkalender.
In zekere kennen we nu Belgische toestanden bij het lokale bestuur. Bij de Zuiderburen hebben ze namelijk een jaar na de verkiezingen nog steeds geen federale regering, maar gaat het gewone leven redelijk door. Wel met mondkapjesgeleuter, anderhalve afstand en veel vroege pintjes omdat er een avondklok is. Verder is alles rustig.

Vrijwel leeg
Zoiets als hier dus. Niet alleen door Corona thuiswerken, maar ook door vakantie, zijn de wethouderlijke en ambtelijke gangen in de gemeentehuizen vrijwel leeg. En gaat alles gewoon door. Alleen die overijverige, angstig handhavende, gezagsgetrouwe ambtenaar die maar dwangsommen uitschrijft in het brandende zand van Monster moet nog maar eens een paar dagen vrij nemen.
Dat geeft dan nog meer rust aan de kust. En als die hittegolf zonder regen ook nog doorgaat kan die ‘s Gravenzandse muur eventjes ook niet lekken. Kunnen de kemphanen gewoon even overleggen.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Is er nu geen Wijze Oude Man (of Vrouw) die kan bemiddelen in dat strandruzietje in Monster. Wedden dat over enige tijd er maar één conclusie is: Er zijn alleen maar verliezers. Met uitzondering van de advocaten natuurlijk.

  2. Peter O. en Peter D. Zou het echt gaan om Peter Ouwendijk en Peter Duijsens? Die kennen elkaar toch uit de raadzaal. Kan nog een leuke fittie worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>