je suis rien

13 apr

(Westland, 13 april 2024, nummer 438). Niet schrikken, maar de Westlandse gemeenteraad heeft een agendacommissie. Al jaren maar vrijwel geen burger weet van het bestaan of wat ze doet.
In die commissie Agenda zitten raadsleden die ook voorzitter zijn van één van de vier reguliere raadscommissies, zoals Maatschappelijke Omgeving (MO), Ruimte, Wonen en Bestuur & Economie. Die clubs vergaderen vooral over technische zaken.

Stille macht
Agenda heeft zijn eigen voorzitter, dat is CDA-raadslid Cor van der Mark die deze functie combineert met zijn plaatsvervangend raadsvoorzitterschap. Tijdens de vergaderingen zijn burgemeester Bouke Arends en griffier Pamela van Oosten aanwezig als adviseurs.
Die commissie bepaalt data en inhoud van alle commissie- en raadsagenda’s. Dat lijkt een bagatel maar haar werk kan, afhankelijk van de leden, behoorlijk invloedrijk zijn. Het staat nergens beschreven maar de stille macht is er wel.

Subtiel, onzichtbaar spel
De politiek is namelijk altijd aanwezig, want soms is behoorlijk bepalend wat en wanneer iets op de agenda komt. Zelfs de agendaplek kan belangrijk zijn. Logisch dat er geregeld intern discussie is want de leden zijn wel allemaal commissievoorzitter maar geen lid van dezelfde politieke partij. Soms ook gedoe met andere collega-raadsleden, bijvoorbeeld van de oppositie, die nogal eens ‘eigen (partij)werk’, zoals rondvragen en moties, prominent onder de aandacht willen brengen. Kortom, een subtiel spel, voor sommigen onzichtbaar.
Die ‘agendelingen’ laveren ook wel eens tussen hun eigen fractievoorzitter – toch hun politieke baas! – en hun rol als commissievoorzitter. Dan is het leuk om te zien hoe zo’n voorzitter-raadslid zijn ‘meerdere’ de mond snoert. Soms is dat expres streng om juist hun onafhankelijkheid als voorzitter te benadrukken.

Bijzonder, zelfs een beetje uniek
Enkele van die ‘ik-ben-toch-iets-meer-dan-gewoon raadslid’-types spelen inmiddels graag een geheel eigen rol. Zo was het maandag CDA’er Cor van der Mark die de MO-voorzitter Renate van der Giessen (Westland Verstandig) verving. Die deze week ook al onder meer ‘zijn’ Wonen, Flora en Agenda voorzat.
Op de MO-agenda stond het verzoek van D66, GroenLinks en PvdA om een debat te houden over de manier waarop Forum voor Democratie in Westland politiek bedrijft. Die wordt volgens hen ‘als schadelijk ervaren en heeft een toon die mensen buitensluit en pijn doet.’
Sowieso zou dat een heel opmerkelijk debat worden, met enkele jongeren in de hoofdrol, zowel links als rechts. Politiek, zelfs voor Westland, bijzonder, zelfs een beetje uniek.

‘Verschuifvoorstel’
Er was wel eerder discussie of dit tijdens de MO-commissie moest gebeuren. Initiatiefnemer, D66-raadslid Ilse Daalhof, vond en vindt van wel, vervangende voorzitter Van der Mark niet. Volgens hem, daarin gesteund door anderen, moet het tijdens een plenaire raadsvergadering.
Van der Mark liet op een, geen tegenspraak duldende toon, horen – na lang intern overleg met zichzelf – te concluderen dat het debat later plenair moest. Allemaal niks mis mee, maar dat ‘verschuifvoorstel’ kwam pas aan de orde toen de vergadering al was begonnen. Daalhof was minuten ervoor op de hoogte gebracht, Forum voor Democratie niet.

Van tweeën één
En da’s wel gek, dit debat was zo bijzonder, qua onderwerp en, gezien de politiek volledig tegengestelde deelnemers, met grote kans op een fel, interessant twistgesprek.
De twee kemphanen hadden zich vanzelfsprekend goed voorbereid en hun messen verbaal gescherpt, ook alle Westlandse ‘politicologen’ stonden paraat. En toen ging het allemaal, voorlopig, niet door. Vooral dankzij Van der Mark. Van tweeën één, of die wilde maandag niet opnieuw weer landelijk publicitair gedonder over Westland. Of hij vindt dat we daarvoor Bouke hebben.
En die mag nu aan de bak op 24 april, zo besloot donderdag de agendacommissie. Onder leiding van Cor.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien

  1. Ik heb nooit geweten dat er een agendacommissie was en ook niet wat die doet en vraag me tenslotte af waarom die bestaat. Even de agenda’s bij elkaar en klaar is kees.

  2. Cor van der Mark is aardig, maar een beetje arrogant conservatief. Maar zo zijn wil doordrijven is niet juist. Geef jongeren de ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>