Populistisch politiek ontmaagd

29 mrt

(Westland, 29 maart 2023). Nu het stof is neergedaald na de Woeste Slag om de Waterman is veel duidelijk geworden. Het politiek populisme is in Westland nu leidend en het idealisme van GBW-wethouder Anko Goudswaard fors gedeukt. In eenvoudig Nederlands, als je hier iets wilt bereiken, verzamel dan 700 woedende ouders en krijsende kinderen en ga demonstreren.
En besef als wethouder dat een rekensom die aantoont dat een bepaalde uitgave niet verantwoord is, voor veel gemeenteraadsleden lulkoek heet. Niet omdat die niet klopt, maar omdat ze vrezen dat een paar honderd kiezers mogelijk niet meer op hen gaan stemmen.

Systeem kraakt
De zwembad-affaire geeft aan dat het systeem van één keer per 4 jaar een gemeenteraad kiezen kraakt en niet meer goed functioneert. Dat het bestaande bestuursmodel van jaren achtereen vertrouwen geven niet meer wordt geaccepteerd. Dat de kiezer, de burger, het volk tussentijds ook zijn/haar stem wil laten horen. En meebeslissen.
Politiek bedrijven is net als een taal, levend, bewegend, geregeld veranderend. Op zich is dat (tussendoor) willen meebeslissen dus niet eens zo erg maar dat moet dan wel enige structuur hebben. Niet willekeurig zijn.

Hogere WOZ-waarde?
Slechts roepen dat je je zwembad wilt behouden en de financiële oplossing aan anderen over laten is te kort door de bocht. Dat De Waterman blijft bestaan betekent immers dat er andere dingen niet kunnen.
Wat hadden die Waterman-voorvechters gezegd als ze allemaal een tientje of meer als jaarlijkse bijdrage hadden moeten betalen? Hoe zouden ‘s-Gravenzanders of Lierenaren reageren als extra geld voor dat Wateringse zwembad betekent dat hun WOZ-bedrag hoger wordt? Zulke keuzes moet je overlaten aan inwoners die voor het hele Westland opkomen, inwoners zoals raadsleden of wethouders.

Massa is kassa
Maar die blijken dus, zo werd woensdag duidelijk, niet altijd hun taak zo in te vullen. De financiële college-argumentatie om De Waterman te sluiten werd vaak terzijde geschoven met mooie partijpolitieke woorden waaruit ongegeneerd doorklonk dat er in Wateringen nogal wat kiezers wonen. Alleen al zo’n zee van blauwe t-shirts op de publieke tribune was reden genoeg om overstag te gaan. Massa is kassa, maar dan in een andere betekenis dan dat bizarre televisieprogramma.

Het relatief nieuwe bestuurscollege weet inmiddels dat niet alles wat het wil zomaar wordt overgenomen. Al heeft het een meerderheid in de gemeenteraad. Dat komt ook doordat er een nieuw type coalitiepartner is die de vrijheid van het dualisme compleet opeist. Die (Westland Verstandig dus) geregeld andere dingen wil dan zijn eigen college, inclusief zijn eigen wethouders. Ook dat is in die almaar bewegende politiek nog wel te accepteren maar dan moet je dat tevoren helder in je plaatselijke ‘regeringsakkoord’ opschrijven. En dat is niet echt gebeurd. Veel is multi-interpretabel.

Vriend of vijand
Mede daardoor weten de andere coalitiepartners GBW en VVD niet altijd meer precies wanneer hun vriend vriend of vijand is. En zo ontstond vorige week de opmerkelijke situatie dat coalitiegenoot Westland Verstandig met oppositiepartijen, zoals CDA, voor het openhouden van het zwembad een meerderheid kreeg.
En moest wethouder Anko die  het zwembad wilde sluiten, pijnlijk ervaren hoe het voelt om politiek populistisch te worden ontmaagd. Hij was boos, zelfs woedend, en diep teleurgesteld, alhoewel hij na een kort nachtje diplomatiek kwam met een ‘jammer en onverstandig’.

In die paar uren besloot hij ook er geen halszaak van te maken, geen gewetensbezwaar te voelen. De voor hem onwelgevallige raadsuitspraak te accepteren; zoveel mogelijk dat wat hij niet wil financieel op te lossen. En – uiteindelijk – gewoon te blijven zitten. Als een politicus waar het maagdelijke van af is.

Rien van den Anker

 

7 gedachten over “Populistisch politiek ontmaagd

  1. De eenwoording van Westland is schatplichtig aan de toezeggingen. Alle activiteiten in de kernen zouden behouden blijven. In de Gemeente Wateringen is de Waterman nooit een probleem geweest. Dat zou het ook niet in Westland moeten zijn. Vanuit Kwintsheul onder het tunneltje door, naar de Waterman. De argumentatie van de wethouder is eenzijdig. Te duur en er zijn zwembaden genoeg. Een kind van 7 jaar op de fiets naar Monster of Naaldwijk? Gewoon afspraken nakomen en Kernactiviteiten behouden. Goede zaak dat de Waterman openblijft.

  2. Ik begrijp die Wateringers wel, maar de tijd zal leren of ze het geld dat ze nu krijgen waard zijn. Vooral de bestuursleden zullen het niet gemakkelijk krijgen. Als er ooit wat in het zwembad gebeuren krijgen zij de klappen. Van dezelfde mensen die nu op de tribune zaten.

  3. In andere Westlandse kernen staan nu zwembadgebruikers klaar die ook geld willen zien voor hun eigen waterplaats. Waarom Wateringen wel en wij niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>