je suis rien

17 feb

(Westland, 17 februari 2024, nummer 430). Het is altijd leuk spelen met Google Earth. Vooral hemelsbreed meten is interessant. Dan ontdek je hoe dicht Westland bij Den Haag ligt, dat die gemeente net als Rijswijk en Voorburg in feite een Haagse suburb is. Ik ken al niet-regionalen die denken dat de naam Wateringen voor een Haagse wijk staat.
Google Earth is ook leerzaam als je meet dat de afstand tussen de Maasvlakte naar bijvoorbeeld ‘s-Gravenzande en Naaldwijk – niet op de exacte meter letten! – ongeveer 13 en 16 km is. Met de auto ben je er, als je geluk hebt, in 50 minuten.

‘Om de hoek’
In Google Earth-termen is die afstand natuurlijk gewoon ‘om de hoek’. Misschien kun je beter zeggen dat je buren er wonen. Maar die wonen niet op die Maasvlakte, daar zijn alleen maar industriebedrijven, noem maar, containers- en brandstofopslag. Soms zijn ze te ruiken.

Kerncentrale
Binnenkort wordt besloten dat er in Nederland twee nieuwe kerncentrales worden gebouwd. Voorkeurlocatie is het Zeeuwse Borssele, maar de Maasvlakte 1 wordt gezien als een redelijk alternatief. Dat, als de Zeeuwen zouden gaan zeiken, ineens een rauwe realiteit wordt. Dan kun je vanaf de Westlandse stranden behalve havenkranen aan de horizon ook zo’n gebouw met een kernkoepeltje zien..

Zinloos
Menig burger vindt politieke vergaderingen nogal zinloos, vaak onnodig. Dat standpunt moet soms worden gerespecteerd. Soms moet die zinloosheid bekend worden gemaakt.
Dat geldt nu zeker voor de motie van Forum voor Democratie waarin het bestuurscollege werd gevraagd geen vergunning te verlenen aan een organisatie die binnen Westland een coffeeshop zou willen exploiteren.

Nog een keertje
Dat lijkt logisch als er zo’n instantie met dat plan rondloopt maar die is er niet. De Westlandse raad heeft zich al in 2015 en in 2019 daartegen uitgesproken, maar het kan best zijn dat de FvD – toen nog niet in de raad vertegenwoordigd – moet hebben gedacht: We moeten dat nog maar een keertje vastleggen.

Zonder irritatie
Zonder merkbare irritatie zei de burgemeester Bouke Arends klip en klaar dat iemand die nu een aanvraag indient al bij de deur wordt teruggestuurd. Maar een raadslid als Jasper van der Voort met enig eergevoel moet zich daarin wel aangetast voelen als de burgemeester hem ook nog toefluistert: ‘U vraagt wat we al doen’.

Bekende weg
Dan wordt zo’n motiediscussie niet alleen zinloos, ook lachwekkend. Er is wel een groot risico, mogelijk gaan andere raadsleden datzelfde FvD-trucje ook naar de bekende weg vragen. Al was het alleen maar om ook eens een keer hun stemgeluid te laten klinken…

Breaking news
De Omloop Ter Heijde heet voortaan Ter Heijde Beachrun. Wel leuk maar ook wel begrijpelijk omdat een Omloop naast een (wieler)koers ook een etterige ontsteking aan teen of vinger is. Ter helderheid, dit gaat om hardloopwedstrijden..

Waterside Walk Westland
Maar onze naam moest wel he-le-maal van deze tijd worden, leggen de organisatoren uit. Gekoppeld aan strand en zee, die juist zo echt Heijds zijn. Er is trouwens nog even gedacht aan iets met Westland Waterside Walk, maar dat is na de nationale, nogal pijnlijke, Spreidingswet-publiciteit hier maar even terheijde geschoven. Sorry, terzijde

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien

  1. Dat de overheid nu al de Westlandse burgers gaat informeren over de alternatieve locatie van zo’n kerncentrale op de Maasvlakte lijkt me verdacht slim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>