Appeltje

19 aug

(Westland, 19 augustus 2020). Er is een lekkende muur in ‘s Gravenzande. Bijna staan appartementenbewoners met natte voeten in de lobby of in een waterige, afgekeurde lift. Reparatie kan alleen achter het historische trapgevelpandje dat jaren geleden kon worden gered door een bouwkundige ‘hap’ in hun appartementencomplex aan te brengen.
Als oplossing bestaat het ‘ladderrecht’, dat betekent dat zo’n reparatie kan worden uitgevoerd vanaf het grondgebied van de buren.

Geschil
De betrokken partijen gaan dan bij elkaar zitten. Zo ontstond er contact met de Vereniging van Eigenaren en de eigenaar van ’s Gravenzands oudste huisje. Niks aan de hand tenzij je er niet uitkomt.
En dat kwamen ze niet, omdat de huiseigenaar contractueel vastgelegd wilde hebben wat er precies ging gebeuren. Wat voor schade er bij hem zou kunnen ontstaan en hoe die zou worden vergoed.
Het werd dus een geschil, waarbij werd gedreigd een kort geding aan te spannen. Een uit de hand gelopen huis-tuin-en-keuken burenruzie, nauwelijks  nieuwswaardig, hooguit een eenkolommertje op pagina 7.

Echt conflict
Maar het conflict werd een echt conflict, er speelde meer. De beheerder van huiseigenaar Westland GAIA BV is Peter Duijsens, advocaat in Den Haag maar wereldberoemd in de lokale politiek. Als fractievoorzitter van de oppositiepartij Westland Verstandig.
Een gedreven, vaak drammende, politicus wiens vrienden en vijanden qua aantallen met elkaar om voorrang strijden. Een vechter, nogal eens omstreden, geen gemakkelijke. Duijsens verhuurt het rijksmonumentje nabij het Marktplein aan zijn partij als burgerhuis waar je hulp en informatie kunt krijgen als er bijvoorbeeld wrevel of ruzie met de gemeente is.

Glazen huis
Als bekend politicus ‘woont’ Duijsens publicitair in een glazen huis. De boze achterburen roken lont, belden de pers en zo kwam de ruzie in de krant. Begrijpelijk, want een wildplassende burgemeester komt op de voorpagina, u en ik halen de kolommen niet en een Bekende Westlander als Duijsens krijgt de opening van het regiokatern. Soms onaangenaam voor politici, maar zo werkt het.
Via de media bleek er toen nog iets opmerkelijks, de betrokken VVE-voorzitter is Peter Ouwendijk. Ook al geen onbekende in politiek Westland, want die was in het vorige Westlandse college VVD-wethouder financiën. In die positie werd hij geregeld spottend ‘Bungelwethouder’ genoemd. Er was nogal eens een motie van wantrouwen. Aftreden kwam niet eens in hem op.
Bij de raadsverkiezingen in 2018 was hij lijstduwer, haalde nauwelijks stemmen maar bij de coalitievorming geen wethouder meer. Wel politiek gefrustreerd.

Haat-liefde
De politieke relatie tussen Ouwendijk en Duijsens toentertijd leek er een van haat-liefde, maar dat laatste woord was vrijwel verdwenen. Het klikte gewoon niet tussen beiden, hetgeen soms pijnlijk gênant, journalistiek fascinerend, debattheater in de raadszaal opleverde. Maar met zo’n achtergrond is het niet echt verstandig om later met Duijsens weer de arena in te gaan. Ook niet met een andere pet.

Na zijn verdwijning van het gemeentelijke politiek toneel herrees Ouwendijk een jaar later bij de waterschapsverkiezingen, werd hij gekozen tot bestuurslid (hoogheemraad) in het Hoogheemraadschap Delfland. Sindsdien moet hij er voor zorgen dat wij allemaal droge voeten houden. Dat dacht hij waarschijnlijk ook in zijn eigen ’s Gravenzandse appartementencomplex simpel te kunnen regelen. Tegelijk nog even een appeltje schillend.
Dat mislukte, zonder hem was er afgelopen weekend een succesvol vredesgesprek. Een (be)dreigend kort geding is van tafel verdwenen. Je zou bijna zeggen, nu de voorzitter nog. Maar ja, als wethouder bleef ’ie ook gewoon zitten.

Rien van den Anker

 

8 gedachten over “Appeltje

  1. Die Duijsens had natuurlijk op zijn klompen kunnen aanvoelen dat hij een keer zou worden getackeld. In zijn politieke rol heeft hij nogal wat vijanden gemaakt die op hem loeren.

  2. Wat bezielt zo’n man als Peter Ouwendijk? Heeft hij geluk dat er toch nog een baantje is gevonden, gaat hij die status verknallen door privé ruzie te maken met oude ‘vrienden’. Ook al zou hij gelijk hebben, zelfs dan blijft het dom.

  3. Politici blijven bijzondere types. Ik sluit niet uit dat ik Peter Duijsens en Peter Ouwendijk binnenkort, op anderhalve meter afstand, gewoon weer met elkaar zie praten. Zelf noemen ze dat professioneel.

  4. Goed idee van Duijsens om een goed contract in deze vooraf op te maken. Een goede overeenkomst geeft immers een zachte scheiding. Hoe vaak komt het niet voor dat in deze/dergelijke gevallen iets gebeurd en met “Oeps” afgewuifd wordt. of het komt later doch nooit meer. Duijsens zou zijn plaats in de advocatuur niet waard zijn als hij geen goed contract in deze zou maken.
    Wijsheid toegewenst aan alle partijen.

  5. Ouwendijk? Is dat niet de wethouder die – samen met Van der Tak, een dienstopdracht heeft gegeven aan de betaalplichtige van Westland, die een rechtsgeldig besluit op papier wilde hebben, alvorens de omstreden, maar inmiddels gewitte, € 40.000 voorschotsubsidie aan kwekers in de kunst over te maken? Als dat waar is zou enige voorzichtigheid op zijn plaats kunnen zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>