je suis rien

15 jul

(Westland, 15 juli 2023, nr. 399). Het was, vooral nationaal, de Week van de Vernieuwing. Ze blijven nog een paar maanden demissionair maar daarna gaat VVD’er Mark Rutte (eindelijk!) weg en evenzo Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge (beiden CDA). Ook Sigrid Kaag (D66) kondigde haar vertrek aan.
Vrijwel iedere Nederlander zou daar naar eigen keuze nog wel een paar namen aan willen toevoegen. Zomaar willekeurig, Wilders, Baudet, Ouwehand of toch Klaver. Ook internationaal bij voorbeeld Poetin, Erdogan, Netanyahu of zelfs Zelenski. Maar ja, bij vernieuwing kun je niet gelijk alles krijgen 😊.

Ook in Westland
Op stille(re) schaal lijkt die vernieuwingsdrift ook in Westland plaats te vinden. Lokaal, maar daardoor ook niet onbelangrijk. Kort geleden was het wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig) die opstapte na felle kritiek uit de raad. Sneller dan het geluid was er een opvolger: WV-raadslid Carlieke van Staalduinen. Een oudgediende, ook als VVD’er, maar wel een met (Westlandse) politieke ervaring. En er is weer een bestuurscollege met in ieder geval één vrouw!

Nieuwe griffier
Nieuw in de ambtelijke en politieke elite van Westland is griffier Pamela van Oosten. De griffie is de spil in de gemeentelijke politiek. Zij is het secretariaat van de gemeenteraad en adviseert de raadsleden en de burgemeester in zijn functie als raadsvoorzitter.
De baas, de griffier, weet bijna alles. Formeel is hij, nu dus zij, gemeenteambtenaar maar – heel bijzonder – de gemeenteraad is haar echte werkgever. Van Oosten is iemand die van de hoed en de rand weet omdat ze al jarenlang bij de griffie werkt. Ze was al waarnemend.

Ruzie met Sjaak
De gemeente Westland is op zijn zachtst gezegd de laatste jaren niet echt gelukkig geweest met zijn griffiers. Eerst was er Nico Broekema die zich nogal politiek gedroeg en na ruzie met onder anderen burgemeester Sjaak van der Tak (verplicht) vertrok.
Van de weeromstuit – zo werkt dat – is toen gekozen voor Funs Bergmans die de neutraliteit bijna te hoog in het vaandel droeg en daarbij geregeld het verwijt kreeg nogal veel achter de burgemeester aan te lopen. Die voorzitter van het college én van de raad is. Bergmans ging onlangs met pensioen

Gemeentesecretaris
Ook de hoogste gemeentelijke ambtenaar Lidia Spindler vertrekt vanwege de leeftijd. Zij was ruim 5 jaar zowel gemeentesecretaris als algemeen directeur. Daarvoor was dat in de praktijk een soort duobaan van Maarten van Beek en directeur Inge Vermeulen, maar dat werkte niet echt optimaal.
Spindlers opvolger is Marc Weerts die die functie in de gemeente Nissewaard bekleedde. Dat is de samengevoegde gemeente van Spijkenisse en Bernisse; behoorlijk kleiner dan Westland.

Tijdelijke raadsvernieuwing
Ook in de raad is er, zij het tijdelijk, sprake van vernieuwing. Zo zal Dennis Chafiâ als CDA-raadslid zijn collega Janice de Jong voor enkele maanden vervangen omdat ze een kindje krijgt. Dat doet hij al voor de tweede keer, want al eerder verving hij fractievoorzitter Jenny Vermeer nadat zij ongelukkig van de fiets was gevallen.
Bij de VVD is het Suzanne van Erven die binnenkort net als Janice moeder gaat worden. Haar plek zal vrijwel zeker tijdelijk worden ingenomen door Roel Batelaan die nu nog steunraadslid is. Maar die zoveel ambitie uitstraalt dat menig burger denkt dat hij al tijden fulltime raadslid is.

Al met al een boeiend lijstje met verdwijnende en verschijnende lieden. En net als (inter)nationaal zal menig betrokken Westlander daar ook nog wel enige, gemakkelijk inwisselbare, politici aan willen toevoegen. Of juist schrappen. Maar die lijst is te lang voor een column.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

6 gedachten over “je suis rien

  1. Eventjes had ik gehoopt dat sommige mensen wel zouden blijven zitten maar bijvoorbeeld meer gingen samenwerken. PvdA en GroenLinks, eventueel met D66. Dat was pas echt nieuws geweest.

    • Die samenwerking is er al jaren zoals te horen is tijdens raadsvergaderingen. Daarin laten de woordvoerders meestal weten namens deze drie partijen te spreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>