je suis rien

8 aug

(Westland, 8 augustus 2020, nummer 250). ‘Verschillende incidenten van zaterdag op zondag’ was afgelopen weekeinde een (facebook-)bericht van de politie waaruit je al direct kon zien dat de schrijver meer ervaring had met processen-verbaal dan met nieuwsberichten.
Een van de incidenten betrof een dronken automobilist die in ’s Gravenzande was ingereden op burgers, waarbij de melder daarvan (dat was een collega-agent) werd mishandeld en bespuugd.

Minimaal een bericht voor het RTL4-journaal, mogelijk zelfs voor CNN. Zeker omdat het een agent in zijn vrije tijd betrof en omstanders hem hielpen. Het tegendeel gebeurt tegenwoordig vaker! Maar de lokale politie meldde alleen ‘dat de verdere afhandeling werd gedaan zoals de opname van een aangifte en een getuigenverklaring’.

Strandfeest(je)
Een ander incident betrof een strandfeest zonder Coronamaatregelen. Er werden niet veel mensen aangetroffen en na een goed gesprek vertrokken de overgeblevenen. Zo staat in het politiebericht van … 28 woorden.
Het bleek een feestje van 300 jongeren, niet echt spontaan want de organisatoren moesten hun geluidsinstallatie uitzetten. Geen kleintje, want de decibellen waren op de Monsterseweg goed te horen, honderden meters verderop. Geen wereldnieuws, maar voldoende voor een AD-frontfoto en een bericht voor de lokale editie.

Het gevolg van die door de politie ‘gestuurde’ incidentenberichtjes was wel dat er pas een dag later (een eeuwigheid voor nieuwsmedia) uitgebreid over deze twee incidenten werd gepubliceerd. Zonder politiequotes, veelal op informatiebasis van freelance nieuwsjagers en de politiecommunicatie afluisterende cowboys.

Journalistje spelen
Er waren tijden – opa vertelt nu – dat er ook in het weekend politievoorlichters beschikbaar waren voor de media. Die een collegiale vertrouwensrelatie met elkaar opbouwden. Die met professioneel respect vrijwel alles vertelden. Ook dingen die ze eigenlijk niet wilde vertellen maar waarvan ze wisten dat die nieuws waren. Die tijd is voorbij, vooral privacy is nu de favoriete excuus-dooddoener.

Toegegeven, als je al die geselecteerde incidenten op een rijtje zet, dan lijkt de wereld aangenamer. Lijkt de politie alles onder controle te hebben. Door ‘gekleurd’ journalistje te spelen. En nieuws klein(er) te maken, als het beter uit komt. Marketing PR heet dat, geen publieksvoorlichting.

Tegen nieuwe kassen
Oud-burgemeester Sjaak van der Tak benadrukte tijdens zijn bewind geregeld hoe uniek Westland was. Terwijl je toen googelend eerst terecht kwam bij een Engelse militaire helikopter- en een wapenfabriek (!)en pas daarna bij het Nederlandse kassengebied.
Maar er is ook geografisch meer Westlands in de wereld, een deel van Nieuw-Zeeland, een plaats in het Amerikaanse Michigan en, niet schrikken, om de hoek een streek in westelijk Noord-Brabant.
Zo nu en dan is er verwarring. Enkele alerte regiobewoners (die heb je!) ontdekten het bericht: Bewoners Westland willen geen nieuwe kassen meer.

PvdA
Het ging om een actiegroep die ook nog eens ondersteund werd door de PvdA. In de berichtgeving werd verder vermeld dat vooral vanuit de Randstad gekomen buurtbewoners bezwaren hadden. En dat eentje langs de A4 woonde, ja, dezelfde die ook bij ons loopt.
Enkele alerte regiobewoners (die hebben we ook!) lazen door en ontdekten dat het hier ging om een ‘ander’ Westland, het Brabantse, binnen de gemeente Steenbergen. Zo’n 70 kilometer naar het zuiden, richting België.
De PvdA daar is dus tegen, noemt zich wel écht socialistisch. De  Westlandse ‘rooien’ hier zeggen dat laatste ook, maar heten in randstedelijk jargon sociaal-democraten. Voor leken allemaal wel verwarrend, net als bij de naam Westland.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien

  1. Marketing PR heet dat, geen publieksvoorlichting …., zoals altijd ben je weer veel te netjes, of je bent nog steeds zuinig op de door jou benoemde ‘vertrouwensrelatie’ met de afdeling voorlichting. Sinds ik ‘politiek actief’ ben (eind negentiger jaren) zie en ervaar ik dat ze wel zeer selectief zijn met berichtgeving. Begrijpelijk waar het gaat om recherchezaken, maar onbegrijpelijk waar het gaat over zaken die de politie beter uitkomen dat ze klein gehouden worden. Tsja, en echt kwalijk wordt het natuurlijk pas als berichtgeving ook nog eens politiek correct moet zijn …

  2. Missen we de niet beschikbare voorlichters? Denk het niet. Want of ze er zijn of niet: de feiten worden dikwijls dusdanig klein gehouden dat de benaming “voorliegers” hardnekkig blijft bestaan.

  3. Wat mij iedere keer weer verbaast is dat de politiek zo lauw reageert. Als er gesprekken zijn met de politie laten die zich weer met een kluitje in het riet sturen. Een enkeling daargelaten. Pak het op, gemeenteraad!

  4. Het maar steeds simpeler vertellen van wat er echt is gebeurd heeft ook een boemering-effect. Omdat informatie nu van publiek en cowboys komt wordt het vaak alleen maar erger. Denkt iedereen juist dat de politie het niet goed doet.

  5. Ik begrijp de politie, zij moeten alle rotzooi opknappen, je ziet dat nu bij die coronademonstraties. Zelfs als ze gewonden helpen worden ze aangevallen. En het publiek maar klagen en de politiek doet daaraan mee. Ja, dan schiet je in een kramp en ga je je verdedigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>