je suis rien

25 mrt

(Westland, 25 maart 2023, nr. 383). De gemeenteraadsvergadering afgelopen woensdag stond, hoe kan het ook anders, grotendeels in het teken van het open of dicht gaan van het zwembad De Waterman in Wateringen. Wie het nog niet weet: Na vele uren debatteren en wat schorsingen, het blijft open.

Wijselijk
Het gebeurt niet alle raadsvergaderingen maar nu was de publieke tribune bomvol met bewoners, vooral Wateringers en voorstanders van het behoud van het openluchtbad. Er moest zelfs een zaal elders in het gemeentehuis met televisieschermen worden ingericht omdat daar ook nog tientallen belangstellenden zaten. Voorstanders van sluiting zaten wijselijk thuis voor de buis.
Instemmend klappen of boe-roepen werd al gelijk in de kiem gesmoord. Tijdens zo’n vergadering spreekt alleen de raad en het college, zo is de regel, dan zwijgt het volk. Dat voorzitter/burgemeester Bouke Arends het gejuich na afloop goedkeurde was dus bijzonder, mocht eigenlijk niet maar gebeurde toch. Moet kunnen!

Plechtigheid
Het begin van de politieke sessie had iets weg van de Ridderzaal op de derde dinsdag in september. Nadat eerst de bezoekers wat onwennig een plek hadden gevonden, de demonstratieborden op schoot klaar stonden, de raadsleden geïmponeerd door zoveel belangstelling – bijna stilletjes – hun plek innamen bleef het enige tijd stil. Zoals iedereen in spanning afwacht voordat de film begint.
De plechtigheid begon pas nadat de burgemeester, schrijdend als een lokale koning en vergezeld door de griffier, de zaal binnenkwam. Waarna hij, terwijl de gespannen stilte in de zaal bleef hangen, theatraal en uitgebreid ging handen schudden met de wethouders en de in de cirkel zittende raadsleden. Dat gebeurt wel vaker maar de stilte was nu bijna sacraal. Niemand hoestte of proestte, durfde gewoon niet…

Gebroken rug
Mensen die de burgemeester inmiddels een beetje kennen weten dat hij meestal licht gespannen begint, zijn orde-piketpaaltjes kort en strikt afbakent en naarmate de avond vordert losser wordt. Dan soms humoristisch blijkt en zich ook wel eens een grapje permitteert.
Dat laatste gebeurde nu vrijwel aan het begin, ook nog eens op vileine wijze. Hij hoopte dat iedereen een plezierige avond zou hebben en dat iedereen dan na afloop tegen zichzelf kon zeggen: ‘Die banken zitten toch goed, hè’.
De meeste gasten die daar voor het eerst zaten moet de clou zijn ontgaan. Alleen insiders en lokale amateur-politicologen weten al lang dat je daar zittend na een uur een soort gebroken rug hebt. Bouke lachte, vrijwel alleen. Op z’n Youps…

Hooguit knorrig en snerend
Minuscuul maar saillant was het moment dat bleek dat het zwembadreddende amendement mede-ondertekend was door politieke aartsvijanden. Door zowel Forum voor Democratie als D66.
Normaal gesproken is er tussen beide partijen vrijwel geen communicatie, hooguit knorrig en snerend. Maar als gods zwembadwater over gods akker stroomt kan dat klaarblijkelijk historische politieke scènes opleveren, zo moet CU/SGP-raadslid Ad van Harmelen, die tussen hen beiden zit, hebben gedacht..

Zonder discussie
Overigens wel vreemd dat zo’n heerlijke debatavond met veel publiek toch nog democratische krassen kan opleveren. Omdat de Waterman-discussie zo lang uitliep bleef er aan het eind van de avond weinig tijd over voor een 15-tal moties. De keuze was: een vergaderlatertje en na elven doorgaan of een vervolgvergadering op donderdag. Of, zo klonk ineens, veel tijdwinstmakend de moties alleen maar, zonder discussie, in stemming brengen.

Eureka! Dát was de oplossing, tien minuten later was de vergadering afgelopen. Kon de nazit met bitterballenborrel gelijk beginnen. Een raadslid dat niet met name genoemd wil worden, kon – zijn gehemelte bijna verbrandend – alleen maar mompelen: ‘Dat moeten we vaker doen.’

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Slechte grappen zijn soms de leukste. Maar over die banken van de publieke tribune maak je geen grappen. Tijdens de coronacrisis moesten raadsleden daar gaan zitten en toen zou er, zo heeft zelfs de burgemeester gezegd, onmiddellijk wat aan verbeterd worden. Na de crisis is er niets meer gebeurd. Als straf zou hij daar weer eens een avond moeten gaan zitten.

  2. Het is toch onbegrijpelijk dat al die moties er met alleen stemmen doorheen gejast werden. Ik ben benieuwd hoe de indieners dat gaan uitleggen aan hun achterban.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>