je suis rien

29 jul

(Westland, 29 juli 2023, nr. 401). BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft deze week aangekondigd dat ze een potentiële kandidaat voor het premierschap bekend gaat maken. Zelf ziet ze daar niets in. Eerst zou dat dit weekend gebeuren maar later rectificeerde ze dat naar eind augustus.
Het namennoemen-circus is daarna losgebarsten. Voor de ouderen, even via YouTube zoeken naar de magistrale act van Kees van Kooten en Wim de Bie ‘Namen noemen!. Een heerlijke, actuele aanrader.
Sander de Kramer, de Rotterdamse journalist liet zich deze week niet onbetuigd in het SBS-programma Oranjezomer van Hélène Hendriks. Hij kende wel iemand die het volgens hem zou moeten, zou kunnen en wel zou willen doen. En ja, daar was ‘ie weer: Sjaak van dat Tak.

Niet gekker worde!
Sander kende hem nog als wethouder in Rotterdam, hij wist ook nog dat hij burgemeester van Westland is geweest en in ieder geval ‘wereldberoemde’ LTO-topman. Dus, zo beredeneerde hij, van de hoed en de rand wetend van alle BBB-wensen en -verlangens.
In de legendarische Rotterdamse serie ‘Toen was geluk heel gewoon’ zei hoofdrolspeler Gerard Cox – ook uit de Maasstad – geregeld ‘Het mot nou toch niet gekker worde!’. Maar toegegeven, een wekelijks gesprek met minister-president Sjaak kan wel eens krasserigger en kleurrijker worden. En zijn bekende altijd dwingende stopwoorden (met wijzend vingertje) ‘Maar, let op!’ worden dan historisch 😊.

Kenmerkende snor
Terwijl vrijwel iedereen uit de wereld van politiek Westland op reis, onbereikbaar of in ieder geval onzichtbaar is, staat raadslid André van de Berg (GemeenteBelang Westland) nog steeds zijn mannetje. Voor de onwetenden, André is die grijzende Wateringer met kenmerkende snor.
Voor hondenkenners, een soort sympathieke labrador met soms wat valse trekken van een Duitse herder. Je krijgt hem niet zo gauw kwaad maar als hij het wordt dan is hij het ook echt.

‘Het licht uit’
Deze week ging bij Van den Berg eventjes ‘het licht uit’ toen hij ontdekte dat het Westlandse bestuurscollege een raadsbesluit, unaniem genomen, niet heeft uitgevoerd. Stomverbaasd waren we, zo zegt hij in de royale meervoudsvorm namens zijn GBW-fractie. Wat was er gebeurd?
De volledige gemeenteraad heeft in juni besluit genomen om niet in te stemmen met de door het college voorgestelde verlaging van de inkomensgrenzen voor het in aanmerking komen van een sociale huurwoning. In gewoon Nederlands, daardoor zouden minder mensen een kans maken op een sociale huurwoning omdat ze plotseling teveel zouden verdienen.

Niks veranderd
Tot zover niks aan de hand maar nu blijkt dat het college de tekst van de Huisvestingsverordening Westland 2023 niet heeft veranderd. Nog sterker, dat de oude, oorspronkelijke tekst in de inmiddels van kracht geworden verordening staat. De foute dus!, hoor je De Snor al zeggen.
Zijn woede is nog steeds leesbaar in de vragen aan het college. Over het waarom zal het college wel een kluitje vinden maar belangrijker is voor het GBW-raadslid dat de juiste versie zo snel mogelijk wordt gepubliceerd. En de communicatie tussen gemeente en woningcorporaties kennende verlangt hij ook dat de laatsten per direct op het misverstand worden geattendeerd ‘Dit om te voorkomen dat woningzoekenden met een middeninkomen toch nog worden benadeeld’.

Incident
De herdershond in hem benadrukt bijterig knorrig dat een raad er toch verzekerd van zou moeten zijn dat het college aangenomen raadsbesluiten en amendementen zonder meer uitvoert. Waarna die vriendelijke labrador toch nog even iets van zich laat horen: ‘Wij willen er vooralsnog vanuit gaan dat dit voorval een incident is’.
Nu maar afwachten hoe honds het bestuurscollege reageert.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Goed gezien van dat GBW-raadslid. Ik mag hopen dat het om een vergissing gaat. Nu maar afwachten of de gemeente ook zoveel zelfreflectie heeft om dat te erkennen en snel te corrigeren.

  2. Moraal : raadslid Van den Berg heeft twee gezichten, een Januskop zogezegd. De ene kant van een herder en de andere van een herdershond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>