Een winkelier, soms agent, of zelfs rechter

19 jul

(Westland, 19 juli 2023). Een beetje geroutineerde winkeldief weet het al. Als hij of zij, of hen, wordt betrapt, dan blijkt de winkelier ineens ook agent, officier van justitie, zelfs rechter. In no time staat de dief weer buiten.
In het ergste geval met een afgerekend bonnetje van het gestolen product, een aan de bestolene betaalde boete van zo’n tweehonderd euro en een bijkomende straf: een winkelverbod van soms enkele maanden. Een agent, althans een echte, laat staan een cel, heeft de dader nooit gezien. Dan moet het wel om een hele forse buit gaan. De diefstal wordt soms niet eens (ter registratie) aan de politie gemeld.

Zuivere registratie
Behalve de betrapte dief iedereen blij. De politie, mogelijk omdat wat ze niet weet, ze ook niet deert. Verder het slachtoffer omdat die na de financiële zelfafhandeling geen urenlang administratief gedoe heeft met de politie en soms ook met justitie als de zaak voor de rechtbank komt.
Maar niet altijd gemeld, of geen aangifte, betekent ook dat er geen zuivere registratie is. Dat het lijkt of de wereld veiliger is omdat er statistisch minder of weinig winkeldiefstallen waren. Waarna een commissaris in uniform al gauw trots kan roepen dat het met Nederland beter gaat. Dat burgers zich alleen qua gevoel onveiliger voelen.

Veel winkeliers zien allang geen heil meer in het doen van aangifte, zeker omdat het soms lijkt  alsof de politie minder gewillig is om het probleem aan te pakken. Daarom handelen veel ondernemers de zaak, zoals dat heet, zelf onderhands af. Hetgeen inmiddels breed wordt geaccepteerd. Terwijl dat onderhandse toch ook behoorlijk willekeurig kan zijn.
Formeel is er, niet altijd, slechts registratie door de winkelier in het eerste geval, maar het komt voor dat het slachtoffer bij herhaling maar een hogere boete instelt. Ook de lengte van het verbod is afhankelijk van de boosheid van de ondernemer.

Westland veiliger?
In Westland is, zoals landelijk, het aantal winkeldiefstallen na een coronadip weer even hoog als daarvoor. In sommige supers gebeurt het meermalen per dag, de waarde van gestolen goederen stijgt. Dan is het wel gek, vindt de Westlandse VVD, dat de gemeente meldt dat er vorig jaar slechts 115 gevallen van winkeldiefstal zijn geregistreerd. Uit eigen onderzoek weten ze dat één enkele supermarkt al 115 gevallen jaarlijks telde.
Daarover heeft die VVD collegevragen gesteld met de weinig subtiele kop: Westland veiliger? Met retorische vragen of het bekend is dat de politie dit soort ‘gekleurde’ gegevens aanreikt, dat ondernemers het winkeldiefstalprobleem op hun manier oplossen en – ook wel leuk gevraagd – of het college beseft dat daardoor een vertekend veiligheidsbeeld van het Westland ontstaat?

Op zijn kop
Juridisch is dit natuurlijk Nederland op zijn kop. Niet alleen voor eerlijke, rechtschapen en nette niet-pikkende bewoners. Een kritisch raadslid of zeurderige burger kan vanaf nu beter iemand anders op shoppingpad sturen. En zeker geen inkopen meer doen bij een ondernemer die vaak met klagende buren, de politiek of de gemeente in de clinch ligt.
Eén keer – misschien wel echt per vergissing, zeikerds en politici zijn ook mensen! – zo’n setje opzetstukjes voor je elektrische tandenborstel of een miniflesje lekker-geurtje-voor-de-thuislief niet scannen en je bent de pineut. Overgeleverd aan dan ineens niet meer op de kleintjes lettende winkeliersgoden.

Eén voordeel, als je maanden niet naar binnen mag hoef je daar ook geen boodschappen meer te doen. Sommigen dromen daar zelfs onbetrapt van.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Een winkelier, soms agent, of zelfs rechter

  1. Dat er, zeker als er wordt gescand, ook steekproeven plaatsvinden lijkt me logisch. En natuurlijk gebeuren er vergissingen, maar ik denk dat winkeliers, vooral die van supermarkten, wel hun pappenheimers kennen. Dat was zo en dat is nu ook zo. En wat moet je dan doen als de politie bellen eigenlijk geen zin heeft?

  2. Voor niet geregistreerde delicten bestaat er een dark number. Wanneer dit meegenomen wordt veranderd ook het veiligheidsbeeld. Beleidsmedewerkers weten neem ik aan ook van de onderliggende cijfers. Je kunt ze gebruiken als het je beter uitkomt. Is een bekend beeld in de politiek, nationaal en internationaal. Het volk wordt er elke dag mee geconfronteerd. Er wordt zelfs beleid op afgestemd. Minder criminaliteit minder politie dus weer minder geld naar de politie. Totdat het volk het heft in handen gaat nemen dan zijn de rapen gaar. Voorbeelden ten overvloede.

  3. Ik waardeer het vakmanschap van de columnist en sta vaak versteld van zijn verbeeldingskracht. Wat me na het lezen van dit stukje te binnenschoot. Nu het Westland steeds meer bevolkt wordt door moslims, zou het niet een idee zijn om als oplossing voor die winkeldiefstallen de sharia in te voeren?

  4. Vergelijkbaar met wat nu in de winkels gebeurt bestaat al tijden bij bijvoorbeeld te hardrijders. In eerste instantie krijg je gewoon een bekeuring die is vastgesteld door een camera en die is gesanctioneerd de officier van justitie. Daar komt geen rechter meer aan te pas. Maar we rijden zo vaak te hard dat je dan eerst meer rechters dan agenten moet benoemen. Noem dit maar pragmatische justitie.

  5. Winkeldiefstal is van alle tijden en dieven zin er in soorten. Iemand die straatarm is en voedsel steelt is wat anders dan een crimineel die welbewust hele dure producten zonder te betalen meeneemt. Maar uitgangspunt moet toch zijn dat we dan een politie hebben om de wetten te handhaven. Maar ja, daar hebben we geen geld voor over. En dus krijg je de idiote, in de column beschreven situaties.

  6. Belachelijk dat winkeliers betrapte dieven gaan aanhouden, bekeuren en bestraffen. Heeft de dader dan nog een kans daartegen in beroep te gaan? En wat als blijkt dat het toch geen diefstal maar een vergissing was? Is er als er niets wordt geregistreerd ook geen strafblad of komt dat pas als er sprake is van recidive?

  7. Moet een winkeliers niet eerst een bevoegd diploma halen voordat hij iemand korte tijd vasthoudt en daarna ook nog een bekeuring uitschrijft? Wat gebeurt er als een betrapte persoon alles weigert en eist dat de politie komt? Fysiek geweld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>