Langebroekenplicht

5 aug

(Westland, 5 augustus 2020). Onze (via het aangrenzende Hoek van Holland) Rotterdamse buurburgemeester Ahmed Aboutaleb verweet vorige week rechtsgeleerden dat zij leven in een ‘laboratoriumwerkelijkheid’. En dat hij hoe dan ook – lokaal op drukke openbare plekken in zijn gemeente – de mondkapjesplicht gaat invoeren. Vandaag zelfs. En Ahmed gaat ook handhaven!
Hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer was woedend. ,,We krijgen nu de gekke situatie dat wij moeten luisteren naar zijn noodverordening, terwijl hij zich juist moet houden aan de Grondwet. (….) We moeten zorgen dat we een rechtstaat blijven. Hoofdregel 1 is dat de overheid zich aan zijn eigen gecreëerde regels houdt.”

Pakjes van tien
Mondkapjes, in Westland zie je ze eigenlijk alleen in pakjes van tien bij Kruidvat of bij de superkassa liggen. Ja, vorige week stapte iemand uit de ov-bus en trok het in olympisch tempo van neus en mond. Wegwerpen was in de broekzak proppen. Klaar voor de volgende busrit?
Mag je zo’n ‘Corona-onding’ – kijk naar België of Duitsland – in de openbare ruimte verplichten? Nee, zeggen hier dus de doorgeleerden, dan tast je de persoonlijke levenssfeer aan, dat staat zo in de Grondwet. Een gemeente kan ook geen langebroekenplicht, bikiniverbod of hoofddoekverbod instellen. Dan morrel je aan de democratie. Staatsrechterlijk levensgevaarlijk!

Veelal feestend
Ja, zeggen Ahmed en ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, de gezondheid van burgers is belangrijker. Ze zouden nog het liefst ook in huizen willen binnendringen als er het ernstige vermoeden bestaat dat daar teveel mensen, veelal feestend, te dicht op elkaar zitten. Hun Bredase collega Paul Depla zegt nog liever door de Raad van State te worden teruggefloten dan nu mogelijk de gezondheid van burgers te schaden. Grote vraag blijft: mag je de wet overtreden als dat maatschappelijk voordelen oplevert?

Een eigen voorbeeld, ik erken ook gelijk schuld. Als ik naar een raadsvergadering in het Westlandse gemeentehuis fiets, dan rijd ik consequent over het voetpad. Dit omdat ik op een deel van de route de (fiets)rijweg te gevaarlijk vind. Dan overtreed ik de wet om het vege lijf te redden. Het alternatief is onaangenamer. Half doodgereden een wegpiraat voor de rechter slepen. Als die niet is doorgereden.

Principieel verschil
Met zo’n denkwereld bezien hebben die burgemeesters met hun mondkapjesplan gelijk, soms moet je weloverwogen de wet dan maar overtreden. Maar er is één groot principieel verschil, ik ben eenvoudig burger, zij zijn bestuurder, hebben publiekelijk trouw gezworen aan de (Grond)wet. Bovendien, een agent die steelt en een dominee die vloekt, zijn niet schuldiger, maar wel erger. Een wetsovertredende bestuurder valt daar zeker onder.

De echte ‘schuldigen’ zitten trouwens in Den Haag, op het Binnenhof, of nu op een vakantieadres. De Tweede Kamer komt mogelijk met tegenzin snel bijeen voor een algemeen Corona-debat. Maar gaat pas begin september verder discussiëren over de al omstreden en deels aangepaste Coronawet.
Die neemt zeker niet alle de wetenschappelijke bezwaren weg, maar geeft wel enige legitimiteit aan lokale bestuurders. Voorkomt sowieso dat burgemeesters, slechts op basis van noodmaatregelen, allerlei ondemocratische besluiten nemen. En vooral dat ze de wet op eigen wijze inkleuren.

Druk ‘Hoekie’
Er is ook nog een simpeler, snelle oplossing. Hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans, ook tegenstander, is ervan overtuigd dat de rechter boetes aan ‘mondkaplozen’ ongeldig gaat verklaren. “Als je ze op straat uitdeelt, krijg je waarschijnlijk 90 procent van de mensen mee. De rest wordt er door anderen op aangesproken.” Probleem opgelost zou je zeggen, al zal Ahmed wel weer ‘laboratoriumwerkelijkheid’ zeggen.

Maar als je dezer dagen vanuit het Westland een, nogal eens druk, ‘Hoekie’ gaat pakken, kun je beter zo’n lappie meenemen. Anders wordt dat terrasje toch een duur grapje.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Langebroekenplicht

  1. Het is wel opmerkelijk dat Rotterdam alleen in bepaalde wijken in het centrum mondkapjes verplicht. Of zijn ze, wat vrijwel altijd gebeurt, Hoek van Holland gewoon even vergeten mee te nemen. Of hebben ze dat al afgeschreven?

  2. Die hoogleraar Wim Voerman heeft natuurlijk gelijk. De meeste mensen voelen misschien niets voor zo’n mondkapje maar als ze die gratis uitgereikt krijgen gaat iedereen ze dragen. Het helpt denk ik altijd een beetje, meer dan als je niks op hebt.

  3. Gezondheid is het allerbelangrijkst, maar een goede tweede is toch het in de gaten houden van bestuurders die nood-besluiten nemen. Zonder gemeenteraad en zonder einddatum. Ga zo door, columnist.

  4. Aboutaleb doet dat toch niet voor zichzelf, hij denkt juist aan de bevolking. Als je dan tegen zo’n mondkapje bent, bedenk dan ook dat je niet alleen een ander maar ook jezelf beschermt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>