je suis rien

25 mei

(Westland, 25 mei 2024, nummer 444). Het leek eventjes stil maar (gelukkig!) was er weer gerommel in Westlandse politiek. Net als altijd, niet voor de eerste keer, natuurlijk rond en over Peter Duijsens (Westland Verstandig). Dat gebeurt vaker, soms is zo’n glasstormpje snel voorbij maar de rancune tegen hem blijft, breed en levendig. Hij trekt het aan, al dan niet bewust.

Tien van de elf
Opnieuw weer ruzie, met een pissige, open brief die de gemeenteraad volgende week behandelt. Die tien van de elf fracties hebben ondertekend, zelfs Forum voor Democratie. Omdat er stukken zijn gelekt, zeggen ze. ‘Wij vinden dit bijzonder kwalijk en willen graag opheldering over dit laakbare gebeuren en gedrag’. Maar dat is pas woensdag.
Het gedoe gaat er over dat Peter Duijsens donderdagochtend al zijn commentaar gaf op de om 10 uur gepresenteerde jaarstukken van het college. Met de mededeling dat op zijn bericht een embargo rustte tot dat tijdstip. Dat is een vaker gebruikt trucje om als eerste (reactie) de publiciteit te halen.

Later in de middag
Normaal gesproken kennen de andere raadsleden al de stukken waarop wordt gereageerd maar donderdag zag enkelen de reactie van Westland Verstandig eerder want (een deel van) de collegestukken ontvingen zij pas later in de middag. Ook over die late verzending is menig raadslid woedend.
Dat Duijsens al een reactie kon schrijven was omdat hij de betrokken teksten al had ingezien als lid van de speciale Audit-raadscommissie. Daarin zit een aantal financiële specialisten uit de raad. Zij beoordelen vanuit hun deskundigheid zaken die (nog) niet openbaar zijn maar wel binnen de vertrouwelijkheid van de gemeenteraad vallen.

Ook zelf doen
Tenzij anders afgesproken staat het die leden vrij om bijvoorbeeld hun eigen fractieleider eerder te informeren over de inhoud. En die kan dan, wel rekening houdend met het tijdstip van publiceren door het college, alvast een reactie opzetten.
En die gelijk naar buiten brengen als de stukken zelf openbaar worden. Je kunt zoiets niet gebruikelijk noemen, misschien zelfs niet netjes, maar ook pr-matig slim en handig. Iedereen kan het de volgende keer ook zelf doen.

D’r op en d’r over
De echte ergernis over het d’r op en d’r over handelen van Westland Verstandig ontstond toen de raadsleden de betrokken pagina’s digitaal pas aan het begin van de middag in hun computer vonden. En bijna tegelijk een ronkend positief persbericht van het college. Toen waren de rapen gaar en gingen raadsleden ervan uit dat de eerdere reactie (dus!) na lekken van de stukken naar buiten was gekomen.
Maar die slechte communicatie is vrijwel zeker ook terug te herleiden omdat de betrokken bestuurder tot op het laatst nog allerlei aanpassingen wilde aangeven. Maar goed, dat horen we woensdag wel van de wethouder. Pikant detail, dat is Ben van der Stee, die van Westland Verstandig.

Bakkie met Bouke
Burgemeester Bouke Arend is weer begonnen met zijn (tweede) podcast-serie Bakkie met Bouke. Onder meer te zien via YouTube. De eerste aflevering zat hij met host Glenn – niemand weet wie Glenn is – en twee Westlanders met z’n vieren te bakkiën. Twee totaal verschillende Westlanders namelijk een succesvolle tuinder Wouter Duijvesteijn van Beyond Chrysanten en een gepensioneerde, geslaagde oud-Robecobelegger en wetenschapper Jaap van Duijn. Die toevallig veel van de historie van deze regio afweet.

Zoveelste talkshow
Waar de eerste serie er op gericht was om meer jongeren voor de politiek te interesseren, richt men zich meer op een bredere, oudere doelgroep. En worden er nu ook actuele onderwerpen aangedragen, zoals de toekomst van de glastuinbouw in Westland.
Toentertijd werd geprobeerd het een beetje gezellig te maken met een (bank)zitje, nu is het een sessie rondom een soort keukentafel waarbij je gelijk denkt aan een talkshow, de zoveelste. Of liever, een parodie. Waarbij Wouter en Jaap het hoogste woord voerden. Vooral Wouter, die licht drammend trachtte een debat te forceren. Tevergeefs, want Jaap liet geregeld horen het juist met hem eens te zijn.240524 Bakkie met Bouke tweede serieBeeld van de nieuwe podcast-serie Bakkie met Bouke. FOTO GEMEENTE WESTLAND

Angela de Jong
Beiden bleven nogal verwarrend langs elkaar oreren, ook al omdat de jeugdige Glenn te beleefd (en te onervaren) was om gewoon ‘lekker’ te interrumperen. De bijdrage van Bouke, althans de poging daartoe, ging geregeld verloren. Soms leek hij meer op een toekijkende raadsvoorzitter. Dan kan ‘ie trouwens goed.
Klein detail, er waren wel bakkies maar die bleven onaangeraakt. Soms nipten ze een slokje water. Maar als de volgende vijf afleveringen net zo zijn als de eerste dan kun je mijn portie wel aan Fikkie geven. Jeetje, ik lijk wel een soort Angela de Jong.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ik vond het wel leuk om die podcast met Bouke te zien. Bij de WOS zie ik mindere programma’s. Maar de columnist heeft gelijk dat het programma gewoon een talkshow is zonder een vakbekwame gesprekleider. Rob Veenman doet het beter, maar ook Dennis van Schie van West zou het kunnen.

  2. Het lijkt er toch gewoon op dat iedereen Peter Duijsens onderuit wil schoffelen. De brief wordt zelfs ondertekend door aartsvijand D66 en Forum voor Democratie. Maar ik denk dat dat niet lukt.

  3. Met die Duijsens is toch gewoon niet te werken. Die doet maar en dan is het logisch dat iedereen boos wordt. Cordon sanitaire?

  4. Zou de informateur Bouke Arends al hebben gebeld? Die heeft hier ervaring hoe je een zooitje ongeregeld bij elkaar moet houden. Kunnen ze in Den Haag goed gebruiken.

  5. Meerdere malen de raad en college met schrijven op de hoogte gesteld van “laakbaar gebeuren en gedrag” bij gemeente Westland. Het merendeel van de raad zweeg toen. Prevaleert nu politiek gewin? “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>